Skip to main content
CSC

Preopterećenje službi za korisnike zbog korone

Datum: 23/10/2020

Author: Anders Græsbøll Buch, Communications Consultant, JYSK

Kategorija: Customer Service

Proljetno zatvaranje zbog korone zaustavilo je mnoge aktivnosti, ali ne i JYSKove službe za korisnike (eng. Customer Service Centres (CSC)). One su imale najzahtjevniji period ikad. U međuvremenu je pritisak popustio, ali su CSC-ovi još uvijek zauzetiji nego inače.

Zamislite klijenta kojem novi radni sto nije isporučen na vrijeme. On naziva JYSK, a glas telefonskog operatera ga obavještava da je vrijeme čekanja oko 90 minuta. Nakon 90 minuta je konačno došao na red i veoma je uzrujan zbog usluge.

To je samo jedna od situacija s kojima se morao suočiti Customer Service Supporter (zaposlenik službe za korisnike) Leon Bach iz JYSKa Nizozemska tokom marta, aprila, maja i djelomično juna. Nakon jednog telefonskog razgovora s uzrujanim klijentom direktno je slijedio sljedeći, a Leon je mogao reći samo je da mu je žao i u nekim situacijama ponuditi vaučer ili poklon kartice.

"Toliko ljutih klijenata i takvo opterećenje poslom bilo je naprosto strašno. Svako jutro nam se nije dalo početi s radom. Ali prije te situacije sam stvarno volio svoj posao i baš zbog toga sam ostao. Sad se situacija popravila pa se i ja osjećam bolje", kaže Leon Bach.

Velik obim poslaCSC

Kad se proljetos oko 80 posto JYSKovih prodavnica moralo zatvoriti zbog korone, velik dio prodaje se odvijao putem interneta, zbog čega je došlo do mnogih problema s vremenom isporuke. To je dovelo do najzahtjevnijeg perioda koji su CSC-ovi ikad doživjeli. Naprimjer, ukupan broj e-mailova koje su CSC-ovi dobili u aprilu 2019. je iznosio 29.000, dok ih je u aprilu 2020. bilo 105.000. Telefonski pozivi u istom periodu su se skoro uduplali.

U jesen 2020. je obim posla postao još veći nego prije korone pa se služba za korisnike pokušava što bolje pripremiti za naredne mjesece s Black Fridayom, Božićem i mogućim novim ograničenjima zbog korone. Ali, teško je bilo šta predvidjeti.

"Razmišljamo o zapošljavanju dodatnih radnika ili angažiranju drugih odjela. Također smo uveli nove alate za masovno slanje informacija klijentima, a to nam može efikasno uštedjeti vrijeme i obim posla", kaže Tanja Ammentorp, Customer Service Director (direktorica službe za korisnike)

Potreba za dodatnom pomoći

Na proljeće nam je pomoglo različito osoblje iz JYSKovih prodavnica i drugih usluga. Često su sati namijenjeni za telefonske razgovore kraćeni da bi se uzelo dodatno vrijeme za odgovaranje na e-mailove, a iskustva iz tog perioda će nam biti od koristi u narednim mjesecima kako bismo klijente usmjerili prema najefikasnijim kanalima.

Organizirali smo i interne sastanke i večeri uz pizzu putem Skypa da bi zaposlenici u službama za korisnike uz razgovor i opuštanje lakše podnijeli pritisak zbog uzrujanih klijenata. Dobar plan bi trebao smanjiti broj uzrujanih klijenata u narednim mjesecima, objašnjava Tari ter Maat, Customer Service Manager (menadžerica službe za korisnike) u Nizozemskoj i Belgiji.

"Shvatili smo da je važno odrediti prioritete za zadatke i napraviti bolju strukturu tako da podijelimo slučajeve i pripremimo standardne odgovore. Zaposlenici su također naučili kako da preuzmu više odgovornosti kad rade od kuće i da mi ne postavljaju brza pitanja cijelo vrijeme. Mislim da je to jedna od najpozitivnijih stvari koja se desila u ovom teškom periodu", kaže Tari ter Maat.

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK sa 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office