Skip to main content

Priča o JYSKovom imenu – 42-godišnje putovanje

Datum: 10/09/2021

Author: Johanne Sandal Nissen, Communications Intern, JYSK

Kategorija: History

Lars Larsen
Lars Larsen i njegova supruga Kris u prvoj JYSKovoj prodavnici u Danskoj 1979. godine.

Ovog meseca je kompanija DÄNISCHES BETTENLAGER u Nemačkoj preimenovana u JYSK, što znači da će sve JYSKove prodavnice imati isti naziv. Međutim, da li ste znali da se JYSK prvobitno nije zvao JYSK?

Davne 1979. godine, Lars Larsen, osnivač JYSKa, nazvao je našu kompaniju JYSK SENGETØJSLAGER (u prevodu: „JYSK skladište posteljine“). Larsen je smatrao da je ovo savršeno ime za njegov koncept, kako to navodi u svojoj autobiografiji. „Skladište“ bi značilo neku vrstu popusta, „posteljina“ je u to vreme bila primarni proizvod, a „Jysk“ je izraz za stanovnike Jutlanda u Danskoj, grupu koja se na nacionalnoj osnovi smatrala pouzdanom.

Međutim, neočekivano je naišao na problem sa raznim reklamnim agencijama, koje su insistirale da ime kompanije bude kratko – najviše 4 ili 5 slova. Tek kada je Larsen pronašao reklamnu agenciju sa još dužim imenom koja je prihvatila JYSK SENGETØJSLAGER, prva prodavnica je otvorena u Arhusu u Danskoj.

Nakon što je promenio ime kompanije u JYSK, Larsen je u svojoj autobiografiji priznao da su, ironično, reklamne agencije bile u pravu u pogledu dužine imena.

Prevod imena

Nemačka
Lars Larsen u prvoj prodavnici u Nemačkoj 1984. godine.

Kako je JYSK SENGETØJSLAGER postao uspešan u Danskoj, Lars Larsen je odlučio da se proširi u druge zemlje, od kojih je prva bila Nemačka, ali je ponovo naišao na problem u vezi sa imenom.

„Znali smo da Nemci nisu upoznati sa rečju„ Jysk “, ali smo takođe znali da Dansku povezuju sa visokim kvalitetom“, kaže Carl Erik Stubkier, koji je od početka deo marketinškog tima u JYSKu.

Tako su 1984. godine, kada je otvorena prva prodavnica u Nemačkoj, Lars Larsen i njegov tim odlučili da zamene „JYSK“ za „danski“. pa je tako kompanija postala DÄNISCHES BETTENLAGER.

Jedno ime širom sveta

Otvarajući prvu prodavnicu u Švedskoj 1991. godine, odlučili su da zadrže reč „JYSK“, dok je ostatak imena preveden pa je kompanija postala JYSK BÄDDLAGER i nastavili su sa ovom metodom za svaku zemlju.

„Kada smo se 2000. godine proširili na Poljsku, ponovo smo razmišljali o imenu. Shvatili smo da ne možemo stalno da menjamo ime za svaku zemlju“, kaže Carl Erik Stubkier.

„U većini zemalja prodavnice su imale reč JYSK u sebi. Zato je imalo smisla sve ovo objediniti pod jednim imenom: JYSK“, nastavlja on.

Preimenovanjem poslednjih prodavnica u Nemačkoj u JYSK 27. septembra, sve prodavnice će konačno nositi to ime.

JYSK

 

Latest news

Torrevieja store

Takmičenje je završeno – ali pobednički pristup prodaji se nastavlja

22/09/2021 - Krajem avgusta, takmičenje u pobedničkom pristupu prodaji je završeno. Međutim, to ne znači da je pobednički pristup prodaji prošlost. Sada se fokus nastavlja.

Donacija dušeka

Predstavljen novi društveno odgovorni projekat – JYSK priča za laku noć

15/09/2021 - Projekat „JYSK priča za laku noć“ podiže kvalitet boravka u odmaralištima za decu i mlade

JYSK store front

JYSK postavlja nove rekorde u prometu uprkos izazovima sa koronavirusom

14/09/2021 - Sa prometom od 32,6 milijardi DKK, JYSK je ponovo postavio novi rekord u finansijskoj godini 2020/21. uprkos zatvorenim prodavnicama i ograničenjima.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office