Skip to main content

Takmičenju je kraj – ali ne i prodajnom stavu

Datum: 22/09/2021

Author: Anders Græsbøll Buch, Communications Consultant, JYSK

Kategorija: Attractive Stores , Sales Growth

E109
Osoblje iz prodavnice u Torreviejau, Španija. Francisco Fiñaga (prvi s desne strane) je Store Manager (voditelj prodavnice).

Sa završetkom augusta došlo je i do završetka takmičenja Sales Attitude Competition. To ipak ne znači da je prodajni stav stvar prošlosti. Sad će se fokus nastaviti.

Tri mjeseca je u svim JYSKovim prodavnicama stavljan dodatni fokus na prodajni stav. Pravi stav prema kupcima poboljšava prodaju i zadovoljstvo kupaca, zbog čega je i nastalo takmičenje Sales Attitude Competition.

Sad je takmičenje gotovo, ali prodajni stav se nastavlja. U Španiji i Portugalu je opći pobjednik prodavnica u Torrevieaju i njezini zaposlenici će uskoro otići na vikend-putovanje, a tim regionalnog menadžmenta će preuzeti brigu o prodavnici, kako je to slučaj i za sve druge opće nacionalne pobjednike.

"Ponosni smo što smo osvojili ovu nagradu jer to znači da je naš rad na pravom putu, a radi se o fantastičnoj nagradi za trud našeg tima", kaže Store Manager Francisco Fiñaga.

Héctor Torres
Héctor Torres je Retail Manager (menadžer maloprodaje) u JYSKu Španija i Portugal.

Izvrsna energija za nastavak

Retail Manager u Španiji i Portugalu, Héctor Torres, želi pohvaliti prodavnicu u Torreviejau zbog njihovog visokog nivoa spremnosti na pružanje usluge kupcima. Héctor je općenito osjetio izvrsnu energiju u prodavnicama i poseban fokus koji se postavlja na kupce prilikom svojih posjeta prodavnicama u Španiji i Portugalu za vrijeme takmičenja Sales Attitude Competition. Očekuje da se tako i nastavi.

"Tokom finansijske 2020./2021. godine promovirali smo i stvorili kulturu i pokret prodajnog stava u Španiji i Portugalu. Rezultat toga je promoviranje autonomnog prodajnog stava u prodavnicama. Na temelju toga se lakše moglo ohrabriti, slijediti i poticati takmičenje u prodajnom stavu. To je takmičenje bilo fantastičan pokretač daljnjeg unapređenja prodajnog stava", kaže Héctor.

Kupac na prvom mjestu i privlačne prodavnice

Prema mišljenju Francisca Fiñage, recept za pobjedu je uvijek postaviti kupca na prvo mjesto i učiniti prodavnice privlačnijima kupcima. Tako se također postiže bolja atmosfera u prodavnici, kako za kupce tako i za tim u prodavnici.

"Da se svaki trud isplati ne samo zbog nagrade nego i zbog ponosa te da svaki i najmanji detalj u prodaji donosi svoju nagradu. I dalje ćemo prolaziti obuke o novim proizvodima i osvježavati svoje znanje kako bi kupcima mogli pružiti samo vrhunsku uslugu", kaže Francisco.

Spisak pobjednika

Latest news

Julia Rhodos

Lokalni angažman povećava B2B prodaju u Grčkoj

19/10/2021 - JYSK Grčka vrlo je uspješan u B2B prodaji (eng. Business to Business). Tajna tog uspjeha su jaka lokalna prisutnost i saradnja.

JYSK team Poland & West Balkan

Ultrabalaton trka 2021. – timski duh i kolegijalnost prije svega

18/10/2021 - Ultrabalaton trka 2021. i kolegijalnost u JYSKu imaju nešto zajedničko. 12 trkača koji su svojim sportskim duhom pokazali šta znači biti kolega u JYSKu.

New JYSK colleagues

Dobrodošli u JYSK – upoznajte troje novih kolega

15/10/2021 - Troje novih kolega upoznat će nas sa svojim iskustvima u prvim danima i sedmicama rada u JYSKu. Dobrodošli u tim, Majo iz Srbije, Miroslave iz Bugarske i Alannah iz Irske. 

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office