Skip to main content

U bekstvu od rata: od Žitomira do Bingena

Datum: 23/06/2022

Author: Michael Rotermund, Head of Communications Germany

Prevod: www.languagewire.com

Alina Zabela
Alina Zabela (levo) sa svojim kolegama u Bingenu u Nemačkoj.

GOJYSK.com je upoznao ukrajinsku koleginicu koja sada radi u Nemačkoj.

Alina Zabela ima 31 godinu, majka je dvogodišnje ćerke i dolazi iz Žitomira, grada na severu Ukrajine, oko 100 kilometara od Kijeva. Trenutno živi u Bingenu na Rajni u Nemačkoj gde radi u JYSK prodavnici.

U Ukrajini je bila Store Manager u Žitomiru, gde je radila devet godina. Sada je u Bingenu sa detetom, majkom i tetkom. Njen muž je i dalje u Ukrajini, gde radi i dobrovoljno služi vojsci.

GOJYSK.com se sastao za intervju sa kolegama kao što su Alina, Store Manager Jan Oliver Schluschaß, Deputy Store Manager Marc Müller i District Manager Sonja Alina Möll.

Kada je bilo jasno da morate da napustite Ukrajinu?

Alina: „Bio mi je rođendan 23. februara i izgledalo je kao da je sve u redu. Imali smo i Attractive Store posetu tog dana za koju smo se pripremili i koju smo dobro uradili. Radovala sam se povratku na posao sledećeg dana, ali moj muž me probudio u 5 ujutro i rekao da moramo da idemo. Ipak Žitomir nije daleko od Kijeva, a približavali su se prvi sukobi i okršaji. Rat je počeo“.

Gde ste zatim otišli?

Alina: „Prvo kod roditelja mog muža. U njihovom selu je još sve bilo mirno, ali posle nedelju dana i selo je granatirano. Zatim smo otišli do poljske granice. Tetka koja živi ovde u Bingenu pokupila je mene i moje dete tamo. Kasnije su došle moja majka i moja druga tetka. Moja tetka ima dve kuće ovde u Bingenu i Zlata – moja ćerka – i ja sada živimo u jednom od stanova“.

Alina ZabelaOrganizacija JYSKa u Nemačkoj

U Nemačkoj je organizacija JYSKa dobila spisak ukrajinskih kolega koji su pobegli u Nemačku i pružila pomoć pri zapošljavanju u različitim prodavnicama. U Bingenu Alina radi kao Sales Assistant i prodaje „radije sve – osim dušeka, jer pružanje saveta ne funkcioniše tako dobro iz jezičkih razloga”.

Kako to uopšte funkcioniše sa savetovanjem na stranom jeziku?

Alina: „Mobilni telefon je moj najbolji prijatelj. Imam aplikaciju u kojoj možete da govorite nemački ili ukrajinski i ona prevodi i prikazuje tekst. Ne funkcioniše uvek 100%, ali onda mi kolege pomažu“.

District Manager Sonja: „Alina je pravi vrtlog i veoma je zabavno videti kako se kreće, kako razgovara sa kupcima – preko mobilnog telefona i glasovne aplikacije, koristeći nemačke fraze ili ruke i noge – kupci je obožavaju“.

Kako vidiš budućnost?

Alina: „Želim da se vratim u Ukrajinu. Tamo sam provela ceo život. Želim to nazad. Međutim, neprijateljstva se još uvek vode u blizini moje kuće, a vanredno stanje je produženo do kraja avgusta. Verovatno ću biti ovde još neko vreme“.

Latest news

JYSK Škola spavanja

Kako je JYSK uspavao medije u Srbiji?

15/02/2024 - Povodom novog izdanja JYSK Škole spavanja, foto studio u Beogradu nakratko je postao mesto gde se sanjaju najslađi snovi. Kako bi se iz prve ruke uverili u važnost kvalitetnog sna i testiranja proizvoda za spavanje, JYSK je predstavnike medija iznenadio personalizovanim krevetima i uputio ih na power nap koji će dugo pamtiti.

Team Metz

JYSK Francuska otvara novu prodavnicu i sedište

15/02/2024 - JYSK Francuska otvorio je potpuno novu prodavnicu i preselio se u novo sedište u Mecu.

Aleksandra Knežević

JYSK ima najbolji Home & Office Online Store u Srbiji

13/02/2024 - Zahvaljujući inovativnosti i funkcionalnosti svoje online platforme, JYSK je na HotSpot eCommerce Awardsu, osvojio prestižnu nagradu za najbolji Home & Office Online Store u Srbiji.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office