Skip to main content

U bijegu od rata: od Žitomira do Bingena

Datum: 23/06/2022

Author: Michael Rotermund, Head of Communications Germany

Kategorija:

Prevod: www.languagewire.com

Alina Zabela
Alina Zabela (sjedi s lijeve strane) sa svojim kolegama u Bingenu u Njemačkoj.

Portal GOJYSK.com se susreo s ukrajinskom kolegicom koja sada radi u Njemačkoj.

Alina Zabela ima 31 godinu, majka je dvogodišnje kćeri i dolazi iz Žitomira, velikog grada na sjeveru Ukrajine, oko 100 kilometara od Kijeva. Trenutno živi u Bingenu na Rajni u Njemačkoj, gdje radi u JYSKovoj prodavnici.

U Ukrajini je bila Store Manager u Žitomiru, gdje je radila devet godina. Sada je u Bingenu sa svojim djetetom, majkom i tetkom. Njen suprug je još uvijek u Ukrajini, gdje radi i gdje je volonter u vojsci.

Portal GOJYSK.com se zbog intervjua susreo s Alinom, Janom Oliverom Schluschaßom koji je Store Manager, Marcom Müllerom koji je Deputy Store Manager i Sonjom Alinom Möll koja je District Manager.

Kad je postalo jasno da ćete morati napustiti Ukrajinu?

Alina: "Sve se još činilo u redu 23. februara kad je bio moj rođendan. Tog dana smo imali i Attractive Store posjetu za koju smo se pripremili i koju smo dobro odradili. Veselila sam se povratku na posao sljedećeg dana, no moj suprug me je probudio u pet sati ujutro i rekao da moramo otići. Na kraju, Žitomir nije daleko od Kijeva, pa su se približavali prvi udari i sukobi. Rat je počeo."

Kuda ste tad otišli?

Alina: "Najprije, kod roditelja mog supruga. Još uvijek je sve bilo mirno u njihovom selu, ali je nakon sedmicu dana i to mjesto razrušeno. Zatim smo otišli na granicu s Poljskom. Tetka koja živi ovdje u Bingenu je tamo došla po mene i moje dijete. Moja majka i moja druga tetka su došle kasnije. Moja tetka ima ovdje u Bingenu dvije kuće i sada živim u jednom od stanova sa Zlatom, mojom kćeri."

Alina ZabelaOrganizovani JYSK Njemačka

U Njemačkoj je JYSK organizacija dobila popis ukrajinskih kolega koji su pobjegli u Njemačku i pomogla im je da dobiju poslove u različitim prodavnicama. U Bingenu Alina radi kao Sales Assistant i prodaje „po mogućnosti sve - osim madraca, gdje savjet ne funkcioniše tako dobro iz jezičnih razloga”.

Kako to savjeti općenito funkcionišu na stranom jeziku?

Alina: "Mobilni telefon je moj najbolji prijatelj. Imam aplikaciju u kojoj možete govoriti na njemačkom ili ukrajinskom jeziku, a aplikacija će prevesti i prikazati tekst. Ne radi uvijek 100 %, no moji mi saradnici pomažu."

District Manager Sonja: „Alina je pravi vihor i veoma je zabavno vidjeti je kako se kreće u prostoru i kako razgovara s kupcima - pomoću mobilnog telefona i glasovne aplikacije, s njemačkim frazama ili rukama i nogama - kupci je vole.”

Kako vidite budućnost?

Alina: "Želim se vratiti u Ukrajinu. Tamo sam imala cijeli život. Želim ga nazad. Međutim, sukobi se i dalje odvijaju u blizini mog doma i vanredno stanje je produženo do kraja augusta. Vjerovatno ću još neko vrijeme biti ovdje."

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Meliha Good luck Alina,
Best regards, Meliha

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office