Skip to main content
Jan Bøgh

Od četvoro bliskih kolega: Srećna 25. godišnjica našem CEO-u!

Датум: 30/09/2020

Author: Anders Græsbøll Buch, Communications Consultant, JYSK

Категорија: History

Prvog oktobra 2020. CEO (glavni izvršni direktor) i predsednik Jan Bøgh proslaviće svoju 25. godišnjicu u JYSKu. GOJYSK.com je zamolio troje Country Manager-a i Izvršnu sekretarku Lis Schøn da podele svoje mišljenje o Jan Bøghu.

„Jan je uzor kakav CEO treba da bude. On je pilot u našoj vazduhoplovnoj jedinici koji posmatra horizont i vidi stratešku perspektivu, a istovremeno upravlja avionom i vidi sitne detalje koje niko ne bi očekivao od njega da vidi.

Tako Piotr Padalak, Country manager JYSKa u Poljskoj, opisuje izvršnog direktora i predsednika Jana Bøgha, koji će proslaviti svoju 25. godišnjicu u JYSKu 1. oktobra 2020.
Piotr, Johan
Sjödin, Country manager u Švedskoj, Vesna Kukić Lončarić, Country Manager za West Balkan i Izvršna sekretarka Lis Schøn su dobili zadatak da kažu par reči o Janu Bøghu.

Oni su na čelu Janove vazduhoplovne jedinice već dugo i poznaju ga jako dobro. Za sve njih, prva stvar koja im padne na pamet kod Jana je neverovatno oko za detalje i njegovo pamćenje. Čak i u JYSKovoj prodavnici u zemlji u kojoj Jan ne zna tačne cene, uspeo je da pronađe pogrešnu cenu.

Kombinacija stilova rukovođenja

Jan Bøgh
Jan Bøgh from his first time in JYSK.

Ali, kakav je stil rukovođenja Jana Bøgha? Tokom godina, Country Manager u Švedskoj, Johan Sjödin, imao je mnogo rukometaških razgovora sa Jan Bøghom. Jan se često šalio na račun vrlo opuštenog stila rukovođenja koji je odlikovao švedskog nacionalnog trenera, gde bi često pitao igrače šta misle kada je u poslednjem minutu meča morao da postavi konačni i odlučujući napad.

„Jan ne razume ovaj pristup. „Zašto im onda treba trener?“, pitao me je. Ali onda mu ja pošaljem video zapise danskih trenera, koji vrište i viču na igrače kad stvari ne idu dobro. To je naravno samo šala, i oboje se slažemo da je zlatna sredina najbolji put za to, i rekao bih da je Janovo vođstvo savršena kombinacija“, kaže Johan.

Janov smisao za humor i sarkazam su takođe nešto što sve četiri osobe pominju i hvale. Međutim, njegov smisao za humor testiran je na Johanovoj prvoj JYSKovoj božićnoj zabavi u Švedskoj 2005. godine. Johan je bio domaćin i unajmio je umetnika koji je učestvovao, gde bi izabrali nekoga iz gomile da izvede scenski ples na sceni. Johan im je posebno rekao da ne biraju nekoga sa stola jedan ili dva, jer su to bili gosti iz sedišta u Danskoj. Ipak, od 1.000 ljudi tamo, umetnik je uspeo da izabere Jana Bøgha.

„Bila je to potpuna slučajnost, i u početku Jan nije razumeo šta se dešava, ali je otišao na scenu i muzika je krenula i on je igrao tvist čitava dva minuta. Zaista sam mislio da mi je to poslednji dan u JYSKu, pa sam otišao direktno do Jana i izvinio se i rekao mu da nisam znao da će ga izabrati. Ali on se samo nasmešio i rekao: ‘Ne, ne, verujem ti’ “, kaže Johan.

Uspeh ili nema bonusa

Više Country Manager-a takođe ističe Janovu sposobnost da bude vrlo direktan. Vesna Kukić Lončarić, Country Manager za West Balkan, imala je vrlo kratak intervju za posao sa Janom Bøghom, jer je želeo da preskoči uvod. Već je sve proverio, pa je želeo samo da čuje šta je ona mislila da može da uradi za JYSK.

U jednom trenutku, Vesna je pokušavala da ubedi Jana da dobije dozvolu za otvaranje treće JYSKove prodavnice u Splitu u Hrvatskoj. Međutim, Jan nije bio uveren, pa je pitao koja će prodavnica prodavati najbolje. Vesna je rekla treća prodavnica.

„Tada je Jan rekao: „U redu, možete to da uradite, ali vaš bonus će biti uzet ako se prodaja ne poboljša sa trećom prodavnicom u poređenju sa dve koje imamo sada“. I to sam prihvatila. Uvek proverava da li ste sigurni i imate li dobre argumente, a ja volim to što je zabavan i direktan. Otvorili smo prodavnicu i to je bio veliki uspeh“, kaže Vesna.

Jan Bøgh
Jan Bøgh has always enjoyed running. Here he is portrayed in Lars Larsen's book about JYSK.

Lis nije znala za unuče

Osim što je vrlo direktan i tačan, Jan takođe izostavlja nepotrebne činjenice. Na primer, Lis Schøn, izvršna sekretarka, koja je pre 24 godine angažovana za Janovu sekretaricu i ima svoj sto odmah ispred Janove kancelarije, prvi put je pre nekoliko godina slučajno saznala da je Jan mnogo godina pre, dobio prvo unuče.

„Veoma je privatan i pokazuje da, iako ga dobro poznajem i puno razgovaramo, uglavnom se radi o poslu. Ne misli da je za mene relevantno što je dobio prvo unuče i to mi je potpuno u redu“, kaže Lis.

Još 25 godina?

Posle velike transformacije JYSKa u poslednjih 25 godina, narednih 25 godina će verovatno biti jednako izazovno i puno promena. Projekat spajanja JYSK Nordic i DBL regije u One JYSK trajaće još nekoliko godina, a Lis veruje da će Janu u jednom trenutku biti teško da ode u penziju.

”Mislim da neće biti ovde još 25 godina, ali mislim da će mu biti teško da se povuče. Nije tip koji želi da se opusti kod kuće i pokosi travnjak i uredi baštu. Na svom prijemu takođe je obećao Jacobu Brunsborgu (Predsedavajućem Lars Larsen Grupom) da ostane bar dok One JYSK ne bude u potpunosti implementiran i ne bude funkcionisao “, kaže Lis.

Troje Country Manager-a takođe se nadaju da će Jan ostati što je duže moguće i da će ispuniti obećanje osnivaču JYSK-a Larsu Larsenu o dostizanju 5.000 prodavnica širom sveta.

”Baš kao što fudbaleri pričaju o svom treneru u svlačionici kada šefa nema, tako to radimo i mi Country Manager-i. U svojih 21 godina mogu iskreno da kažem da nikada nisam čuo da je jedan Country Manager rekao da ga je nervirao Jan. Zaista se nadamo da će ostati što duže“, kaže Piotr Padalak.

Srećna ti 25. godišnjica, Jan Bøgh!

Grækenland åbning
From the opening in Greece in 2015.

 

Latest news

Rami Jensen

Obaveštenje našeg CEO direktora: Dostignuća i proslave

08/05/2024 - Proleće je zvanično stiglo, a toliko ima dostignuća i uspeha koje treba da poslavimo.

Pallet cover

Saznajte kako JYSK koristi plastiku da bi uštedeo plastiku

06/05/2024 - Nova plastična navlaka će pomoću JYSKu da poveća ekološku održivost.

Three colleagues from JYSK stores ready to share their favourite new products.

Omiljeni novi proizvodi troje kolega iz prodavnica

29/04/2024 - Troje kolega iz JYSK prodavnica je spremno da još jednom podele svoje apsolutno omiljene proizvode iz novog asortimana<strong>.</strong>

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office