Skip to main content
Jan Bøgh

Od četvoro bliskih kolega: Sretna 25. godišnjica našem izvršnom direktoru!

Datum: 30/09/2020

Author: Anders Græsbøll Buch, Communications Consultant, JYSK

Kategorija: History

1. oktobra 2020. god., izvršni direktor i predsjednik Jan Bøgh slavi svoju 25. godišnjicu u JYSKu. GOJYSK.com je pitao tri menadžera za državu i izvšnu sekretaricu Lis Schøn da podijele neke svoje misli o Janu Bøghu.

"Jan je primjer kakav bi izvršni direktor trebao biti. On je pilot u našem Air Force One-u, koji motri horizont i vidi stratešku perspektivu, a istovremeno upravlja letom i vidi sitne detalje, što niko od njega ne bi očekivao."

Tako Piotr Padalak, JYSKov menadžer za državu u Poljskoj, opisuje izvršnog direktora i predsjednika Jana Bøgha, koji 1. oktobra 2020. u JYSKu slavi 25. godišnjicu. Piotr, Johan Sjödin, menadžer za državu u Švedskoj, Vesna Kukić Lončarić, menadžer za West Balkan, i izvršna sekretarica Lis Schøn dobili su zadatak da kažu nekoliko riječi o Janu Bøghu.

Oni su već dugo na Janovim Air Force One brodu i vrlo ga dobro poznaju. Za sve njih jedna od prvih stvari koje im padnu na pamet kod Jana je njegovo nevjerovatno oko za detalje i njegovo pamćenje. Čak i u JYSK prodavnici u državi u kojoj Jan ne zna tačne cijene, on može pronaći pogrešnu cijenu.

Kombinacija stilova rukovođenja

Jan Bøgh
Jan Bøgh from his first time in JYSK.

Ali, kakav stil rukovođenja ima Jan Bøgh? Tokom godina, menadžer za državu u Švedskoj, Johan Sjödin, vodio je mnogo razgovora sa Janom Bøghom o rukometu. Jan se često šalio o opuštenom načinu rukovođenja koji je prakticirao švedski nacionalni trener, koji bi često pitao igrače šta oni misle, kada je on bio taj koji je u posljednjoj minuti utakmice morao smisliti konačni i odlučujući napad.

“Jan ne razumije ovaj pristup. ‘Zašto im je onda potreban trener?’, pitao me je. Ali, onda mu ja pošaljem video zapise danskih trenera koji vrište i viču na igrače kad stvari ne idu po planu. To je naravno samo zafrkancija i oboje se slažemo da je zlatna sredina najbolji način, a rekao bih da je Janovo rukovođenje savršena kombinacija stilova rukovođenja - kaže Johan.

Janov smisao za humor i sklonost sarkazmu je takođe nešto što sve četiri osobe spominju i hvale. Međutim, njegov smisao za humor bio je na pravom testu na Johanovom prvom JYSK godišnjem partiju u Švedskoj 2005. godine. Johan je bio domaćin i unajmio je zabavljača koji je imao zadatak da izabere osobu koja će otplesati tvist na podijumu. Johan mu je naglasio da ne bira nikoga sa stola jedan ili dva, jer su to bili gosti iz Glavne kancelarije u Danskoj. Ipak, od 1.000 ljudi tamo, zabavljač je uspio odabrati Jana Bøgha.

„Bila je to potpuna slučajnost i u početku Jan nije razumio šta se događa, ali otišao je na podijum, muzika je počela i on je puna dva minuta plesao tvist. Zaista sam mislio da mi je to posljednji dan u JYSKu, pa sam otišao direktno kod Jana i izvinuo se te mu rekao da nisam znao da će odabrati njega. Ali on se samo nasmiješio i rekao: ‘Ne, ne, vjerujem ti’ ”, kaže Johan.

Uspjeh ili nema bonusa

Više njih takođe ističu Janovu sposobnost da bude vrlo direktan. Vesna Kukić Lončarić, direktorica za West Balkan, imala je vrlo kratak razgovor za posao sa Janom Bøghom, jer je on želio preskočiti uvod. Već je sve provjerio, pa je samo želio čuti šta ona misli da može da uradi za JYSK.

Takođe, u jednom je trenutku Vesna pokušavala uvjeriti Jana da joj da dozvolu otvaranje treće JYSK prodavnice u Splitu u Hrvatskoj. Međutim, Jan nije bio uvjeren pa ju je pitao koja će prodavnica najbolje poslovatii. Vesna je rekla da će to biti treća prodavnica.

Tada je Jan rekao: ‘U redu, možeš to uraditi, ali tvoj bonus će se uzeti ako se prodaja ne poboljša sa trećom prodavnicom u odnosu na dvije koje sada imamo’. I to sam prihvatila. On uvijek provjerava da li ste sigurni i da li imate dobre argumente, a ja volim kada je duhovit i direktan. Otvorili smo prodavnicu i bio je to veliki uspjeh ”, kaže Vesna.

Jan Bøgh
Jan Bøgh has always enjoyed running. Here he is portrayed in Lars Larsen's book about JYSK.

Lis nije znala za unuče

Osim što je vrlo direktan i precizan, Jan takođe ne spominje suvišne detalje. Na primjer, Lis Schøn, izvršna sekretarica, koja je prije 24 godine uposlena kao Janova sekretarica i ima svoj stol neposredno ispred Janove kancelarije, slučajno je saznala da je Jan dobio prvo unuče, nekoliko godina kasnije.

"Ne priča o privatnom životu i time pokazuje da, iako ga jako dobro poznajem i puno razgovaramo, uglavnom razgovaramo o poslu. Ne misli da je za mene relevantno da znam da je dobio prvo unuče I, što se mene tiče, to je potpuno u redu," kaže Lis.

Još 25 godina?

Nakon velike transformacije JYSKa u posljednjih 25 godina, sljedećih 25 godina vjerovatno će biti jednako transformirajuće i izazovne. Projekat spajanja JYSK Nordic i DBL regije u One JYSK trajaće još nekoliko godina, a Lis vjeruje da će Janu u nekom trenutku biti vrlo teško otići u penziju.

”Mislim da neće biti ovdje još 25 godina, ali mislim da će mu biti teško da se povuče. Nije tip koji se želi opustiti kod kuće, kositi travu i uređivati dvorište. Na prijemu je takođe obećao Jacobu Brunsborgu (predsjedniku Lars Larsen Group) da će ostati barem dok One JYSK ne bude u potpunosti implementiran i funkcionalan “, kaže Lis.

Troje menadžera za zemlju takođe se nadaju da će Jan ostati što je duže moguće i nadaju se da će ispuniti obećanje dato osnivaču JYSKa Larsu Larsenu o dostizanju 5.000 prodavnica širom svijeta.

”Baš kao što fudbaleri pričaju o svom treneru u svlačionici kada njega nema, tako i mi, menadžeri za zemlje to radimo. U svoje 21 godine rada mogu iskreno reći da nikada nisam čuo da je ijedan menadžer za zemlju rekao da ga je Jan iznervirao. Zaista se nadamo da će ostati što je duže moguće “, kaže Piotr Padalak.

Sretna 25. godišnjica, Jan Bøgh!

Grækenland åbning
From the opening in Greece in 2015.

 

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office