Skip to main content

Velika radost zbog visokih indeksa uspješnosti prodavnica u Španiji i Portugalu

Datum:

Author: Anders Græsbøll Buch, Communications Consultant, JYSK

Kategorija: Attractive Stores , Expansion , Sales Growth

Prevod: www.languagewire.com

Carlos
Carlos Haba Ariza, Country Manager JYSKa u Španiji i Portugalu, u prodavnici u Valenciji.

Tokom posljednje dvije godine zastupništva u Španiji i Portualu spadaju u najuspješnija JYSKova zastupništva po zemljama. Ključni su bili odgovarajući tim, stav i struktura.

Jesu li zaposlenici u Španiji i Portugalu sretni zbog uspjeha ili su uspješni jer su sretni?

Zastupništva u Španiji i Portugalu su u posljednje dvije godine imala izrazito visoke prodajne indekse, uvela su fantastična poboljšanja u prometu i zaradi te otvaraju nove prodavnice tempom koji će vam skoro oduzeti dah. GOJYSK.com je posjetio Španiju da bi saznao uzrok tog uspjeha.

"Prije 2,5 godine smo krenuli ispočetka, što se tiče poslovnog stava. Trebale su nam veća ambicija i pobjednička filozofija, a također smo morali pojačati prodajni stav. Ljudi su mislili da su neke stvari nemoguće, ali mi smo pokazali da je sve moguće. One JYSK je puno pomogao, a mi smo jednostavno odlični predstavnici odličnog koncepta", rekao je Carlos Haba Ariza, Country Manager JYSKa u Španiji i Portugalu.

Tim Španija/Portugal

Prostor za poboljšanje

U srijedu, 10 augusta svi Retail Manageri, District Manageri i Retail Store Supporteri u Španiji i Portugalu sastali su se na mjesečnom maloprodajnom sastanku u sjedištu u Chesteu. Tu se dijele informacije o KPI-ovima, indkesima i najboljoj praksi te se o njima entuzijastično raspravlja.

Tema duže rasprave je postotak prilagodbi dionica. Tu se radi o postotku proizvoda koji se nisu mogli prodati, naprimjer, jer su nedostajali ili su oštećeni. Taj je postotak u prošloj finansijskoj godini iznosio -0,92 %, a ove godine je -0,53 %. To je ogromno poboljšanje i znatno bolje od cilja od -0,7 %. Ali nije dovoljno – i malo smanjenje tog postotka predstavlja veliku količinu novca i dodatan bonus za sve zaposlenike od Retail Managera do Sales Assistanta.

Rita, RSS
Ana Rita Pinto Roque, Retail Store Supporter je u sredini.

Odličan primjer stava koji se primjenjuje u dvjema zemljama koje su dio iste zemaljski orijentirane organizacije. To je odličan početak, ali još se može puno naučiti i preostao je dugačak put.

"Imamo pozitivnu konkurenciju između prodavnica i okruga. Želimo postići svoje ciljeve. Sanjate o njima, planirate kako ih ostvariti i u većini slučajeva to uspijete. Ne radi se samo o mojoj prodavnici, nego o JYSKu. Kada neko ima odlične razultate, želimo znati uzrok, i u tome smo sve bolji", kaže Ana Rita Pinto Roque, Retail Store Supporter.

Novi Country Manager

Carlos Haba Ariza, Country Manager na tu je poziciju stupio u novembru 2019., kada je otprilike tek počeo rast zastupništava za Španiju i Portugal. Čista slučajnost? Nije ako pitate njegove kolege.

Što se Carlosa tiče, on je skroman i za to hvali tim.

"Mislim da je moja uloga bila da promijenim mentalitet i da tim naučim da razmišlja s pogledom iz druge perspektive. Razmislimo o tome šta moramo učiniti da bismo postigli ambiciozne ciljeve. Sada smo te ciljeve ostvarili i skoro ih udvostručili. To je isti tim kao i prije nego što sam ja stupio na poziciju”, kaže Carlos.

Prodavnica u Valenciji

Povećanje svijesti o robnoj marki

Sandra, SM
Sandra Zomeño Olivares, Store Manager

U prodavnici u Valenciji udaljenoj od sjedišta 20 minuta vožnje, osoblje također primjećuje širenje i sjajan razvoj. Sve više članova porodica i prijatelja zna za JYSK, a kupci zaista cijene to što dobiju veliku vrijednost za svoj novac.

"Kupci vole prodavnicu. Obično se vrate nakon što je jednom posjete. Smatram da je važno da kupcima stojimo na raspolaganju, a mi u JYSKu se u kontaktu s kupcima ponašamo prirodno. Radi se o tome da se pruži dodatna usluga; ne proda se samo kauč, nego se kupcu predloži projekt, čime mu se daje inspiracija", rekla je Sandra Zomeño Olivares, Store Manager.

Prodavnica je otvorena prije četiri mjeseca i to je bilo jedno od 25 uspješnih otvaranja prodavnica u Španiji i Portugalu u ovoj finansijskoj godini.

"Imamo dobre rezultate u poređenju s našim ranijim. Ali čak i pored uspjeha imamo još dug put pred sobom. Tek smo počeli. Dobroj je razgovarati o uspjehu, a ide nam dobro, ali mislim da nam je još uvijek preostalo puno posla", rekao je Carlos Haba Ariza, Country Manager.

Latest news

JYSK Farum with new strategy poster

Dodatni sprat i riječi dolaze u novu JYSK kuću (JYSK House)

- U sve prodavnice, distributivne centre i urede stiže novi važni element. 

JYSK Family day

JYSKov dan za druženje i zabavu – brojni zaposleni i njihove porodice uživali su u JYSK Family dayu

- Lijepo vrijeme, ukusna hrana i igre za sve generacije obilježile su ovogodišnji JYSK Family day, u kojem su širom Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije uživali brojni JYSKovi zaposleni i njihove porodice.

Maja Andrić

Majin put od Rukovoditeljice prodavnice do B2B Sales Consultanta za Bosnu i Hercegovinu

- Maja Andrić, B2B Sales Consultant za JYSK Bosnu i Hercegovinu, u JYSKu je počela raditi u januaru 2019. kao Rukovoditeljica prodavnice u Trebinju. Pet godina kasnije, i dalje svakodnevno komunicira sa kupcima – ali ovaj put su to poslovni subjekti, kojima predstavlja brojne prednosti saradnje sa JYSKovim B2B odjeljenjem.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office