Skip to main content
Jonas Meyer

Interna revizija je tu da pomogne

Datum: 08/10/2020

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Kategorija: Careers & HR

Rukovanje novcem i veoma vrednim proizvodima svakog dana predstavlja veliku odgovornost. Zato je vrlo bitno da sve kolege u JYSKu znaju kome mogu da postavljaju pitanja ako imaju neke nedoumice.

Zaposleni u JYSKu su svakodnevno odgovorni za velike sume novca.

Zbog toga je veoma važno da zaposleni može lako da dobije savet kada ima nedomicu vezanu za to kako da postupi u nekoj situaciji.

To je glavni zadatak interne revizije (Internal Audit – IA), objašnjava Jonas Meyer, Loss Prevention Manager (menadžer za gubitke i prevenciju).

„Tu smo da bismo zaštitili JYSK. Naše prodavnice, naše proizvode, naš novac i, što je najvažnije, naše kolege. Zbog toga 80 posto vremena provodimo savetujući kolege o tome kako da postupaju kada su u pitanju protok proizvoda, prilagođavanje zaliha, rukovanje gotovinom i još mnogo toga“, kaže Jonas.

Prevare se ne tolerišu

Jonas Meyer
Jonas Meyer je Loss Prevention Manager u JYSKu.

Međutim, IA je zadužen i za ispitivanje nepravilnosti, kada istražuje da li je došlo do prevare.

Nažalost, to se ponekad dešava i, kako Jonas ističe, uvek se otkrije.

„Nažalost, prevare se dešavaju i to je nešto oko čega smo otvoreni. Ako otkrijemo da je neki zaposleni počinio prevaru, posledice su jasne: Zaposleni u pitanju se odmah otpušta, a u većini slučajeva se prijavljuje policiji”, kaže Jonas.

Najgori deo posla

Jonas opisuje istraživanje prevare kao najgori deo svog posla.

„To nije nešto u čemu ja niti bilo ko od mojih kolega uživamo. Nikada nije zabavno kad morate da otpustite nekoga i zbog toga je toliko bitno za nas da sve naše kolege znaju da uvek mogu da pitaju ako imaju nedoumice o bilo čemu kada je u pitanju rukovanje JYSKovom imovinom i novcem“, kaže Jonas.

Posebno zato što postavljanje pitanja omogućava da se izbegnu neke od najčešćih grešaka.

„Jedna od grešaka koje često viđamo je da kolege pozajmljuju identifikacione kartice ili pin kodove jedni od drugih kada koriste kasu ili kada im je potreban kolega da bi obavili povraćaj novca. To je nešto što nikada ne treba da se radi. Jer iako se to radi iz kolegijalnosti, ipak nije dozvoljeno i taj gest ljubaznosti može da postane veliki problem za zaposlenog koji dozvoli kolegi da koristi njegovu identifikacionu karticu ili pin kod ako dođe do nezakonitih radnji“, kaže Jonas.

Bolje je potražiti pomoć

Tokom 2020. godine JYSK je primetio blagi porast broja slučajeva prevare koje je istraživalo 40 zaposlenih u internoj reviziji u JYSK Nordic regionu.

„Ovo je rezultat povećanog fokusa na nove sisteme. To je nešto što shvatamo veoma ozbiljno, jer prevare koje uključuju i veoma male sume novca mogu imati velike posledice, tako da nikada nije vredno truda. Zato želim da iskoristim ovu priliku da poručim kolegama širom JYSKa da ako ikada imaju neke nedoumice oko bilo čega vezanog za rukovanje novcem, uvek treba da potraže odgovor na portalu MYJYSK ili da pitaju internu reviziju kako bi se uverili da se sve obavlja na ispravan način“, kaže Jonas.

Latest news

CSC

Centri za korisničku službu imaju više posla zbog korone

23/10/2020 - Karantin zbog korone ovog proleća je zaustavio mnoge aktivnosti, ali ne i za JYSKove centre za korisničku službu (CSC). Njima je ovo bio period sa najviše posla u dosadašnjem iskustvu. Sada se pritisak smanjio, ali CSC centri i dalje rade više nego inače.

Kadar sa snimanja

Prvi godišnji Store manager sastanak u online varijanti

16/10/2020 - Nakon prvog online SM sastanka spremni za nove pobede

Kristina

Od Brabranda do Kanade sa JYSKom

15/10/2020 - Ako želite da steknete međunarodno iskustvo, to nije nemoguće u okviru JYSKove organizacije. Kristina Sørensen prešla je sa pozicije u sedištu firme u Danskoj u sedište u Kanadi. Njen savet je da izrazite svoju želju ako sanjate o međunarodnoj avanturi.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office