Skip to main content
Jonas Meyer

Interna revizija služi za pomoć

Datum: 08/10/2020

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Kategorija: Careers & HR

Velika je odgovornost svakodnevno rukovati novcem i proizvodima velike vrijednosti. Zato je veoma važno da svi JYSKovi zaposlenici znaju kome da se obrate u slučaju sumnje.

JYSKovi zaposlenici su svaki dan odgovorni za velike količine novca.

Zbog toga je veoma važno da zaposlenik, ako nije siguran kako da postupi u određenoj situaciji, može lako dobiti savjet.

To je glavni zadatak interne revizije (Internal Audit – IA), objašnjava Jonas Meyer, Loss Prevention Manager (menadžer za prevenciju gubitaka).

„Tu smo da bismo zaštitili JYSK. Naše prodavnice, naše proizvode, naš novac, što je najvažnije, naše kolege. Zbog toga 80 posto vremena provodimo savetujući kolege o tome kako da postupaju kada su u pitanju protok proizvoda, prilagođavanje zaliha, rukovanje gotovinom i još mnogo toga“, kaže Jonas.

Nulta tolerancija na prevare

Jonas Meyer
Jonas Meyer je Loss Prevention Manager u JYSKu.

Međutim, interna revizija je također dužna da prati nepravilnosti i istraži da li je došlo do prevare.

Nažalost, to se ponekad dogodi, naglašava Jonas, ali uvijek se otkrije.

"Nažalost, ponekad dođe do prevare i to je nešto u vezi čega smo veoma otvoreni. Ako otkrijemo slučajeve prevare koje je počinio zaposlenik, posljedica je jasna: zaposlenik se odmah otpušta, a u većini slučajeva prijavi policiji, objašnjava Jonas.

Najgori dio posla

Jonas opisuje istraživanje prevara kao najgori dio svog posla.

"To nije nešto što ja ili moji kolege volimo raditi. Nikad nije zabavno morati otpustiti ljude i zato je svima nama toliko važno da naši zaposlenici budu svjesni toga da nam se uvijek mogu obratiti u slučaju sumnji pri rukovanju JYSKovom imovinom i novcem", objašnjava Jonas.

Pogotovo što se postavljanjem pitanja mogu izbjeći neke od najčešćih grešaka.

„Jedna od grešaka koje često viđamo je da kolege pozajmljuju identifikacione kartice ili pin kodove jedni od drugih kada koriste kasu ili kada im je potreban kolega da bi obavili povraćaj novca. To je nešto što nikada ne treba da se radi. Jer iako se to radi iz kolegijalnosti, ipak nije dozvoljeno i taj gest ljubaznosti može da postane veliki problem za zaposlenog koji dozvoli kolegi da koristi njegovu identifikacionu karticu ili pin kod ako dođe do nezakonitih radnji“, kaže Jonas.

Bolje je tražiti pomoć

Tokom 2020. godine JYSK je primetio blagi porast broja slučajeva prevare koje je istraživalo 40 zaposlenih u internoj reviziji u JYSK.

„Ovo je rezultat povećanog fokusa na nove sisteme. To je nešto što shvatamo veoma ozbiljno, jer prevare koje uključuju i vrlo male sume novca mogu imati velike posljedice, tako da nikada nije vrijedno truda. Zbog toga želim da iskoristim ovu priliku da poručim kolegama širom JYSKa da ako ikada imaju neke nedoumice oko bilo čega vezanog za rukovanje novcem, uvek treba da potraže odgovor na portalu MYJYSK ili da pitaju internu reviziju kako bi se uverili da se sve obavlja na ispravan način“, kaže Jonas.

Latest news

CSC

Preopterećenje službi za korisnike zbog korone

23/10/2020 - Proljetno zatvaranje zbog korone zaustavilo je mnoge aktivnosti, ali ne i JYSKove službe za korisnike (eng. Customer Service Centres (CSC)). One su imale najzahtjevniji period ikad. U međuvremenu je pritisak popustio, ali su CSC-ovi još uvijek zauzetiji nego inače.

CMT na snimanju

Održan prvi godišnji Store manager sastanak u online varijanti

15/10/2020 - Nakon prvog online SM sastanka spremni za nove pobjede

Kristina

Od Brabranda do Kanade uz JYSK

15/10/2020 - Ako želite doživjeti internacionalno iskustvo, to nije tako nemoguće unutar JYSKove organizacije. Kristina Sørensen se prebacila s položaja u Head Officeu u Danskoj na položaj u Head Officeu u Kanadi. Njen savjet je da svoje želje iskažete naglas ako sanjate o internacionaloj avanturi.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office