Skip to main content

Radno okruženje u središtu pozornosti

Datum: 25/06/2021

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Kategorija: Careers & HR

Dare to Care
Store Manager (voditeljica prodavnice) Lisa Johannesson (lijevo) savjetuje se s kolegicom iz prodavnice, Elinom Andersson.

Radno okruženje je u središtu pozornosti u JYSKu. To se također vidi i u kampanji Dare to Care koja traje od 14. do 25. juna 2021.

Ona radi za JYSK više od 20 godina.

A u posljednjih nekoliko godina je Store Manager Lisa Johannesson primijetila da je JYSK povećao kriterije u pogledu sistematskog fokusa na radno okruženje.

Kad JYSK pokrene kampanju Dare to Care, bit će to nekoliko godina nakon što je pitanje radnog okruženja dospjelo u središte pozornosti u JYSKu u Švedskoj.

Tu promjenu u stavu je jasno primijetila Lisa Johannesson, Store Manager u jednoj od JYSKovih prodavnica u Helsingborgu.

"Sad to izgleda potpuno drugačije, u odnosu na samo nekoliko godina", kaže i nastavlja:

"Prije je to bio problem u prodavnici, jer nismo znali kako ručno rješavati velike pakete i natovarene krevete i nismo imali mnogo alata za pomoć. To se promijenilo vrlo brzo".

Jasni odgovori

Dare to CarePrije godinu i po dana, JYSK je angažirao i stručnjaka za radno okruženje. Njena je zadaća da pomogne prodavnicama koje u u teškim situacijama i da osigura da JYSK ispunjava zakonske propise.

Ta uloga je bila od posebne važnosti prošle godine, kad je zavladala pandemija.

"Korisno je imati kolege kojima se možemo obratiti za razgovor o različitim situacijama. Sad možete dobiti jasne odgovore i pitanja više ne ostaju "visiti u zraku" kao prije. Uprava je pružila veliku podršku".

Težak rad

Lisa Johannesson opisuje kako je kultura unutar JYSKa otvorena na primjedbe i da menadžeri imaju osjećaj za probleme koji se pojave u prodavnicama.

Šta mislite o tome što JYSK ulaže toliki trud u poboljšanje radnog okruženja?

"Smatram da je to dobro. Ne zbog toga što radimo puno i teško. Time se daje do znanja da JYSK brine za osoblje, da se stvari uzimaju zaozbiljno i da se ne pokušava sakriti činjenicu da nam je posao povremeno težak".

"Prije sam se često pitala koliko dugo će moje tijelo izdržati, ali sad mislim da bih vjerovatno mogla ostati do penzije. Ali, sad kad imamo alate za pomoć, važno je sjetiti se da ih koristimo".

Kultura je ključna

HR Manager (menadžer za ljudske resurse) u JYSKu u Švedskoj, Jesper Trapp, zadovoljan je što se trud primijeti jer je radno okruženje ključno za zadovoljstvo zaposlenika.

"Poduzimamo sve što možemo da učinimo JYSK privlačnim mjestom za rad i stavljamo sigurnost, efikasnost i zadovoljstvo zaposlenika u središte svih naših postupanja", objašnjava.

I Kenneth Pedersen, Head of Retail (šef maloprodaje) u Švedskoj, primijeti poboljšanje prilikom gotovo svakog posjeta prodavnici.

"Uvijek moramo imati na umu da ništa ne dolazi samo po sebi. Nesumnjivo, imamo strukturu, sistematski rad na radnom okruženju i stručnjake koji znaju svoj posao, ali kultura je barem podjednako važna. U JYSKu imamo pravo i obavezu da reagiramo i svi JYSKovi zaposlenici moraju koristiti to pravo, što vrijedi i kad je riječ o sigurnosti", kaže Kenneth Pedersen.

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office