Skip to main content
JYSK values

"Međusobna pomoć je dio naše kulture"

Datum: 15/12/2020

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Kategorija: People

JYSKove vrijednosti su jake i one su važan dio nas. To postaje sve više jasno u svijetu pogođenom pandemijom i neočekivanim izazovima svakodnevnog života.

Pojavom koronavirusa svijet se okrenuo naglavačke. Sve što smo znali odjednom je postalo nepoznato i nesigurno.

Ili skoro sve. Ipak su neke stvari ostale iste, narasle su i postale još jače: naše JYSKove vrijednosti.

"Doživjeli smo jačanje jedinstva i lojalnosti između kolega i u odnosu prema JYSKu. Potpuno je jasno da naše vrijednosti žive punim plućima u cijeloj kompaniji. Na to smo veoma ponosni”, kaže Mikael Nielsen, Executive Vice President Retail (izvršni potpredsjednik za maloprodaju).

Vrijednosti kao dio uspjeha

Bilo je teško vrijeme i još uvijek je teško za mnoge, kako privatno tako i poslovno. U mnogim državama su prodavnice zatvorene duže vrijeme, a u nekim državama i nekoliko puta. Nažalost, još nismo stigli do kraja pandemije korone.

"Mi se brinemo se za naše ljude, to je dio naših ključnih vrijednosti. Uvijek smo – a naročito tokom korone – bili potpuno ovisni o našim zaposlenicima. Moramo se držati zajedno, biti fleksibilni i lojalni i moramo poštovati jedni druge i imati razumijevanja za teške situacije u kojima se mnogi od nas nalaze. A, što je najvažnije, moramo pomagati jedni drugima. A vidjeli smo puno primjera međusobnog pomaganja. To je fantastično i to je jedan od razloga za uspjeh koji smo postigli usprkos koroni", kaže Mikael.

Brza pomoć u Španiji

Tim Malaga
Store Manager (voditelj prodavnice) Braulio Da Rocha i njegov tim iz Malage u Španiji.

Kad je drugi val pandemije koronavirusa zahvatio Španiju u augustu, prva JYSKova prodavnica u Španiji je također bila pogođena kad je jedan zaposlenik iz prodavnice u Malagi imao pozitivan rezultat testa. Samo dva sata nakon toga prodavnica je zatvorena i svi zaposlenici su poslani na testiranje.

U međuvremenu je District Manager (regionalni menadžer) Jorge Martin otišao u susjednu prodavnicu u Mijasu. Sljedeći dan je grupa kolega iz Mijasa bila spremna da pomogne. Sve je dezinficirano i prodavnica je već sljedeći dan bila spremna za otvaranje.

"Mojim kolegama je bilo haotično, ali su uspjeli sve riješiti na impresivan način", kaže Braulio Da Rocha, Store Manager u Malagi.

Pomaganje se obostrano isplati

Cijelu sedmicu su zaposlenici iz prodavnice u Mijasu radili i u svojoj i u prodavnici u Malagi prije nego što je bilo moguće ponovo uspostaviti normalnu svakodnevicu. Ali samo nakratko prije nego što je korona zadala novi udarac. Ovog puta u Mijasu.

"Čim sam čuo da je prodavnica u Mijasu pogođena koronom, otišao sam da pomognem. To je za mene bilo lična stvar. Oni su napravili sve što su mogli da pomognu nama", nastavlja Braulio.

Slijedilo ga je nekoliko kolega iz Malage.

"Kad sam im rekao za Mijas, odmah su bili spremni. Željeli su pomoći, i to od srca", kaže Braulio.

Braulio i njegovi kolege su također zahvalni na potpori koju su dobili od kompanije JYSK.

"Mnoge odluke su bile veoma efikasne, što je omogućilo da se pronađu brza rješenja. Zahvaljujući tome je sve dobro završilo", kaže Braulio.

Kolege su važniji nego ikada prije

U Slovačkoj su na proljeće zbog ograničenja sve prodavnice bile duže vrijeme zatvorene, a drugi val pandemije korone također je jako pogodio zemlju.

Libor
Store Manager Libor Kubranský iz Slovačke

Nedavno su dvije prodavnice bile suočene s privremenim zatvaranjem jer je nekoliko zaposlenika bilo bolesno. Međutim, grupa dobrih kolega iz regije je spremno uskočila upomoć pa su prodavnice mogle ostati otvorene.

Jedan od njih je bio Libor Kubranský, Store Manager u gradu Považská Bystrica.

Međusobno pomaganje je dio JYSKove kulture, a sad je važnije nego ikada jer su ovo stvarno teška vremena. Doživio sam da u situacijama kad kolege ponude pomoć u nevolji dolazi do navale nove energije i porasta raspoloženja", kaže Libor koji je pomagao u Trenčinu i u Čadcau.

Posebna kultura kompanije

Libor, koji je prije JYSKa radio na četiri druga mjesta, opisuje JYSKovu kulturu kao nešto veoma posebno.

"Mi smo članovi porodice i to je sasvim drugačiji osjećaj kakav prije nisam doživio. Otvoreno raspravljamo o izazovima i u JYSKu se uvijek možete pouzdati u pomoć. Ponosan sam na kompaniju i na to kako se nosi s pandemijom koronavirusa".

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office