Skip to main content
JYSK values

"Međusobna pomoć je dio naše kulture"

Datum: 15/12/2020

Author: Laura Roesgaard, Communications & CSR Consultant, JYSK

Kategorija: People

JYSKove vrijednosti su jake i one su važan dio nas. To postaje sve više jasno u svijetu pogođenom pandemijom i neočekivanim izazovima svakodnevnog života.

Pojavom koronavirusa svijet se okrenuo naglavačke. Sve što smo znali odjednom je postalo nepoznato i nesigurno.

Ili skoro sve. Ipak su neke stvari ostale iste, narasle su i postale još jače: naše JYSKove vrijednosti.

"Doživjeli smo jačanje jedinstva i lojalnosti između kolega i u odnosu prema JYSKu. Potpuno je jasno da naše vrijednosti žive punim plućima u cijeloj kompaniji. Na to smo veoma ponosni”, kaže Mikael Nielsen, Executive Vice President Retail (izvršni potpredsjednik za maloprodaju).

Vrijednosti kao dio uspjeha

Bilo je teško vrijeme i još uvijek je teško za mnoge, kako privatno tako i poslovno. U mnogim državama su prodavnice zatvorene duže vrijeme, a u nekim državama i nekoliko puta. Nažalost, još nismo stigli do kraja pandemije korone.

"Mi se brinemo se za naše ljude, to je dio naših ključnih vrijednosti. Uvijek smo – a naročito tokom korone – bili potpuno ovisni o našim zaposlenicima. Moramo se držati zajedno, biti fleksibilni i lojalni i moramo poštovati jedni druge i imati razumijevanja za teške situacije u kojima se mnogi od nas nalaze. A, što je najvažnije, moramo pomagati jedni drugima. A vidjeli smo puno primjera međusobnog pomaganja. To je fantastično i to je jedan od razloga za uspjeh koji smo postigli usprkos koroni", kaže Mikael.

Brza pomoć u Španiji

Tim Malaga
Store Manager (voditelj prodavnice) Braulio Da Rocha i njegov tim iz Malage u Španiji.

Kad je drugi val pandemije koronavirusa zahvatio Španiju u augustu, prva JYSKova prodavnica u Španiji je također bila pogođena kad je jedan zaposlenik iz prodavnice u Malagi imao pozitivan rezultat testa. Samo dva sata nakon toga prodavnica je zatvorena i svi zaposlenici su poslani na testiranje.

U međuvremenu je District Manager (regionalni menadžer) Jorge Martin otišao u susjednu prodavnicu u Mijasu. Sljedeći dan je grupa kolega iz Mijasa bila spremna da pomogne. Sve je dezinficirano i prodavnica je već sljedeći dan bila spremna za otvaranje.

"Mojim kolegama je bilo haotično, ali su uspjeli sve riješiti na impresivan način", kaže Braulio Da Rocha, Store Manager u Malagi.

Pomaganje se obostrano isplati

Cijelu sedmicu su zaposlenici iz prodavnice u Mijasu radili i u svojoj i u prodavnici u Malagi prije nego što je bilo moguće ponovo uspostaviti normalnu svakodnevicu. Ali samo nakratko prije nego što je korona zadala novi udarac. Ovog puta u Mijasu.

"Čim sam čuo da je prodavnica u Mijasu pogođena koronom, otišao sam da pomognem. To je za mene bilo lična stvar. Oni su napravili sve što su mogli da pomognu nama", nastavlja Braulio.

Slijedilo ga je nekoliko kolega iz Malage.

"Kad sam im rekao za Mijas, odmah su bili spremni. Željeli su pomoći, i to od srca", kaže Braulio.

Braulio i njegovi kolege su također zahvalni na potpori koju su dobili od kompanije JYSK.

"Mnoge odluke su bile veoma efikasne, što je omogućilo da se pronađu brza rješenja. Zahvaljujući tome je sve dobro završilo", kaže Braulio.

Kolege su važniji nego ikada prije

U Slovačkoj su na proljeće zbog ograničenja sve prodavnice bile duže vrijeme zatvorene, a drugi val pandemije korone također je jako pogodio zemlju.

Libor
Store Manager Libor Kubranský iz Slovačke

Nedavno su dvije prodavnice bile suočene s privremenim zatvaranjem jer je nekoliko zaposlenika bilo bolesno. Međutim, grupa dobrih kolega iz regije je spremno uskočila upomoć pa su prodavnice mogle ostati otvorene.

Jedan od njih je bio Libor Kubranský, Store Manager u gradu Považská Bystrica.

Međusobno pomaganje je dio JYSKove kulture, a sad je važnije nego ikada jer su ovo stvarno teška vremena. Doživio sam da u situacijama kad kolege ponude pomoć u nevolji dolazi do navale nove energije i porasta raspoloženja", kaže Libor koji je pomagao u Trenčinu i u Čadcau.

Posebna kultura kompanije

Libor, koji je prije JYSKa radio na četiri druga mjesta, opisuje JYSKovu kulturu kao nešto veoma posebno.

"Mi smo članovi porodice i to je sasvim drugačiji osjećaj kakav prije nisam doživio. Otvoreno raspravljamo o izazovima i u JYSKu se uvijek možete pouzdati u pomoć. Ponosan sam na kompaniju i na to kako se nosi s pandemijom koronavirusa".

Latest news

Cotton. Photo Credit: BCI/Khaula Jamil

JYSK se obavezuje na korištenje održivijeg pamuka

25/01/2021 - Do kraja 2024. sav pamuk koji se nabavlja za JYSKove tekstilne proizvode bit će recikliran ili proizveden na održiviji način.

PLACE ME

Polica koju je dizajnirala JYSKova pripravnica uskoro u prodavnicama

21/01/2021 - Polica PLACE ME koja će biti raspoloživa u prodavnicama od kraja januara ima posebnu priču: dizajnirala ju je JYSKova pripravnica.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office