Skip to main content

Franšize saznaju više o JYSKovim vrijednostima kompanije

Datum: 05/01/2024

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Kategorija: Careers & HR , Franchise

Prevod: www.languagewire.com

Tokom FG23, franšize koje predstavljaju osam zemalja učestvovale su u svojoj prvoj obuci o JYSKovim vrijednostima kompanije. Svrha je bila osigurati da iste vrijednosti – Tradesman, Colleague and Corporate Spirit (trgovački, kolegijalni i korporacijski duh) – žive u cijelom JYSKu. 

Vrijednosti kompanije može biti teško pretočiti u riječi i ponekad još teže prenijeti drugima. 

Line Mortensen
Line Mortensen, Franchise Field Manager

Ali upravo je to bio zadatak kada je JYSKova Franšiza – koja vodi 20 od ukupno 48 zemalja u kojima JYSK posluje – željela prenijeti vrijednosti, koje su velik dio uspjeha JYSKa. 

Naše franšize se mnogo više čine kao dio JYSKa, a ovo je važan dio ispunjavanja našeg ukupnog cilja osiguravanja istog korisničkog iskustva u svim zemljama.
- Frederik Kåre Kroun, Franchise Director

U bliskoj saradnji s HR-om, Line Mortensen, koja je Franchise Field Manager u JYSKovom glavnom uredu u Danskoj, bila je zadužena za organizaciju prve obuke za troje partnera koji zajedno predstavljaju osam JYSKovih zemalja franšize. 

“Napamet znam vrijednosti naše kompanije, ali je nešto drugo kada druge želite o njima podučiti. Posebno u zemljama izvan Danske gdje kulture kompanije ne rade nužno s ravnom hijerarhijom i nisu navikle da budu otvorene, iskrene i direktne. Podučavanje naših kolega da u JYSKu svaki zaposlenik ima pravo i dužnost reći svoje mišljenje, bez obzira na funkciju koju obavlja, mnogima je otvorilo oči”, kaže Line. 

Obuka sa stvarnim primjerima 

Nakon što je i sama učestvovala u prvoj obuci u decembru 2022., Line je preuzela ulogu učiteljice u januaru 2023. U sobi za sastanke u JYSKovom glavnom uredu u Danskoj podučavala je učesnike o trima vrijednostima kompanije kao i JYSKovim rukovodilačkim vrijednostima: vođa, trener i komunikator. 

Obuka JYSKove Franšize o vrijednostima
Line je obučavala Artūrsa Vikmanisa, Chief Operating Officer, iz Latvije, Litvanije i Estonije, Björna Ingi Vilhjálmssona, General Manager, s Islanda i Farskih ostrva i Denisa Razlogu, Franchise Owner, iz Moldavije i Azerbejdžana.

“Bilo je mnogo zabavno. Radila sam u JYSKu dovoljno dugo da znam mnoge različite stvarne primjere naših vrijednosti i vodstva u praksi pa sam ih povezala kako bi obuka bila što je više moguće relevantna. Obuka je bila intenzivna, i za mene koja sam prvi put bila učiteljica i za učesnike koji su poslije bili zaista umorni jer su dobili mnogo toga za razmišljanje”, kaže Line. 

Poslije obuke u Danskoj, od franšiza je zatraženo, pod Lineinim nadzorom, da obuku donesu kući i poduče svoje kolege istim lekcijama, koristeći filozofiju Train The Trainer (Obuka za voditelja obuke). Do juna 2023. su sve zemlje učesnice uspješno završile svoje lokalne obuke. 

“Najvažnije je da ne poduče vrijednostima jednom, a poslije zaborave sve o njima. To treba biti strukturirano s popratnim obukama i skoro svakodnevnim diskusijama kako bi zaživjele i nastavile živjeti”, kaže Line. 

Obučavalo se 13 zemalja 

Tokom FG23, franšize na Islandu, Farskim ostrvima, Latviji, Litvaniji, Estoniji, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Kosovu, Azerbejdžanu i Vijetnamu su učestvovale u obuci o JYSKovim vrijednostima i vodstvu. 

Do sad, u FG24, u obuci su učestvovale franšize na Malti i Kuvajtu. 

Dio strategije Franšize 

Za Frederika Kåre Krouna, koji je Franchise Director u JYSKu, ove obuke su bile prirodan naredni korak u još većem uključivanju franšiza u kompaniju. 

“U prethodnim godinama su se franšize još više približile JYSKu što se tiče asortimana, koncepta prodavnice i marketinga. Međutim, ranije se nismo mnogo fokusirali na HR i obuke. JYSKove vrijednosti i obuka općenito su sada temelj naše strategije i poslovnog plana Franšize. Prema povratnim informacijama s obuka možemo samo reći da ovo funkcionira i da je bilo uspješno. Naše franšize se mnogo više čine kao dio JYSKa, a ovo je važan dio ispunjavanja našeg ukupnog cilja osiguravanja istog korisničkog iskustva u svim zemljama", kaže on. 

Tokom FG24, odjel Franšiza će slijediti svoj plan i obučavati preostale zemlje franšize, dok su Kuvajt i Malta već učestvovali u obuci o vrijednostima i vodstvu u novembru. Zahvaljujući uspjehu, Franšiza će zajedno s HR-om u budućnosti planirati više relevantne obuke za JYSKove franšize. 

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK sa 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office