Skip to main content

Dugi Pascalov povratak u život

Datum: 09/02/2023

Author: Michael Rotermund, Head of Communications Germany

Kategorija: Careers & HR

Prevod: www.languagewire.com

Nakon nesreće kada je imao sedam godina, Pascal Mustafi je proveo 21 mjesec u komi. Preživio je, ali je od tada 90-postotni invalid. Unatoč tome, on je dokazao da je sve moguće. U augustu će biti zaposlen na puno radno vrijeme kao Sales Assistant u JYSKu Njemačka.

Pascal Mustafi
Pascal voli sklapati namještaj.

Pascal Mustafi je imao sedam godina kada mu se život zamalo završio. Išao je u kupovinu s majkom i braćom i sestrama kad ga je, dok je prelazio ulicu, pregazilo jureće auto čiji je vozač pričao na telefon u ruci.

Ljekari su uspjeli Pascalu spasiti život, ali je, nakon hitne operacije, bio u komi 21 mjesec.

"Probudio sam se u rehabilitacijskom centru u Essenu (Njemačka). U invalidskim kolicima. Ljekari su mi rekli da nikad više neću hodati", kaže Pascal, Store Apprentice i uskoro Sales Assistant u Mülheim-Kärlichu (Njemačka), koji sad ima 26 godina.

Sve je morao učiti ponovo

Ali Pascal je borac. Nakon mnogo godina vježbe, napustio je invalidska kolica i hodalicu. Ponovo je naučio govoriti. I uspio je završiti školu uprkos svim teškoćama.

“Bacio sam se na to i uspio sam završiti srednju školu s prosječnom ocjenom 1.5 (na ljestvici od 1 do 6, gdje je 1 najbolja)", kaže Pascal.

Tokom svog radnog vijeka se isprobao u različitim poslovima, kao kuhar, razvrstač pošte i čuvar parkirališta, ali zbog invaliditeta nikad nije dobio pravu šansu. Zbog njegovog 90-postotnog invaliditeta ima poteškoća pri kretanju i govoru i ponekad mu treba više vremena za razmišljanje.

"Čim bi tokom razgovora za posao na red došla tema o mom invaliditetu, rekli bi mi "Javit ćemo vam se". Što naravno nikad nije bio slučaj”, kaže Pascal.

Kolege
S lijeva: District Manager Johannes Mazzoccoli, Pascal Mustafi i Store Manager Perry Junglas.

Prvi kontakt s JYSKom

Pascal je htio odrediti vlastitu budućnost i jedna od njegovih aplikacija je završila kod Johannesa Mazzoccolija, koji je District Manager u JYSKu Njemačka u Porajnju. Dogovorio je razgovor za posao i impresionirala ga je Pascalova ličnost i otvorenost.

“Ipak sam nakon toga, da budem iskren, imao nedoumice. Bilo je jasno da će s Pascalom stvari biti drugačije nego s drugim zaposlenicima. S druge strane, Pascal je vrlo jasno rekao da ne želi nikakav poseban tretman”, kaže Johannes.

Pascalu je ponuđen posao sa skraćenim radnim vremenom u magazinu prodavnice u Mülheim-Kärlichu, ali je ubrzo sve uvjerio da je spreman za više, pa mu je u augustu 2021. ponuđeno stručno usavršavanje na poziciji Sales Assistant.

“Ponekad se naravno dogodi da je neki zadatak za njega teži nego za osobu bez invaliditeta, ali štagod bilo, Pascal uživa u preuzimanju svakog izazova. A ako mu date vremena, može se izboriti i najtežim stvarima”, kaže Store Manager Perry Junglas u Mülheim-Kärlichu.

Žar prema službi za korisnike

Pascal Mustafi

Nedavno je Pascal prihvatio ponudu za posao na poziciji Sales Assistant na puno radno vrijeme nakon što završi svoje stručno usavršavanje u augustu 2023. Osim toga, on je postao i JYSKov influencer na svojim ličnim profilima na društvenim mrežama te predstavlja JYSK na sajmovima.

Njegovi kolege, kao i kupci, ga mnogo cijene, što se vidi po anketi Customer Satisfaction Survey i na tražilici Google, gdje kupci hvale njegov nivo usluge i odlično savjetovanje.

“Zaista odvojim vrijeme za svakog kupca. Moj cilj je da svaki kupac kojeg posavjetujem napusti prodavnicu s osmijehom - svaki dan. Dobio sam priliku u JYSKu i upoznao sam odličnu kompaniju. I sretan sam što mogu prenijeti to iskustvo", kaže Pascal.

Latest news

JYSK reaches 50 stores in Bulgaria

JYSK doseže 50 prodavnica u Bugarskoj

23/03/2023 - U martu 2023. je JYSK proslavio važnu prekretnicu u Bugarskoj dosegnuvši 50 prodavnica u državi. Pedeseta prodavnica je otvorena u istom gradu u kojem se nalazi naša prva bugarska prodavnica, Plovdivu.

JYSK in my home

JYSK u mom domu

21/03/2023 - Pronađite inspiraciju u načinu na koji vaši kolege koriste JYSKov namještaj i proizvode u skladu s njihovim potrebama.

Anna Rusnáková

“Pronašla sam se u ovom poslu”

17/03/2023 - Anna Rusnáková iz grada Rimavská Sobota u Slovačkoj kaže da se pronašla u radu u prodavnici.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office