Skip to main content

Pozitivan uticaj sortiranja otpada na životnu sredinu i klimu

Датум: 12/07/2022

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Категорија: Attractive Stores , Sustainability , Strategy

Prevod: www.languagewire.com

Pravilno sortiranje otpada je od velikog značaja za životnu sredinu i klimu jer veliki deo našeg otpada može da se reciklira ako završi u pravoj kanti. Novi znakovi će dodatno istaći tu oblast.

Da li mali, plastificirani znak može da spasi svet? Verovatno ne. Međutim, napraviće razliku.

Henrik Fisker, Retail Concept Manager.
Henrik Fisker, Retail Concept Manager.

Ipak, nije u pitanju bilo kakav znak. Zapravo, u pitanju je ceo paket znakova koji će zajedno osigurati da JYSK postane još bolji u pravilnom sortiranju otpada. A to se odnosi na 27 zemalja i još više zakona i propisa.

Kompleksan proces, jednostavno sprovođenje

Sve što kolege u prodavnicama treba da urade je da odštampaju, plastificiraju i postave znakove. Nakon toga, i da obavezno prate uputstva za ispravno sortiranje otpada.

Lako, jednostavno i, nadamo se, efikasno.

Ali iza jednostavnog radnog postupka, koji sada sve prodavnice moraju da izvrše, krije se mnogo kompleksniji proces.

Kompleksni proces

  • Istraživanje među zaposlenima na poziciji Country Manager da bi se osiguralo usaglašavanje sa lokalnim zakonima
  • Povratne informacije iz četiri prodavnice u četiri zemlje
  • Globalno prilagođavanje, npr. manje znakova i novi dizajn
  • Prenos na lokalne zaposlene na poziciji Store Concept Manager
  • Lokalno prilagođavanje sopstvenoj postavci
  • Fotografije lokalnih rešenja u izabranim prodavnicama i prevod uputstava
  • Lokalno uvođenje u prodavnice
  • Naknadno prilagođavanje kao deo zamisli o privlačnim prodavnicama
  • Neprestano prilagođavanje paketa znakova tako da uvek budu usaglašeni sa propisima

Od februara 2021, Retail Concept Manager, Henrik Fisker, radio je na tome da pronađe najbolji način da uvede seriju znakova na temu sortiranja i reciklaže otpada u sve prodavnice. A to nije tako lako kao što možda zvuči.

„Prvi korak je bilo sprovođenje istraživanja među svim zaposlenima na poziciji Country Manager da bi se osiguralo usaglašavanje sa lokalnim propisima. Postoji mnogo propisa koji se odnose na sortiranje otpada. Ne samo na nivou zemlje već često i na regionalnom nivou u okviru zemalja. Mi moramo sve to da uzmemo u obzir“, kaže Henrik.

Na osnovu informacija od zaposlenih na poziciji Country Manager, paket znakova je prilagođen i smanjen sa 35 na 16 znakova.

„U nekim zemljama je potrebno samo četiri znaka, ali ukupno nam je potrebno 16 znakova da pokrijemo sve zemlje u kojima imamo prodavnice. Znakovi mogu neprestano da se prilagođavaju, što znači da smo uvek spremni za promene zakonskih propisa“, kaže Henrik.

Novi način razmišljanja

Kada smo dobili sve povratne informacije od zaposlenih na poziciji Country Manager, stigao je trenutak da informacije dobijene iz prodavnica osiguraju praktičnu primenu.

Ivan kao posrednik
Sales Assistant i Logistic Specialist, Iván Romani Rodríguez, iz Španije učestvovao je u testiranju znakova pre konačnog uvođenja.

Znakovi su testirani u četiri zemlje. Između ostalog, više prodavnica je prijavilo da su novi znakovi imali pozitivan uticaj na iskustvo rada sa sortiranjem otpada.

„Pravilno sortiranje otpada je postalo lakše, a samim tim se osećamo kao da doprinosimo očuvanju životne sredine tako da i buduće generacije mogu da uživaju u njoj“, kaže Sales Assistant i Logistic Specialist, Iván Romani Rodríguez, iz Kamarga u Španiji, mesta koje je odabrano kao test prodavnica.

Promena percepcije zaposlenih je upravo jedan od ciljeva projekta.

„Razlikuje se od onoga što se ranije radilo, između ostalog, zbog promena lokalnih propisa. Zbog toga će i uticaj novog paketa znakova biti drugačiji. U nekim zemljama se otpad sortira već dugo i tu je promena samo na nivou novog koncepta i pojačanog fokusa. U drugim zemljama, promene će biti konkretnije“, objašnjava Henrik i dodaje:

„Bez obzira na raniju praksu, idemo ka tome da promenimo način razmišljanja i usmerimo se na činjenicu da svaki zaposleni može da napravi razliku.“

Kao rezultat povratnih informacija dobijenih iz prodavnica, znakovi su vizuelno poboljšani i sada se sastoje od lako prepoznatljivih crteža jednostavnih linija, umesto fotografija. Kliknite na sliku ispod da biste videli još primera novog dizajna.

Kao rezultat povratnih informacija dobijenih iz prodavnica, znakovi su vizuelno poboljšani.

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ovo je 45. godina JYSKovog poslovanja, a istovremeno i 40. godišnjica JYSKa Nemačka.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office