Skip to main content

Prednosti razvrstavanja otpada za okoliš i klimu

Datum:

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Kategorija: Attractive Stores , Sustainability , Strategy

Prevod: www.languagewire.com

Pravilno razvrstavanje otpada je veoma važno za okoliš i klimu, jer velik dio otpada se može reciklirati ako dospije u odgovarajuću kantu. Novi znakovi će skrenuti više pažnje na to područje.

Da li mali, laminirani znak može spasiti svijet? Vjerovatno ne. Ali čini razliku.

Henrik Fisker, Retail Concept Manager (menadžer koncepta maloprodaje).
Henrik Fisker, Retail Concept Manager.

To, međutim, nije bilo kakav znak. Zapravo, to je cijeli paket znakova, koji će osigurati da JYSK postane još bolji u pravilnom razvrstavanju otpada. A to znači širom 27 zemalja i još više zakona i regulacija.

Kompleksan proces, jednostavno uvođenje

Sve što zaposlenici u prodavnici trebaju napraviti je da pritisnu za štampanje pa laminiranje i da objese znakove. A zatim svakako da slijede uputstva o pravilnom razvrstavanju otpada.

Lako, jednostavno – i po mogućnosti efikasno.

Ali iza jednostavnih zadataka, koje sve prodavnice trebaju izvršiti odmah, nalazi se puno kompleksniji proces.

Kompleksan proces

  • Anketa među Country Managerima (regionalnim menadžerima) radi usklađivanja s lokalnim zakonima
  • Povratne informacije iz prodavnica iz četiri države u kojima se provodilo testiranje
  • Globalna prilagodba, npr. manje znakova i novi dizajn
  • Postupak za lokalne Store Concept Managere (menadžere koncepta prodavnice)
  • Lokalna prilagodba vlastitom uređenju
  • Fotografije lokalnog rješenja u odabranim prodavnicama i prijevod uputstava
  • Lokalni postupak za prodavnice
  • Praćenje kao dio atraktivnosti prodavnica
  • Kontinuirana prilagodba paketa znakova tako da uvijek bude u skladu sa zakonima

Od februara 2021., Retail Concept Manager, Henrik Fisker, traži najbolje rješenje za niz znakova o razvrstavanju i recikliranju za sve prodavnice. A to nije baš tako lako kako se čini.

“Prvi korak je bila anketa među svim Country Managerima da bi se osigurala usklađenost s lokalnim zakonima. Postoje mnogi zakoni koji se odnose na razvrstavanje otpada – ne samo na nivou države nego često i regionalno unutar država. I mi moramo sve uzeti u obzir,” kaže Henrik.

Na temelju informacija dobijenih od Country Managera, paket znakova je prilagođen i smanjen s 35 na 16 znakova.

"Za neke države je potrebno samo četiri znaka, ali ukupno trebamo 16 znakova za naše države. Znakovi se mogu prilagođavati kontinuirano, što znači da smo uvijek spremni za promjene zakonodavstva”, kaže Henrik.

Novi način razmišljanja

Nakon općih povratnih informacija od Country Managera, bilo je vrijeme za povratne informacije od prodavnica da bi se osigurala primjenjivost.

Medij Ivan
Sales Assistant i Logistic Specialist (prodavač i specijalist za logistiku), Iván Romani Rodríguez, iz Španije je učestvovao u testiranju znakova prije konačnog uvođenja.

Znakovi su testirani u četiri države. Između ostalog, više prodavnica je prijavilo da su novi znakovi imali pozitivan efekt na iskustvo rada s razvrstavanjem otpada. 

“Lakše je razvrstavati otpad pravilno, a zbog toga osjećamo da pridonosimo očuvanju okoliša za buduće generacije”, kaže Sales Assistant i Logistic Specialist, Iván Romani Rodríguez, iz Camarga u Španiji, u prodavnici koja je odabrana kao testna.

A promjena percepcije zaposlenika je upravo jedan od ciljeva projekta.

"Razlikuje se od postupaka u prošlosti, između ostalog, zbog lokalnih zakona. Stoga će se razlikovati i efekt novog paketa znakova. U nekim državama je otpad razvrstavan duže vrijeme i tu se promjena očituje u prvom redu u novom konceptu i povećanom fokusu. U drugim državama će promjene biti konkretnije", objašnjava Henrik i dodaje:

"Bez obzira na prijašnje prakse, želimo promijeniti način razmišljanja i fokusirati se na činjenicu da svaki pojedinačni zaposlenik čini razliku".

Kao rezultat povratnih informacija od prodavnica, znakovi su vizuelno poboljšani i sad se sastoje od lako prepoznatljivih, jednostavnih crteža umjesto fotografija. Kliknite na grafiku u nastavku da vidite više primjera novog dizajna.

Kao rezultat povratnih informacija od prodavnica, znakovi su dobili vizuelno poboljšanje.

Latest news

Ultrabalaton

JYSKov tim u jednom vikendu uspješno odradio tri trke u tri države

- JYSK kolege iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije udružili su snage i u jednom vikendu uspješno završili tri trke u tri države.

Rami Jensen

Novosti od našeg CEO-a (glavnog izvršnog direktora): Prekretnice i proslave

- Proljeće je službeno ovdje i imamo poprilično prekretnica i uspjeha za proslaviti.

Adis Alagić

Adisov put od prodavca do District managera u Bosni i Hercegovini

- Adis Alagić, District Manager JYSKa za sjeverni dio Bosne i Hercegovine, svoju karijeru je počeo prije devet godina kao prodavač na pola radnog vremena u JYSK prodavnici u Zenici. Tokom godina predanog rada i učenja, Adis je radio kao administrator prodavnice, zatim zamjenik rukovoditelja prodavnice i rukovoditelj prodavnice da bi 2022. godine napredovao do svoje trenutne pozicije, u kojoj zaista uživa.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office