Skip to main content

„Ne smemo da dozvolimo da rat postane nova normalnost“

Datum: 24/02/2023

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Kategorija: History , People

Prevod: www.languagewire.com

Kada se osvrne Country Director za JYSK u Ukrajini, Ievgenii Ivanytsia, nema sumnje da je protekla godina bila „najteža u mom životu do sada“. 

Ievgenii Ivanytsia
Country Director za JYSK u Ukrajini, Ievgenii Ivanytsia.

Preko noći, stvarnost u Ukrajini se potpuno promenila. 

Zbog toga je Country Director za JYSK u Ukrajini, Ievgenii Ivanytsia, prešao sa posete prodavnicama i razgovora o baštenskom nameštaju na zatvaranje svih prodavnica kako bi se osigurala bezbednost njegovih kolega. 

„Retail Manager Kiril Romanchuk, HR Business Partner Iryna Strokach, District Manager Serhiy Marintsev i ja posetili smo naše prodavnice u Odesi, Hersonu, Nikolajevu i Novoj Kahovki 22. i 23. februara 2022. godine. Proverili smo da li su naše prodavnice spremne za baštensku sezonu i pratili smo napredak u preuređenju naše prodavnice u Hersonu“, priseća se Ievgenii u timskom intervjuu za GOJYSK.com iz podruma prodavnice tokom vazdušnog napada. 

Rano ujutru 24. Ievgenii i njegova porodica su se probudili zbog eksplozije ispred kuće. Bilo je jasno da je Ukrajina sada pod invazijom. 

„Poslali smo jedni drugima poruke u timu za menadžment, pokušali da koordiniramo naše akcije i brzo smo odlučili da zatvorimo sve prodavnice na nedelju dana. Sve je bilo nejasno. Zaposleni u našem sedištu skupljali su laptopove sa svojih stolova dok smo čuli helikoptere i buku aviona iznad nas“, kaže Ievgenii. 

„Nastavljamo dalje“ 

Pre nego što je izbio rat 24. februara 2022. godine, JYSK u Ukrajini je imao 85 prodavnica, plus tri nove prodavnice u izgradnji i jednu prodavnicu u preuređenju. 

Godinu dana kasnije, JYSK u Ukrajini je ponovo otvorio većinu svojih prodavnica i planira da otvori tri nove prodavnice do kraja finansijske godine u avgustu. Od 31. januara 2023. godine u Ukrajini su bile 83 otvorene prodavnice. 

„Idemo dalje, nastavljamo da potpisujemo nove ugovore o zakupu, otvaramo nove prodavnice i preuređujemo postojeće. Nastavljamo da služimo kupcima, obezbeđujemo im osnovne proizvode i podržavamo državu. JYSK u Ukrajini je takođe podržao mnoge dobrotvorne projekte uključujući migrante, bolnice i muzeje. JYSK u Ukrajini je takođe uključio lojalne kupce sponzorisanjem i prikupljanjem sredstava za finansiranje društveno odgovornih projekata“, kaže Ievgenii, i dodaje: 

„Za mnoge ljude to može biti iznenađenje, ali uprkos svemu, JYSK u Ukrajini trenutno prati sve rutine prodavnica, kalendare i smernice – kao i svaka druga JYSKova nacionalna organizacija.“ 

Ievgenii Ivanytsia
Tokom prošle godine, Ievgenii Ivanytsia (levo) je napravio mnogo grupnih selfija sa svojim kolegama u Ukrajini.

Bez kompromisa po pitanju bezbednosti 

Ono čemu JYSK u Ukrajini teži u prodavnicama je da kupci ne vide razliku u iskustvu kupovine u poređenju sa onim pre invazije. 

„Mi kažemo da JYSK igra važnu terapeutsku ulogu za Ukrajince. Vidimo da kupci i posetioci postaju opušteniji i počinju da se smeju kada uđu u naše prodavnice. Kupci su zahvalni JYSKu što su naše prodavnice otvorene i što smo ostali lojalni Ukrajini tokom ovih teških dana“, kaže Ievgenii. 

Uprkos spremnosti JYSK tima u Ukrajini da otvori prodavnice i ode na posao tokom rata, Ievgenii naglašava da oni ne prave kompromise u pogledu bezbednosti. 

„Bezbednost naših zaposlenih je uvek prioritet za JYSK u Ukrajini. Zahvaljujući ovom fokusu, sve prodavnice u kojima smo uspeli da obezbedimo relativnu bezbednost zaposlenih i kupaca ponovo su otvorene u prvih nekoliko meseci. Zaposleni i kupci morali su da se naviknu na to da se prodavnice zatvaraju u vreme vazdušnih napada kada svi treba da pronađu zaklon. Neke prodavnice su još uvek zatvorene jer su uništene ili zato što su preblizu liniji fronta“, objašnjava on. 

Ievgenii Ivanytsia
„Ne smemo da dozvolimo da rat postane naša nova normalnost“, kaže Ievgenii Ivanytsia (levo).

Nema nove normalnosti 

Na prvi pogled, odlazak na posao može da izgleda kao poslednja stvar koju želite da radite tokom rata. Ali Ievgenii to nije doživeo tako. 

„Sećam se koliko su zaposleni bili srećni kada su prvi put mogli da se vrate na posao i dočekaju kupce i svoje kolege. Ljudi moraju da urade nešto korisno da bi bili srećni“, kaže Ievgenii. 

On takođe ističe stav i ličnost svojih kolega kao glavni razlog njihovih daljilh aktivnosti. 

„JYSK okuplja sjajne, pozitivne i vredne ljude u Ukrajini kojima teško pada da sede mirno i ne rade ništa. Lakše je psihički prebroditi ovo teško vreme kada ste zauzeti i radite važan posao nego ne raditi ništa“, kaže on. 

Uprkos impresivnom učinku njegovih kolega u ratu, čezne za boljim danima. 

„Tako je tužno videti da se Ukrajinci navikavaju da žive u ratu okruženom tragedijom i mrakom. Ne smemo da dozvolimo da ovo postane naša nova normalnost“, kaže Ievgenii.

Mapa Ukrajine
Na ovoj mapi Ukrajine, prodavnice koje rade označene su zelenom bojom; privremeno zatvorene su žute; trajno zatvorene su crvene; a nove prodavnice od 24. februara 2022. su plave boje.

 

Latest news

Ukraine store

Ulaganja u Ukrajinu se nastavljaju posle dve godine rata

26/02/2024 - JYSK je nastavio da ulaže u pružanje odličnih ponuda kupcima i otvaranje novih prodavnica u Ukrajini.

JYSK Škola spavanja

Kako je JYSK uspavao medije u Srbiji?

15/02/2024 - Povodom novog izdanja JYSK Škole spavanja, foto studio u Beogradu nakratko je postao mesto gde se sanjaju najslađi snovi. Kako bi se iz prve ruke uverili u važnost kvalitetnog sna i testiranja proizvoda za spavanje, JYSK je predstavnike medija iznenadio personalizovanim krevetima i uputio ih na power nap koji će dugo pamtiti.

Team Metz

JYSK Francuska otvara novu prodavnicu i sedište

15/02/2024 - JYSK Francuska otvorio je potpuno novu prodavnicu i preselio se u novo sedište u Mecu.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office