Skip to main content

"Ne smijemo dozvoliti da rat postane novo normalno”

Datum: 24/02/2023

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Kategorija: History , People

Prevod: www.languagewire.com

Gledajući unatrag, Country Director za JYSK Ukrajina, Ievgenii Ivanytsia, ni najmanje ne sumnja da je prošla godina bila "dosad najteža godina njegovog života". 

Ievgenii Ivanytsia
Country Director za JYSK Ukrajina, Ievgenii Ivanytsia.

Stvarnost se u Ukrajini potpuno promijenila preko noći. 

Za Country Directora za JYSK Ukrajinu, Ievgeniia Ivanytsia, stvarnost se promijenila na način da jedan dan posjećuje prodavnice i raspravlja o vrtom namještaju, a već sljedeći zatvara sve prodavnice da osigura sigurnost svojih kolega. 

"22. i 23. februara 2022. posjećivao sam naše prodavnice u Odesi, Hersonu, Nikolajevu i Novoj Kakhovki, zajedno s Retail Managerom Kirilom Romanchukom, HR Business Partnerom Irynom Strokach i District Managerom Serhiyem Marintsevom. Provjeravali smo jesu li naše prodavnice spremne za sezonu vanjske opreme i pratili napredak uređivanja prodavnice u Hersonu", prisjeća se Ievgenii u Teams intervjuu za GOJYSK.com koji je obavljen u podrumu prodavnice tokom zračne uzbune. 

U rano jutro 24., Ievgeniija i njegovu porodicu probudile su eksplozije. Bilo je jasno da je Ukrajina pod invazijom. 

"Mi iz uprave smo razmijenili poruke, nastojeći koordinirati naše akcije i brzo smo donijeli odluku da na sedmicu dana zatvorimo sve prodavnice. Sve je bilo nejasno. Naši zaposlenici iz glavnog ureda su uzimali laptope sa svojih stolova dok im je nad glavama odzvanjala buka helikoptera i aviona", kaže Ievgenii. 

"Nismo se predali" 

Prije nego što je 24. februara 2022. izbio rat, JYSK Ukrajina imala je 85 aktivnih prodavnica u Ukrajini, plus tri nove prodavnice u izgradnji i jednu koju smo preuređivali. 

Godinu dana kasnije, JYSK Ukrajina je ponovo otvorila većinu prodavnica i planira otvoriti tri nove do kraja finansijske godine u augustu. 31. januara 2023. u Ukrajini su bile otvorene 83 prodavnice. 

"Nismo se predali, i dalje potpisujemo nove ugovore o najmu, otvaramo nove prodavnice i preuređujemo postojeće". I dalje stojimo na usluzi svojim kupcima, opskrbljujemo ih ključnim proizvodima i tako pružamo podršku svojoj državi. JYSK Ukrajina je također učestvovala u mnogim humanitarnim projektima, uključujući pomoć migrantima, bolnicama i muzejima. JYSK Ukrajina je također uključila lokalne kupce promoviranjem i sakupljanjem sredstava za finansiranje društveno odgovornih projekata", kaže Ievgenii i dodaje: 

"To će možda mnoge iznenaditi, ali usprkos svemu, JYSK Ukrajina se trenutno pridržava svih rutina, kalendarskih rokova i pravila za prodavnice – kao i sve druge JYSKove nacionalne organizacije". 

Ievgenii Ivanytsia
Tokom prošle godine, Ievgenii Ivanytsia (lijevo) često se fotografirao s kolegama u Ukrajini.

Sigurnost nema kompromisa 

JYSK Ukrajina nastoji da kupci u prodavnicama ne vide razliku u iskustvu kupovine u odnosu na vrijeme prije invazije. 

"Kažemo da JYSK igra važnu terapeutsku ulogu za Ukrajince". Vidimo kako se kupci i posjetioci opuste i počnu smiješiti kad uđu u naše prodavnice. Kupci su zahvalni JYSKu što su naše prodavnice ostale otvorene i što smo ostali u Ukrajini u ovim teškim vremenima", kaže Ievgenii. 

Međutim, usprkos nastojanju tima JYSK Ukrajine da otvori prodavnice i nastavi raditi u ratnom okruženju, Ievgenii napominje da sa sigurnošću nema kompromisa. 

Sigurnost naših zaposlenika je uvijek na prvom mjestu za JYSK Ukrajinu. Imajući to na umu, sve prodavnice u kojima smo mogli garantirati relativnu sigurnost našim zaposlenicima i kupcima ponovo smo otvorili tokom prvih nekoliko mjeseci. Zaposlenici i kupci su se morali naviknuti da se prodavnice zatvaraju tokom zračnih uzbuna, tako da svi mogu potražiti sklonište. Neke prodavnice su još uvijek zatvorene jer su uništene ili su preblizu prvoj liniji", objašnjava. 

Ievgenii Ivanytsia
"Ne možemo dozvoliti da rat postane naše novo normalno", kaže Ievgenii Ivanytsia (lijevo).

Nije novo normalno 

Iz vanjske perspektive, odlazak na posao može se činiti kao zadnja stvar koju želite dok traje rat. Ali to nipošto nije Ievgeniievo iskustvo. 

"Sjećam se kako su zaposlenici bili sretni kad su se prvi put mogli vratiti na posao, sresti svoje kupce i kolege. Ljudima je potrebno da rade nešto korisno kako bi se osjećali dobro", kaže Ievgenii. 

On također ističe stav i osobnost svojih kolega kao glavni razlog za nastavak aktivnosti. 

"JYSK okuplja sjajne, pozitivne i vrijedne ljude u Ukrajini, kojima je teško samo sjediti i ništa ne raditi. Psihički je lakše preživjeti teška vremena kad si zaposlen i radiš nešto što je potrebno", nastavlja. 

Ipak, usprkos impresivnom radu njegovih kolega u ratnom okruženju, on žudi za boljim danima. 

"Tako je tužno vidjeti kako se Ukrajinci polako navikavaju na život u ratu, okruženi tragedijama i tamom. Ne smijemo dozvoliti da to postane novo normalno", kaže Ievgenii.

Karta Ukrajine
Na ovoj karti Ukrajine su aktivne prodavnice označene zelenom bojom, privremeno zatvorene žutom, trajno zatvorene crvenom, a nove prodavnice otvorene od 24. februara 2022. su označene plavom bojom.

 

Latest news

Aleš Kisý

Moja šesta paraolimpijada

27/03/2024 - Preostalo je 5 mjeseci do početka Paraolimpijskih igara u Parizu i Aleš Kisý, češki paraolimpijski nosilac medalje, se priprema za svoju šestu paraolimpijadu.

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Italija ulaže u razvoj zaposlenika

19/03/2024 - JYSK Italija je 26. septembra pokrenuo prvi program District Manager Trainee (DMT) u Glavnom uredu u Milanu.

Two sustainability initiatives from JYSK

JYSK štedi na aluminiju i kontejnerskom prostoru

08/03/2024 - Nove inicijative proizvodnje i pakovanja smanjuju upotrebu aluminija i potrebni transportni prostor.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office