Skip to main content

MYDEVELOPMENT daje moć zaposlenicima

Datum:

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Kategorija: Careers & HR , People , Sustainability

Prevod: www.languagewire.com

U septembru 2023. godine MYDEVELOPMENT zamijenio je stari PDP plan s jačim fokusom na kontinuirano osnaživanje zaposlenika i radu s ličnim razvojem.

Šta je MYDEVELOPMENT?

  • MYDEVELOPMENT je novi naziv za JYSKov godišnji proces procjene i razvoja zaposlenika.
  • Plan je usavršen, pa je prilagođen za dublje razumijevanje ponašanja i ličnosti zaposlenika kako bi im se pomoglo da se razvijaju na pozitivan način.

Šta je u nazivu? Ako pitate Katerynu Babenko, koja je HR Director, naziv nije samo naziv. Posebno kada misli na naziv JYSKovog godišnjeg procesa procjene i razvoja zaposlenika.

U septembru 2023. godine, kada je počela nova finansijska godina, ono što se zvalo PDP (skraćeno za Personal Development Plan) promijenilo je naziv u MYDEVELOPMENT. Nebitna promjena, možda ćete pomisliti. Ali razmislite ponovo, kaže Kateryna:

“Mnogi kolege nisu imali pojma za šta je PDP skraćenica. A čak i ako jesu, i dalje su koristili samo skraćenicu. Nasuprot PDP-u, koji ima samo tri slova, MYDEVELOPMENT objašnjava sa dvije spojene riječi da se to tiče mene i mog razvoja.”

Osnaživanje zaposlenika

Stavljanje odgovornosti za njihov vlastiti razvoj u ruke JYSKovih zaposlenika je bio ključni faktor za promjenu naziva.

“Promjena naziva u MYDEVELOPMENT ukazuje na to da želimo osnažiti zaposlenike da preuzmu kontrolu za svoj lični razvoj. Kroz istraživanja i radionice smo usavršili naš plan pa je prilagođen za dublje razumijevanje ponašanja i ličnosti zaposlenika kako bi im se pomoglo da se razvijaju na pozitivan način”, kaže Kateryna.

Ako, npr., Sales Assistant ima problema s prodajom, neće mu se samo reći da se fokusira na pokušaj da više proda. Umjesto toga će menadžer i zaposlenik istražiti šta u njegovom ponašanju može biti uzrok problema i zajedno će pronaći rješenje.

Kateryna Babenko je HR Director u JYSKu
Kateryna Babenko, HR Director

Svemir mogućnosti

Jedan od menadžera koji je radio na ovaj novi način je Store Manager Bogdan Antonov iz JYSKa Ukrajina. Rad s planom MYDEVELOPMENT je stavio kontinuirani fokus na razvoj njegovog tima.

“U mnogim procesima radim kao menadžer sa sistematskim pristupom sedmičnim i mjesečnim zadacima i željom da ih obavim. Bilo mi je zadovoljstvo vidjeti kako se kolege postepeno otvaraju, pokazuju zanimanje i rastu. Za mene je ključno obratiti pažnju i pomoći im da pravovremeno krenu naprijed”, kaže on.

Za Lubena Misheva, koji je Retail Manager za JYSK Bugarska i Turska, učešće u projektu MYDEVELOPMENT je promijenilo način na koji on i njegov tim pristupaju svakodnevnom radu i fokusiraju se na njega.

"Znati i razumjeti zašto se ljudi ponašaju onako kako se ponašaju otvara cijeli ‘svemir’ mogućnosti za njihov razvoj kao i sigurnost da je prava osoba na pravom mjestu”, objašnjava Luben.

Latest news

JYSK Farum with new strategy poster

Dodatni sprat i riječi dolaze u novu JYSK kuću (JYSK House)

- U sve prodavnice, distributivne centre i urede stiže novi važni element. 

JYSK Family day

JYSKov dan za druženje i zabavu – brojni zaposleni i njihove porodice uživali su u JYSK Family dayu

- Lijepo vrijeme, ukusna hrana i igre za sve generacije obilježile su ovogodišnji JYSK Family day, u kojem su širom Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije uživali brojni JYSKovi zaposleni i njihove porodice.

Maja Andrić

Majin put od Rukovoditeljice prodavnice do B2B Sales Consultanta za Bosnu i Hercegovinu

- Maja Andrić, B2B Sales Consultant za JYSK Bosnu i Hercegovinu, u JYSKu je počela raditi u januaru 2019. kao Rukovoditeljica prodavnice u Trebinju. Pet godina kasnije, i dalje svakodnevno komunicira sa kupcima – ali ovaj put su to poslovni subjekti, kojima predstavlja brojne prednosti saradnje sa JYSKovim B2B odjeljenjem.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office