Skip to main content

DM 3.0: "Lijepo je imati blizak odnos s District Managerom (regionalnim menadžerom)"

Datum: 29/01/2020

Author: Mikkel Barkler, Communications & PR

Kategorija: Attractive Stores , People , Strategy

Pogledajte više fotografija s putovanja u Gdanjsk u Poljskoj.

Više vremena u prodavnicama i više digitalnih rješenja neke su novine u ulozi menadžera DM 3.0, koja je potpuno implementirana u decembru 2019.

Odlična saradnja između District Managera i Store Managera (rukovodioc prodavnice) je ključna da bi se kupcima mogle pružiti atraktivne prodavnice s dobrim rukovodstvom. Da bi dodatno poboljšao tu saradnju, Odjel maloprodaje je nedavno redefinirao ulogu District Managera.

Kako bi istražio šta nova definicija zapravo znači u svakodnevnom životu, GOJYSK.com posjetio je Gdanjsk u Poljskoj. Tu smo pratili District Managera Aliju El-Azzeh da vidimo kako nova uloga District Managera izgleda u svakodnevnim radu.  

District Manager Alia sad ima više vremena da posjećuje prodavnice
District Manager Alia sad ima više vremena da posjećuje prodavnice.

Povratne informacije i Skype pozivi

Prvo smo posjetili JYSKovu prodavnicu u gradu Gdynia. Dočekala nas je Store Manager Ewa Adamska, koja je zaposlena u JYSKu skoro 20 godina.

Nakon što su Alia i Ewa pregledale Attractive Store, imam priliku da s Ewom porazgovaram o novoj ulozi District Managera.

"Sviđa mi se to što imam više kontakta s District Managerom Alijom. To što je više prisutna u prodavnici pomaže meni i mojim zaposlenicima jer tako možemo dobiti više povratnih informacija od osobe koja nas dobro poznaje", kaže Ewa.

Jedna od novosti u novoj ulozi District Managera je korištenje Skype poziva između posjeta prodavnici.

"Skype pozivi poboljšavaju komunikaciju između Campaigna i Follow-upsa jer omogućavaju kontinuiranu procjenu ključnih indikatora uspješnosti na koje se trebamo fokusirati", kaže Ewa i dodaje:

"Također tako mogu komunicirati s drugim Store Managerima jer se i oni mogu pridružiti Skype pozivima, što nam omogućava da razmjenjujemo Best Practice odn. najbolje prakse iz pojedinačnih prodavnica".

Store Manager Ewa (lijevo) i District Manager Alia (desno) tokom inicijative Attractive Store
Store Manager Ewa (lijevo) i District Manager Alia tokom inicijative Attractive Store.

Lakše prepoznavanje potencijala

Putovanje na sljedeći zadatak pruža Aliji i meni dovoljno vremena da porazgovaramo o tome šta ona misli o novoj ulozi.

"Otkad sam počela raditi u JYSKu, pokušala sam naći više vremena za posjećivanje prodavnica, tako da mi se veoma sviđa ovaj novi fokus na veću prisutnost i dostupnost osoblju u prodavnici. Također mi omogućava da se upoznam s nekim našim kupcima, što je za mene dodatna prednost", kaže Alia.

Sljedeća prodavnica na Alijinom rasporedu je jedna od prvih prodavnica u Poljskoj. Nedavno je preuređena u skladu s novim konceptom prodavnica. Na putu prema toj prodavnici, Alia mi objašnjava kako koristi telefon za Campaign i Follow-up te za posjete u svrhu inicijative Attractive Store. 

"Mogu lakše i brže pratiti šta se dogodilo nakon posljednje posjete prodavnici te dobiti preciznije povratne informacije jer imam bolji pregled potencijala prodavnice".

District Manager Alia je veoma sretna tokom Campaigna i Follow-upa
District Manager Alia provjerava etikete s cijenama tokom Campaigna i Follow-upa.

Bliže našem novom konceptu prodavnice

U upravo preuređenu prodavnicu stigli smo u mračno i hladno poslijepodne. Ali Deputy SM (zamjenik rukovodioca prodavnice) Mikolaj Placzek nas je dočekao u toploj i ugodnoj prodavnici. 

Nakon što je prodavnica preuređena, počeli su novi procesi. Procesi o kojima Mikolaj sad može češće uživo razgovarati s Alijom.   

"Nakon što smo preuredili prodavnicu, ponekad se otvore neka pitanja o novom konceptu. Budući da je Alia češće u prodavnici, već bolje razumijemo novi koncept", kaže Mikolaj i dodaje:

"Smatram da je lijepo imati blizak odnos s District Managerom. To nam olakšava komunikaciju o dešavanjima u prodavnici, ali i na ličnom nivou".

Deputy Store Manager Mikolaj Placzek provjerava da li je sve na svom mjestu
Deputy Store Manager Mikolaj Placzek provjerava da li je sve na svom mjestu.

Od strategije do akcije

Retail Operational Director (operativni direktor maloprodaje) Michael Olesen
Retail Operational Director (operativni direktor maloprodaje) Michael Olesen

Odluka o redefiniranju uloge District Managera je donesena na seminaru o maloprodaji u Bukureštu u septembru 2019., a sad je i potpuno implementirana. Retail Operational Director Michael Olesen vjeruje u važnost prilagođavanja.

"Uloga District Managera u JYSKu je uvijek bila važan dio strategija povezivanja sa svakodnevnim radom u prodavnicama. Nova uloga omogućava District Managerima da budu više na raspolaganju u prodavnicama i olakšava fokus na razvoj osoblja u prodavnici", kaže Michael.  

On vjeruje da je prisutstvo District Managera u prodavnicama veoma važno za osoblje jer im to omogućava i bliži odnos s kupcima.  

"Neke od novih inicijativa su Campaign i Follow-up, koje se odvijaju najmanje jedanput svake dvije sedmice. Tako se stječe bolji uvid u to koliko često District Manager treba posjećivati prodavnicu. Smatram da smo pronašli dobro rješenje za ostvarenje boljeg kontakta između osoblja i kupaca", kaže Michael. 

 

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office