Skip to main content
JYSK employees save on energy

JYSK štedi energiju

Datum: 14/11/2022

Author: Lisette Købsted-Nielsen, Communications Intern

Prevod: www.languagewire.com

JYSK preuzima odgovornost i štedi energiju u svim zemljama. Ovo uključuje smanjenje potrošnje električne energije i kontrolu uređala za regulisanje temperature.

NOVI KONCEPT RASVJETE U PRODAVNICAMA

JYSK je pripremio najnoviji koncept reflektora za Store Concept 3.0 prodavnice.

JYSKove prodavnice će imati manje svjetla, ali će s najnovijim konceptom kupci i dalje imati odlično iskustvo kupovanja.

S novim konceptom rasvjete JYSK smanjuje potrošnju energije na osvjetljenje prodavnica barem 25 % u poređenju s trenutnim nivoima.

JYSK štedi na električnoj energiji i regulisanju temperature na svim lokacijama u cijeloj organizaciji. Potrošnja rasvjete je smanjena gdje god je to moguće, veliki znakovi na distributivnim centrima su isključeni, temperature se kontrolišu u uredima, prodavnicama i distributivnim centrima u svim zemljama i dodatno su implementirane manje inicijative za uštedu energije u raznim zemljama.

“U JYSKu smo svjesni naše odgovornosti kao velike međunarodne organizacije. Pobrinuli smo se da naši napori u uštedi energije budu implementirani na svim lokacijama s jasnim smjernicama za sve zaposlenike. Također neprestano istražujemo načine kako učiniti još više za uštedu energije u budućnosti”, kaže Jan Bøgh, President & CEO u JYSKu.

Takmičenja u uštedi

Kao jednu od inicijativa u uštedi više energije JYSK ima godišnja takmičenja u Danskoj i Švedskoj.

U obje zemlje se sve prodavnice takmiče jedna protiv druge u uštedi najviše energije na godišnjoj osnovi u poređenju s prethodnom godinom.

“U Danskoj imamo takmičenje iz dva razloga. Prvi je da JYSK mora preuzeti odgovornost. Jedino ima smisla da svako uradi ono šta može. Drugi je da su takmičenja uvijek odličan alat za uvođenje promjena u ponašanju. I tako, motivišemo naše zaposlenike da štede energiju u prodavnicama preko takmičenja”, kaže Bo V. Andersen, Country Manager u JYSKu Danska.

Pobjednici švedskog takmičenja za FY22
JYSK Ystad je pobijedio u FY22 takmičenju u Švedskoj.

U Švedskoj je sve počelo u FY21. Tako se takmičenje sad održava treću finansijsku godinu.

“Započeli smo takmičenje kao poticaj prodavnicama da počnu razmišljati o održivosti. Sa 155 prodavnica smatramo da je važno da odradimo svoj dio posla za održivost. Kako smo započeli prije energetske krize, već smo imali pravi način razmišljanja o uštedi energije kad je pogodila kriza”, kaže Sara Winblad, Development Manager u JYSKu Švedska.

Dijeljenje najboljih praksi

Zaposlenici u prodavnici u Danskoj pomažu jedni drugima da zapamte dobre prakse za uštedu energije kako bi bili najbolja prodavnica.

“Redovno posjećujem prodavnice širom Danske i zaposlenici ozbiljno shvataju takmičenje. Oni žele učiniti bolje. Također vidim da su zaista motivisani da pomognu jedni drugima jer podsjećaju jedni druge da isključe svjetla i ne pojačaju previše klimatizaciju”, kaže Bo.

I u Švedskoj zaposlenici u prodavnici pomažu jedni drugima da budu bolji.

“Reakcije na takmičenje su općenito bile pozitivne. Podijelili smo neke savjete za uštedu energije na našoj lokalnoj Facebook stranici i mislim da je to potaklo zaposlenike u prodavnici da učine više. I oni su međusobno podijelili svoje najbolje savjete i trikove za uštedu energije”, kaže Sara.

Latest news

Three Store Managers Chrismas products

Naša tri menadžera prodavnica pokazuju najbolje božićne proizvode

02/12/2022 - Tri menadžera prodavnica pokazuju svoje omiljene proizvode iz novog božićnog asortimana.

Lars Ringtved

JYSK se obavezuje na smanjenje otiska tekstilne industrije

29/11/2022 - JYSK se pridružuje danskoj dobrovoljnoj sektorskoj saradnji, koja za cilj ima smanjenje ekološkog i klimatskog otiska tekstilne industrije.

Jan Bøgh

JYSK je ponovo postigao rekordne rezultate

24/11/2022 - U svom predgovoru godišnjem izvještaju, pod naslovom "vrijednosti tokom turbulentne godine", President & CEO (predsjednik i izvršni direktor) Jan Bøgh se osvrće na prethodnu godinu u JYSKu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office