Skip to main content

Gluhoća nije problem u DC-u Homberg

Datum: 17/08/2023

Author: Michael Rotermund, Head of Communications Germany

Kategorija: Careers & HR , Logistics

Prevod: www.languagewire.com

Stefan, Daniel und Christian aus dem DC Homberg
S lijeva: Stefan, Daniel i Christian.

JYSKovi zaposlenici Daniel, Christian i Stefan imaju mnogo toga zajedničkog. Kolege su u Distributivnom centru Homberg, prijatelji su i također su gluhi. Portal GOJYSK.com se s njima sastao radi razgovora o njihovom radu u JYSKovom distributivnom centru. 

Svaki dan se premješta hiljade komada pakovanja i deseci viljuškara jure po Distributivnom centru Homberg u Njemačkoj dok se proizvodi isporučuju kupcima. Iako su Daniel Menges, Christian Boll i Stefan Hass gluhi, nije im zahtjevno biti dio JYSKa.  

Stefan je “veteran” među trojicom i u JYSKu u Hombergu je od 1996. godine. Christian je u početku radio kao metalni radnik i Hombergu se pridružio 2020. godine. Daniel je kvalificirani stolar i u JYSKu je od prošle godine.  

Kada je Stefan počeo prije 27 godina, nisu bili dostupni tumači znakovnog jezika. Sva su uputstva bila u pisanom obliku, ali je to JYSK brzo promijenio. Sada su im dostupni tumači radi obuke i daljnjeg obrazovanja. 

“Ovo veoma dobro funkcionira”, kaže Stefan.  

Stefan ist bereits seit 1996 bei JYSK
Stefan radi u JYSKu od 1996. godine.

rješenja

Njih trojicu kompanija također snabdijeva radnom opremom: dok kolege koji čuju od softvera primaju izgovorene upute kada uzimaju artikle pomoću "odabira glasom" i slušalica, njih trojica rade s ručnim skenerima na kojima mogu sve pročitati. U slučaju oglašavanja alarma ili neke druge posebne situacije, bit će obaviješteni pomoću vibracijskog modula.  

Biti jedan od tri gluha zaposlenika u istoj kompaniji je relativno rijetko za organizacije koje nisu primarno fokusirane na osobe s invaliditetom i oni uživaju što imaju jedni druge kao kolege.  

"Rasporedili smo svoje pauze tako da uvijek možemo provesti vrijeme zajedno", kaže Stefan.  

Christian ist leidenschaftlicher Motorradfahrer
Christian uživa u vožnji svog motocikla u slobodno vrijeme.

Isti rad, ista plata, isto poštovanje 

Ali izvan toga ne postoje razlike. Christian napominje da se u JYSKu s njima stalno postupa kao i s kolegama koji čuju.  
 
“Mi smo zaposlenici kao i svi ostali i naša gluhoća uopće nije problem na poslu. U nekim su kompanijama osobe s invaliditetom manje plaćene za svoj rad. To nije slučaj u JYSKu. Ovdje važi sljedeće: jednak rad, jednaka plata, jednako poštovanje. Bili bismo sretni kad bi više gluhih kolega došlo u JYSK, s kojima bismo mogli stvoriti dobar tim", kaže on.  

Latest news

Three colleagues from JYSK stores ready to share their favourite new products.

Omiljeni proizvodi troje kolega iz prodavnice

29/04/2024 - Troje kolega iz JYSKovih prodavnica je ponovo spremno da priča o svojim apsolutno omiljenim proizvodima iz novog asortimana.

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK sa 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office