Skip to main content

Gluhoća nije problem u DC-u Homberg

Datum:

Author: Michael Rotermund, Head of Communications Germany

Kategorija: Careers & HR , Logistics

Prevod: www.languagewire.com

Stefan, Daniel und Christian aus dem DC Homberg
S lijeva: Stefan, Daniel i Christian.

JYSKovi zaposlenici Daniel, Christian i Stefan imaju mnogo toga zajedničkog. Kolege su u Distributivnom centru Homberg, prijatelji su i također su gluhi. Portal GOJYSK.com se s njima sastao radi razgovora o njihovom radu u JYSKovom distributivnom centru. 

Svaki dan se premješta hiljade komada pakovanja i deseci viljuškara jure po Distributivnom centru Homberg u Njemačkoj dok se proizvodi isporučuju kupcima. Iako su Daniel Menges, Christian Boll i Stefan Hass gluhi, nije im zahtjevno biti dio JYSKa.  

Stefan je “veteran” među trojicom i u JYSKu u Hombergu je od 1996. godine. Christian je u početku radio kao metalni radnik i Hombergu se pridružio 2020. godine. Daniel je kvalificirani stolar i u JYSKu je od prošle godine.  

Kada je Stefan počeo prije 27 godina, nisu bili dostupni tumači znakovnog jezika. Sva su uputstva bila u pisanom obliku, ali je to JYSK brzo promijenio. Sada su im dostupni tumači radi obuke i daljnjeg obrazovanja. 

“Ovo veoma dobro funkcionira”, kaže Stefan.  

Stefan ist bereits seit 1996 bei JYSK
Stefan radi u JYSKu od 1996. godine.

rješenja

Njih trojicu kompanija također snabdijeva radnom opremom: dok kolege koji čuju od softvera primaju izgovorene upute kada uzimaju artikle pomoću "odabira glasom" i slušalica, njih trojica rade s ručnim skenerima na kojima mogu sve pročitati. U slučaju oglašavanja alarma ili neke druge posebne situacije, bit će obaviješteni pomoću vibracijskog modula.  

Biti jedan od tri gluha zaposlenika u istoj kompaniji je relativno rijetko za organizacije koje nisu primarno fokusirane na osobe s invaliditetom i oni uživaju što imaju jedni druge kao kolege.  

"Rasporedili smo svoje pauze tako da uvijek možemo provesti vrijeme zajedno", kaže Stefan.  

Christian ist leidenschaftlicher Motorradfahrer
Christian uživa u vožnji svog motocikla u slobodno vrijeme.

Isti rad, ista plata, isto poštovanje 

Ali izvan toga ne postoje razlike. Christian napominje da se u JYSKu s njima stalno postupa kao i s kolegama koji čuju.  
 
“Mi smo zaposlenici kao i svi ostali i naša gluhoća uopće nije problem na poslu. U nekim su kompanijama osobe s invaliditetom manje plaćene za svoj rad. To nije slučaj u JYSKu. Ovdje važi sljedeće: jednak rad, jednaka plata, jednako poštovanje. Bili bismo sretni kad bi više gluhih kolega došlo u JYSK, s kojima bismo mogli stvoriti dobar tim", kaže on.  

Latest news

JYSK Farum with new strategy poster

Dodatni sprat i riječi dolaze u novu JYSK kuću (JYSK House)

- U sve prodavnice, distributivne centre i urede stiže novi važni element. 

JYSK Family day

JYSKov dan za druženje i zabavu – brojni zaposleni i njihove porodice uživali su u JYSK Family dayu

- Lijepo vrijeme, ukusna hrana i igre za sve generacije obilježile su ovogodišnji JYSK Family day, u kojem su širom Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije uživali brojni JYSKovi zaposleni i njihove porodice.

Maja Andrić

Majin put od Rukovoditeljice prodavnice do B2B Sales Consultanta za Bosnu i Hercegovinu

- Maja Andrić, B2B Sales Consultant za JYSK Bosnu i Hercegovinu, u JYSKu je počela raditi u januaru 2019. kao Rukovoditeljica prodavnice u Trebinju. Pet godina kasnije, i dalje svakodnevno komunicira sa kupcima – ali ovaj put su to poslovni subjekti, kojima predstavlja brojne prednosti saradnje sa JYSKovim B2B odjeljenjem.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office