Skip to main content

Povratak u novu realnost u JYSKovim prodavnicama

Датум: 25/06/2020

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Категорија: Attractive Stores , People

Pleksiglas na pultu
Pleksiglas na stolu blagajne

Sve JYSK prodavnice su se ponovo otvorile, ali virus korona donosi nove zadatke i nove rutine.

Čišćenje ruku alkoholom, maske i održavanje razdaljine su neke od novih rutina koje su postale deo svakodnevnog života u JYSKovim prodavnicama širom sveta.

Međutim, u nekim zemljama realnost nakon korone znači da zaposleni u prodavnicama moraju da izvršavaju druge zadatke, kao što je merenje temperature kupaca.

Međusobna provera

Takav je slučaj u Rumuniji, gde je tu odluku donela vlada te zemlje.

U većini JYSKovih prodavnica, čuvari mere temperaturu kupcima. Međutim, neke JYSKove prodavnice nemaju čuvara, tako da u tim prodavnicama neko od naših kolega mora da obavlja tu dužnost.

Ildiko Bada
Ildiko Bada, Store Manager (menadžer prodavnice) u JYSK Baia Mare.

„Obavljamo tu dužnost u smenama i nikome od nas se zapravo ne sviđa da to radimo. Ja ili drugi kolega koji je dostupan mora da stoji kod vrata i pita svakog kupca da nam dozvoli da im izmerimo temperaturu“, objašnjava Ildiko Bada, Store Manager u JYSK Baia Mare.

Međutim, nije sve tako loše jer neki delovi novog zaduženja mogu da budu i zabavni.

„Ujutru takođe moramo da proverimo temperaturu svakog člana osoblja. Malo se zabavimo dok uperujemo infracrveni termometar jedan u drugog“, kaže Ildiko.

Kolege u Italiji
Sa leve strane: Massimo Rizzato, Marco Filippini, Silvia Zanin i Store Manager Filippo Puliero.

Obavezna putanja

Italija je jedna od zemalja koja je najviše pretrpela usled posledica od virusa korona, ali su se čak i ovde prodavnice ponovo otvorile poštujući stroge smernice.

„Svi zaposleni su jedva čekali da se vrate u prodavnice. Pripremili smo ponovno otvaranje tako što smo adaptirali prodavnicu novim pravilima koja su uvedena da bi se ograničilo širenje virusa. Na ulazu smo postavili posebnu stanicu na kojoj svaki kupac može da uzme zaštitne rukavice i gel za dezinfekciju ruku. Takođe smo napravili obaveznu putanju kretanja unutar prodavnice da bi se sprečila okupljanja većeg broja kupaca i osigurala razdaljina između njih“, objašnjava Store Manager prodavnice u Busolengu u Italiji, Filippo Puliero i dodaje:

„Jedan od izazova je bio da se kupci i osoblje naviknu na maske, iako ponekad otežavaju efikasnu komunikaciju.“

Odlična prodaja

Kao i većina drugih prodavnica, JYSK u Busolengu je imao mnogo kupaca i ostvario odličnu prodaju od ponovnog otvaranja.

„Srećom, imali smo odlično ponovno otvaranje. Naši kupci, baš kao i mi, jedva su čekali da se vrate kupovini. Često smo se suočavali sa delikatnim i teškim slučajevima, ali to je značilo da više nego ikada ranije moramo da pokažemo saosećanje i razumevanje prema kupcima“, kaže Filippo.

My Ohlander
My Ohlander, Deputy Store Manager (zamenik menadžera prodavnice) u centru Vala u Helsinborgu.

Sastanci u vezi sa koronom

Dok su prodavnice u Italiji bile dugo zatvorene, prodavnice u Švedskoj su ostale otvorene tokom cele pandemije virusa korona.

„Na početku pandemije osoblje je bilo veoma nervozno i svako jutro smo započinjali sastankom na kom smo razgovarali o koroni. Došli smo do različitih rešenja koja su nam olakšala da se nosimo sa osećanjima u vezi sa koronom u prodavnici, kao i sa merama koje smo preduzeli. Promenili smo sve tekstilne peškire u kupatilu i kuhinji u ubruse i koristili više gela za dezinfekciju. Često peremo ruke. A kad se osećate čak i malo lošije, ostanete kod kuće. To je funkcionisalo zaista dobro“, objašnjava Deputy Store Manager u centru Vala u Helsinborgu, My Ohlander.

Uopšteno, švedski način zaustavljanja virusa je da se osnaže ljudi da donose prave odluke, ali JYSK u Švedskoj je doneo nove mere.

„Postavili smo znakove po prodavnici i nalepnice na pod sa porukama da se održava rastojanje. Takođe smo odlučili da se isporuka kupljenih proizvoda kupcima izvršava na zadnjim vratima prodavnice, tako da kupci mogu da sačekaju u kolima, umesto u prodavnici. Takođe smo montirali pleksiglas na blagajni kako bi se sprečilo širenje infekcije u slučajevima kada se teško održava razdaljina“, kaže My.

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ovo je 45. godina JYSKovog poslovanja, a istovremeno i 40. godišnjica JYSKa Nemačka.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office