Skip to main content

Povratak u novu realnost JYSKovih prodavnica

Datum: 25/06/2020

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Kategorija: Attractive Stores , People

Pleksiglas na pultu
Pleksiglas na pultovima za kasu.

Sve JYSKove prodavnice su sad ponovo otvorene, ali je korona virus sa sobom donio nove zadatke i nove rutine.

Čišćenje ruku alkoholom, nošenje maski i držanje razmaka su neke od novih rutina koje su postale dijelom svakodnevice u JYSKovim prodavnicama širom svijeta.

Ali u nekim državama, realnost poslije korone znači da zaposlenici imaju i dodatne zadatke, na primjer, mjerenje temperature klijenata.

Međusobno provjeravanje

To je slučaj u Rumuniji, gdje je Vlada donijela takvu odluku.

U većini JYSKovih prodavnica temperaturu klijenata mjeri obezbjeđenje. Međutim, neke JYSKove prodavnice nemaju obezbjeđenje pa taj zadatak obavlja jedan od zaposlenika.

Ildiko Bada
Ildiko Bada, Store Manager (voditelj prodavnice) u JYSKu Baia Mare.

"Taj zadatak obavljamo tako da se međusobno smjenjujemo, a niko to baš ne voli raditi. Ja ili drugi član osoblja koji je na raspolaganju moramo stojati pored vrata i zamoliti svakog klijenta da mu izmjerimo temperaturu", nastavlja Ildiko Bada, Store Manager u JYSKu Baia Mare.

Ali nije sve tako strašno, neki dijelovi novog zadatka znaju biti i zabavni.

"Ujutro moramo izmjeriti i temperaturu svakog člana osoblja. Šalimo se dok usmjeravamo infracrveni toplomjer jedni u druge", kaže Ildiko.

Italijanski kolege
Sa lijeva: Massimo Rizzato, Marco Filippini, Silvia Zanin i Store Manager Filippo Puliero.

Obavezna ruta

Italija je jedna od država koja je pretrpjela velike posljedice korona virusa, ali su i tamo neke prodavnice ponovo otvorene uz strogo pridržavanje uputstava.

"Svi zaposlenici su nestrpljivo čekali povratak u prodavnice. Pripremili smo se za ponovno otvaranje tako što smo prilagodili prodavnicu novim propisima za ograničenje širenja virusa. Na ulaz smo stavili posebnu stanicu u kojoj se svaki klijent može poslužiti zaštitnim rukavicama i gelom za dezinfekciju ruku. Također smo napravili obaveznu rutu unutar prodavnice kako ne bi došlo do okupljanja više ljudi na jednom mjestu i kako bi se osiguralo održavanje razmaka", objašnjava Store Manager Bussolengu u Italiji, Filippo Puliero, te nastavlja:

"Jedan od izazova je bio to što se klijenti i osoblje moraju naviknuti na maske, iako one ponekad otežavaju efikasnu komunikaciju".

Sjajna prodaja

Baš poput većine drugih prodavnica, JYSK u Bussolengu je imao brojne klijente i sjajne rezultate prodaje od trenutka ponovnog otvaranja.

"Nasreću, imali smo odlično ponovno otvorenje. Naši su klijenti, kao i mi sami, nestrpljivo čekali da se prodavnice ponovo otvore. Često smo se morali nositi s osjetljivim i teškim slučajevima, ali to znači da više nego ikada moramo suosjećati s klijentima", kaže Filippo.

My Ohlander
My Ohlander, Deputy Store Manager (zamjenik voditelja prodavnice), Väla, Helsingborg.

Sastanci u vezi s koronom

Dok su prodavnice u Italiji duže vrijeme bile zatvorene, prodavnice u Švedskoj su ostale otvorene tokom pandemije korone.

"Na početku pandemije je osoblje bilo veoma nervozno i svaki dan smo počinjali sastankom na kojem smo razgovarali o koroni. Došli smo do različitih rješenja koja su nam pomogla da se lakše nosimo s osjećajima u vezi s koronom i mjerama koje trebamo preduzeti. Zamijenili smo sve platnene peškire u kupaonici i kuhinji papirnim peškirima i počeli koristiti više alkoholnog gela. Često peremo ruke. A, ako osjećaš čak i minimalnu slabost, ostaješ kući. To se pokazalo uspješnim,” objašnjava Deputy Store Manager u Väli, Helsingborg, My Ohlander.

Općenito se švedskim načinom zaustavljanja virusa želi ohrabriti ljude na donošenje pravih odluka, ali je JYSK Švedska preduzeo nove mjere.

"Postavili smo znakove oko prodavnice i naljepnice na pod s napomenama o održavanju razmaka. Odlučili smo i da se predaja kupljenih proizvoda klijentima obavlja u zadnjem dijelu prodavnice, tako da klijenti mogu sačekati u svojim automobilima umjesto u prodavnici. Stavili smo i pleksiglas na kase kako bismo spriječili širenje zaraze u situacijama kad je teže održavati razmak", kaže My.

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office