Skip to main content

Nova strategija: JYSK mora biti blizu onoga što se dešava

Датум: 02/09/2019

Author: Laura Sulbæk Frederiksen, Communications & Sponsorship Consultant

Категорија: Strategy

Od 1. septembra 2019. godine, u JYSKu se uvodi nova strategija pod nazivom „Seamless and Closer to the Customer“ (jedinstveno i bliže kupcu). Strategija ima pet ključnih oblasti kojima se diktira smer našeg rada u naredne tri godine.

Strategija

Period strategije „Customer First“ (kupac na prvom mestu) produžen je dva puta, ali nakon pet godina došlo je vreme da posmatramo stvari novim očima u JYSKu kako bismo bili sigurni da smo i dalje spremni i blizu onoga što se dešava na tržištu, u svetu oko nas i vremenski.

Novom strategijom „Seamless and Closer to the Customer“ osiguraćemo rast u godinama koje predstoje.

„Nakon pet uspešnih godina strategije Customer First kao našeg vodećeg principa, sada nam je potrebna nova strategija. Članovi Tima Izvršnog Odbora imaju svi zajedno više od 140 godina iskustva u JYSKu. Zato je vrlo važno da inspiraciju crpimo izvana kako bismo stvari posmatrali iz drugačije perspektive a na JYSK gledali novim očima. Mnogo toga se dešava u svetu oko nas, a JYSK naravno mora biti blizu onoga što se dešava”, kaže Jan Bøgh, CEO & President (izvršni direktor i predsednik) JYSKa.

 „Mnogo toga se dešava u svetu oko nas, a JYSK naravno mora biti blizu onoga što se dešava”. 
- Jan Bøgh | CEO & President kompanije JYSK.

Iz istog razloga, iskoristili smo eksternu pomoć za analizu i razvoj nove strategije. Kompanija Accenture je pomogla u eksternoj evaluaciji JYSKa. Jedan od njihovih zadataka bio je da uoče šta se dešava na tržištu, i da li JYSK nadmašuje očekivanja kupaca u budućnosti.

Uključili smo veliki broj zaposlenih

Iako su eksperti kompanije Accenture iz celog sveta dali uvid u novu strategiju iz oblasti kojima se bave, veliki broj zaposlenih u JYSKu je učestvovao i bio deo definisanja pet vitalnih oblasti koje diktiraju smer za naredni strateški period.

JB
Članovi Tima Izvršnog Odbora imaju svi zajedno više od 140 godina iskustva u JYSKu. Lično Jan Bøgh ima više od 20 godina iskustva u JYSKu.

„Članovi našeg užeg tima za strategiju su saslušali, procenili i učestvovali u donošenju odluka na osnovu saznanja koja smo dobili od kompanije Accenture. Pažljivo smo se analizirali i sagledali naše mogućnosti i šta je potrebno da sprovedemo da bismo osigurali dugoročan rast”, kaže Jan Bøgh.

Tim za strategiju je zajednički definisao pet ključnih oblasti koje su postale stubovi analize nove strategije (Deep Dives). Ovde pročitajte objašnjenje koje je Jan Bøgh dao u vezi sa ovim stubovima.

„Seamless and closer to the customer”

Iako nova strategija ima novo ime, tako da sada nije više „Customer First” nego „Seamless and Closer to the Customer”, termin Seamless nije novina u JYSKu. Od statusa jedne od 16 fokus oblasti u Sistemu ujednačenih rezultata JYSKa, sada je napredovao do statusa dela naziva nove strategije.

„Jedinstveno znači da kupac ne bi trebalo da iskusi bilo kakve probleme na putu, dok kupuje u JYSKu, bez obzira na način kupovine koji je izabrao”
- Jan Bøgh | CEO & President kompanije JYSK

„Jedinstveno znači da kupac ne bi trebalo da iskusi bilo kakve probleme na putu, dok kupuje u JYSKu, bez obzira na način kupovine koji je izabrao Bilo da kupuje online, u prodavnici, ako izabere isporuku ili treba da preuzme proizvod u prodavnici, ne bi trebalo da naiđe na zid ni na jednom mestu”, objašnjava Jan Bøgh.

Sa poslednjim delom naziva „Closer to the Customer” JYSK mora da nastavi da bude blizu kupaca uz čak veći broj fizičkih prodavnica u budućnosti. To se odnosi i na isporuku i preuzimanje robe, tako da se i magacini približavaju kupcima. Na kraju, ali jednako važno, suština je u tome da kupci dobiju odlične ponude.

Lager
JYSK želi da bude blizu kupaca. To se odnosi i na isporuku i preuzimanje robe

„Želimo da razumemo naše kupce i njihove potrebe da bismo mogli u većoj meri mogli da im ponudimo prilagođene ponude. Zaista nameravamo da budemo blizu naših kupaca. Moramo da imamo na umu da su oni ti koji nam isplaćuju plate”, ističe Jan Bøgh.

U fokusu je i dalje maloprodaja

To je jedan od razloga zašto se strategija Customer First ne zanemaruje, već će se nastaviti u novom strateškom periodu kao heštag, poput četiri heštaga maloprodaje. Dobro upravljanje prodavnicama, atraktivnost prodavnica, jednostavna kupovina i stručna usluga će takođe biti u fokusu.

„To su četiri važne oblasti, koje kupci svakodnevno procenjuju. Zato je važno da i dalje budemo pametni i negujemo ih. U isto vreme je važno naglasiti da osnovni delovi okosnice strategije ostaju isti, iako se sprovodi nova strategija. Naše vrednosti i rukovodstvo su osnove i sigurnost da ćemo moći da plovimo vodama u kojima se nađemo”, kaže Jan Bøgh.

Osoblje
Prema rečima Jan Bøgha, zaposleni u prodavnicama će takođe primetiti da se sprovodi nova strategija.

Iako su fokus oblasti u vezi sa maloprodajom i dalje u fokusu, zaposleni u prodavnicama će takođe primetiti da se sprovodi nova strategija.

„Ako moramo da budemo istaknuti online, to takođe znači da moramo da usmerimo pažnju na to na koji način to najbolje podstičemo kod naše mreže prodavnica i da učinimo da to bude prednost za kupce. Na primer, ako želite da kupite dušek, možete da ga isprobate u prodavnici a kupite online”, kaže Jan Bøgh.

5 000 JYSKovih prodavnica širom sveta

Strategijom „Seamless and Closer to the Customer” započinjemo novi trogodišnji strateški period, ali su ciljevi i vizije JYSKa i dalje isti, prema rečima Jan Bøgh. JYSK mora da udvostruči svoju veličinu na 5 000 prodavnica širom sveta.

„JYSK mora da bude najrasprostranjeniji i najprofitabilniji lanac prodavnica u svetu. To je smer koji smo zadali u našoj viziji. Suština je u održavanju pokretačke sile. A ne samo u porastu ukupnih prihoda”
- Jan Bøgh | CEO & President kompanije JYSK.

„JYSK mora da bude najrasprostranjeniji i najprofitabilniji lanac prodavnica u svetu. To je smer koji smo zadali u našoj viziji. Suština je u održavanju pokretačke sile. A ne samo u porastu ukupnih prihoda”, kaže Jan Bøgh i nastavlja:

„Naravno, ne smemo zaboraviti da postoje ljudi u drugim kompanijama koji kao i mi primenjuju istu praksu. I oni žele veće parče torte. Dakle to je takođe praksa kod koje smo u iščekivanju i uvek radimo najbolje bez obzira na sve”.

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK ima 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office