Skip to main content

Nova strategija: JYSK mora biti blizu onoga što se događa

Datum: 02/09/2019

Author: Laura Sulbæk Frederiksen, Communications & Sponsorship Consultant

Kategorija: Strategy

Od 1. septembra 2019. godine u JYSKu je uvedena nova strategija s nazivom „Seamless and Closer to the Customer“. Strategija ima pet ključnih područja koja su odredila smjer za naš rad u naredne tri godine.

Strategija

Razdoblje za strategiju „Customer First”“ produženo je dva puta, ali nakon pet godina došlo je vrijeme da svježim očima pogledamo JYSK kako bismo bili sigurni da smo i dalje spremni i blizu onoga što se događa na tržištu, u svijetu oko nas i u vremenu.

Nova strategija, „Seamless and Closer to the Customer“, osigurat će rast u godinama koje dolaze.

„Nakon pet uspješnih godina s Customer First kao našim vodičem, pojavljuje se potreba za obnavljanjem. Članovi tima izvršnih rukovodilaca imaju zajedno više od 140 godina iskustva u JYSKu. Stoga je vrlo važno da inspiraciju crpimo izvana kako bismo bacili drugačije svjetlo na stvari i gledali na JYSK svježim očima. U svijetu oko nas se događa puno, a JYSK mora, naravno, biti blizu onoga što se događa“, kaže Jan Bøgh, CEO & President (izvršni direktor i predsjednik) JYSKa.

 „U svijetu oko nas se događa puno, a JYSK mora, naravno, biti blizu onoga što se događa“ 
-kaže Jan Bøgh | CEO & President JYSKa.

Iz istog se razloga spoljna pomoć koristi za analizu i osmišljavanje nove strategije. Firma Accenture pomogla je da se JYSK posmatra izvana. Između ostalog, njihov je posao pogledati što se događa na tržištu i ukoliko JYSK nadmaši očekivanja kupaca budućnosti.

Mnogi zaposleni su uključeni

Iako su stručnjaci firme Accenture iz cijelog svijeta pružili uvid u novu strategiju iz svoje oblasti, puno JYSKovih zaposlenih bilo je uključeno u dio definiranja pet vitalnih oblasti koje su odredila smjer za naredni period strategije.

JB
Članovi tima izvršnih rukovodilaca imaju zajedno više od 140 godina iskustva u JYSKu. Sam Jan Bøgh dio je JYSKa više od 20 godina.

„Članovi našeg osnovnog strateškog tima slušali su, vrednovali i bili dio donošenja odluka na osnovu znanja koje smo stekli iz firme Accenture. Pažljivo smo analizirali sebe i sagledali naše mogućnosti i šta trebamo implementirati da bismo dugoročno osigurali rast“, kaže Jan Bøgh.

Zajedno je strateški tim definirao pet ključnih oblasti koje su u novoj strategiji postala Deep Dives. Pročitajte objašnjenje Jana Bøgha o pet Deep Dives ovdje.

Seamless and closer to the customer

Iako nova strategija dolazi s novim nazivom, tako da se sada mijenja od „Customer First" do „Seamless and Closer to the Customer", pojam Seamless nije nov u JYSKu. Budući da je jedno od 16 područja fokusiranja na JYSK Balanced Scorecardu, sada je pojačan da je dio naziva nove strategije.

„Seamless" znači da kupac ne bi trebao doživjeti poteškoće na putu kada kupuje u JYSKu, bez obzira na to kako se odlučio za to.“
- Jan Bøgh | CEO & President JYSKa

Seamless znači da kupac ne bi trebao doživjeti poteškoće na putu kada kupuje u JYSKu, bez obzira na to kako se odlučio za to. Bez obzira radi li se o mreži, u prodavnici, ako odaberu dostavu ili lično preuzimanje robe, ne bi trebali nigdje naići na zid”, objašnjava Jan Bøgh.

Sa posljednjim dijelom imena, "Closer to the Customer, JYSK mora ubuduće biti blizak kupcima sa još više fizičkih prodavnica. Ovo se takođe odnosi na dostavu i preuzimanje robe, tako da se skladišta sve više približavaju i kupcima. I na kraju, ali ne najmanje bitno, sve je to što kupcima pružaju sjajne ponude.

Lager
JYSK želi biti blizu kupcima. Ovo se odnosi i na dostavu i preuzimanje robe

„Želimo razumjeti naše kupce i njihove potrebe, tako da smo u većoj mjeri u mogućnosti prilagoditi ponude za njih. Odlučni smo u namjeri da budemo bliski našim kupcima. Moramo se sjetiti da su oni ti koji nam plaćaju platu“, podvlači Jan Bøgh.

Stalni fokus na maloprodaji

To je jedan od razloga zašto se Customer First ne odbacuje, već će nastaviti u novom strateškom periodu kao hashtag, poput četiri maloprodajne oblasti: Great Store Management, Attractive Stores, Easy Shopping i Competent Service će takođe biti u fokusu.

„To su četiri važne oblasti koje kupci svakodnevno ocjenjuju. Stoga je važno da i dalje budemo fokusirani i da ih i dalje njegujemo. Istovremeno je važno naglasiti da i temeljni dijelovi naše strategijske kuće ostaju isti iako se provodi nova strategija. Naše Values i Leadership (vrijednosti i vodstvo) su temelj i sigurnost da možemo ploviti vodama u kojima se nalazimo“, kaže Jan Bøgh.

Osoblje
Prema Janu Bøghu, zaposleni u prodavnicama takođe će primijetiti da je sada na snazi nova strategija.

Iako su područja fokusiranja na maloprodaju i dalje u fokusu, zaposleni u prodavnicama takođe će primijetiti da je sada na snazi nova strategija.

„Kad moramo biti fokusirani online, to takođe znači da moramo usmjeriti pažnju na to kako to podržavamo s našom mrežom prodavnica na najbolji način i učinimo to prednošću za kupce. Ako na primjer želite kupiti madrac, možete ga isprobati u prodavnici i kupiti online", kaže Jan Bøgh.

5000 JYSK prodavnica širom svijeta

Sa "Seamless and Closer to the Customer", započinje novi trogodišnji strateški period, ali ciljevi i vizije za JYSK još su isti, kaže Jan Bøgh. JYSK mora udvostručiti svoju veličinu do 5000 prodavnica širom svijeta.

„JYSK mora biti najrasprostranjeniji i najprofitabilniji lanac prodavnica. Ovo je smjer postavljen u našoj viziji. Riječ je o održavanju zamaha. Ne samo o povećanju bruto prihoda,"
- Jan Bøgh | CEO & President JYSKa.

„JYSK mora biti najrasprostranjeniji i najprofitabilniji lanac prodavnica. Ovo je smjer postavljen u našoj viziji. Riječ je o održavanju zamaha. Ne samo o povećanju bruto prihoda,"- kaže Jan Bøgh i nastavlja:

„Naravno da ne smijemo zaboraviti da postoje ljudi iz drugih kompanija koji rade potpuno istu vježbu kao i mi. I oni žele veći komad torte. Dakle, ujedno je i vježba biti na oprezu i uvijek dati sve od sebe bez obzira na sve."

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office