Skip to main content

Menadžeri ljudskih resursa se nadmeću u brendiranju poslodavca

Датум: 19/10/2017

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Категорија: Careers & HR

Tokom skupa u Budimpešti, HR Managers iz različitih zemalja u sastavu kompanije JYSK Nordic oprobali su svoje veštine u brendiranju poslodavca.

HR i Retail Managers udružili su snage u Budimpešti.
HR Managers i Retail Managers udružili su snage u Budimpešti.


Mnogi zaposleni su već uveliko uvereni da je JYSK sjajno radno mesto. Međutim, potencijalni kandidati za radno mesto u JYSKu to možda još uvek ne znaju.

Iz tog razloga, u novoj finansijskoj godini koja je počela 1. septembra, zaposleni iz lokalnih i međunarodnih JYSKovih sektora za ljudske resurse posvetiće mnogo resursa i energije takozvanom brendiranju poslodavca kako bi čitavom svetu stavili do znanja šta znači raditi u kompaniji JYSK.

Pobednička Facebook objava
Pobednička Facebook objava.

Centar za obuku u Budimpešti

Krajem septembra, HR Managers iz zemalja u kojima posluje kompanija JYSK Nordic sastali su se u mađarskoj prestonici, Budimpešti, kako bi podelili iskustva i najbolje prakse.

„Brendiranje poslodavca se ne svodi samo na stvaranje nerealistične slike o tome kako je fantastično raditi u JYSKu. Želimo da podelimo stvarnu situaciju sa svetom i da potencijalnim kandidatima pružimo iskren i neposredan utisak o JYSKu kao budućem poslodavcu“, objašnjava Jan Verhoek, Executive Vice President of HR (izvršni potpredsednik sektora za ljudske resurse) u kompaniji JYSK Nordic.

Kako Jan objašnjava, JYSK nadmašuje brojne konkurentske kompanije u pogledu zadovoljstva zaposlenih, nivoa nadoknada i raspoloženja koje vlada u kompaniji.

Kreativni izazov

Kako bi oprobali veštine u brendiranju poslodavca, HR Managers su podeljeni u grupe i dat im je zadatak da kreiraju Facebook objavu kojom će predstaviti održani sastanak ljudima van kompanije.

„Želeli smo da naše kolege iz domena ljudskih resursa budu kreativne i opišu naš sastanak ostatku sveta. Zašto održavamo ovaj sastanak i zašto bi on ikome trebalo da bude važan? Mislim da su se svi dobro pokazali, tako da nam je bilo teško da odredimo pobednika“, rekla je Kateryna Babenko, Regional HR Manager (regionalni menadžer za ljudske resurse) u kompaniji JYSK Nordic, koja je organizovala deo sastanka o brendiranju poslodavca.

Na kraju, pobedničku objavu je sastavio tim od troje zaposlenih kojima je dodeljena posebna značka „JYSK Influencer“ (JYSK uticajna ličnost): Ana Zlopaša, HR Business Partner (poslovni partner za ljudske resurse) iz Hrvatske, Leena Saario, HR Manager iz Finske i Imre Kádár, HR Manager iz Mađarske.

Latest news

Aleš Kisý

Moja šesta Paraolimpijada

27/03/2024 - Pet meseci pre početka Paraolimpijskih igara u Parizu, Aleš Kisý, češki paraolimpijski osvajač medalja, priprema se za svoju šestu Paraolimpijsku igru.

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Italija ulaže u razvoj zaposlenih

19/03/2024 - Dana 26. februara, JYSK Italija je pokrenuo prvi District Manager Trainee (DMT) program u svom sedištu u Milanu.

Two sustainability initiatives from JYSK

JYSK štedi aluminijum i prostor u kontejneru

08/03/2024 - Nove inicijative za proizvodnju i pakovanje smanjuju upotrebu aluminijuma i potreban prostor za transport.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office