Skip to main content

ESS 2020: Pogledajte kako su vaše kolege poboljšale svoje radno mjesto

Datum: 23/01/2020

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Kategorija: Careers & HR , People

Od zadnjeg ESS-a (anketa o zadovoljstvu zaposlenika, engl. Employee Satisfaction Survey) u 2018. godini kolege iz JYSKa su naporno radile na poboljšavanju svog radnog mjesta, radilo se o velikim ili malim promjenama.

U nastavku možete naći dodatne informacije o tome šta su vaše kolege dosad uradile da bi JYSK učinile još boljim mjestom za rad. Nadamo se da će vas to nadahnuti da učinite isto.

STORE MANAGER (RUKOVODITELJICA PRODAVNICE) ELLI PESONEN IZ GRADA JOENSUU U FINSKOJ

Elli i tim
Store Manager Elli Pesonen (dole lijevo) sa svojim timom.

Kako ste postupili na temelju rezultata posljednjeg ESS-a iz 2018. godine?

Prvi korak bio je sastanak s cijelim osobljem prodavnice na kojem smo oblikovali akcijski plan da bismo osigurali potrebna poboljšanja. Brzo smo postigli rezultate u nekim od područja koja je trebalo poboljšati, npr. povećali smo cirkulaciju poslova. Nakon što je izrađen akcijski plan na temelju ESS-a iz 2018. godine, na sastancima prodavnice smo kvartalno provjeravali rezultate i akcije.

Koja konkretna poboljšanja ste uveli u svojoj prodavnici?

Počeli smo posvećivati veću pažnju regrutiranju i traženju savršenih radnika za naš tim. Nakon što je tim snova sastavljen, započeli smo šesteromjesečno razdoblje uvoda u zadatke u kombinaciji s puno popratnih radnji i povratnih informacija kako za postojeće tako i za nove članove osoblja.

Rekla bih da je najznačajnije poboljšanje od ESS-a iz 2018. godine naš timski duh. Sigurno ga nije bilo lako izgraditi, ali smo uspjeli.  Sada je atmosfera u našoj prodavnici tako izvanredna da se problemi čine izazovima, a izazovi prilikama za pobjedu – zajedno.

DOMINIK KOŁODZIEJ – IZBOR TEAM LEADERA (VOĐE TIMA) U OPERATIVNOM POSLOVANJU

Domonik
Dominik Kołodziej (desno) s kolegom u distribucijskom centru Radomsko.

Kako ste postupili na temelju rezultata posljednjeg ESS-a iz 2018. godine?

Usredotočili smo se na područja koja je potrebno poboljšati i uključili smo kolege iz raznih odjela, što je dovelo do mnogih raznih projekata u odjelu operativnog poslovanja.

Koja konkretna poboljšanja ste uveli u svom odjelu?

Jedan primjer je projekt „Accessible and Nice” (pristupačno i lijepo), u kojem su sudjelovali zaposlenici iz odjela operativnog poslovanja i IT-a. Projekt je za cilj imao povećanje efikasnosti upotrebe opreme i poboljšanje fizičkog radnog okruženja u distribucijskom centru.

U sklopu tog projekta dizajniran je novi sistem pod nazivom „OPTrack”. To je alat koji, između ostalog, služi za prijavljivanje grešaka i kvarova u viljuškarima. Sada je u akumulatorskoj prostoriji uvijek prisutan jedan zaposlenik koji je odgovoran za zamjenu i trajni popravak opreme.

Također smo ugradili informacijske ekrane s ažurnim informacijama o stanju viljuškara u skladištu da bi svako mogao brzo i jednostavno naći potrebnu opremu.

STORE MANAGER ANDA SOPRON IZ ARADA 1 U RUMUNIJI

Anda i tim
Tim iz Arada 1 u Rumuniji.
​​​​​

Kako ste postupili na temelju rezultata posljednjeg ESS-a iz 2018. godine?

Ugodno smo iznenađeni rezultatima ESS-a iz 2018. godine. Analiza grafikona pomogla mi je da bolje shvatim šta moje kolege misle o dnevnoj aktivnosti u prodavnici, šta im se baš ne sviđa i kako ja mogu poboljšati radne uslove. Nakon što sam primila rezultate ESS-a, organizirala sam mali sastanak s kolegama na kojem smo otvoreno raspravljali o nekim problemima i, zajedno s District Managerom (regionalni menadžer), izradila sam akcijski plan da bismo riješili te probleme.

Koja konkretna poboljšanja ste uveli u svojoj prodavnici?

Jedno od područja fokusa koje je imalo niži rezultat u sklopu prodavnice bila je sigurnost na radu; o tom aspektu smo raspravljali na navedenom sastanku i naknadno smo ga poboljšali tokom godine. Kao prvo što sam promijenila osigurala sam da su u svakom trenutku na raspolaganju najmanje dva zaposlenika za istovaranje kamiona i raspoređivanje paketa u skladištu. Osim toga, definiramo vremenski plan da bismo imali barem dva zaposlenika za prodajno područje kada je gužva.

STORE MANAGER I DISTRICT MANAGER TRAINEE (PRIPRAVNIK ZA REGIONALNOG MENADŽERA) JEPPE HALVORSEN IZ BODØA U NORVEŠKOJ

Jeppe i tim
Store Manager i District Manager Trainee Jeppe Halvorsen (drugi slijeva) sa svojim timom.

Kako ste postupili na temelju rezultata posljednjeg ESS-a iz 2018. godine?

Kada smo dobili rezultate 2018. godine, saznali smo da pola naših zaposlenika smatra da se njihove vještine ne iskorištavaju najbolje na njihovom poslu i uvidjeli smo da žele više izazova na poslu. Također su rekli da im posao nije dovoljno raznovrstan.

Prvo smo promijenili svoju unutrašnju organizaciju na temelju povratnih podataka iz ankete, ali također podataka iz PDP-a (plan ličnog razvoja, engl. Personal Development Plan), da bismo stvorili novu unutrašnju organizaciju. Zaposlenicima smo dali izazove i odgovornost za prostor i konceptualna ažuriranja.

Koja konkretna poboljšanja ste uveli u svojoj prodavnici?

Mnogo smo koristili prodajne i uslužne obuke i osigurali smo da je svako obučen za obavljanje svih uloga. Prije je Store Manager davao povratne informacije, a sada svako radi s povratnim informacijama na JYSKov način da bismo osigurali da se baš svako od nas može unapređivati i može postati bolji trgovac.

Time smo povećali zadovoljstvo zaposlenika, a kada imamo zadovoljne zaposlenike, prodajemo još više.

ODJEL ZA NABAVE U JYSKOVOM SJEDIŠTU U DANSKOJ

Nabava
Grupa se sastoji od sljedećih zaposlenika (slijeva): Hjalte Steensen, Category Manager for Online (menadžer kategorije robe za internetsku prodaju), Marianne Trane Christoffersen, Supply Planner (planer zaliha), Tina Nymann, Category Buyer (nabavljač kategorije robe) u odjelu za kućne potrepštine (Homeware), Sara Højgaard Rasmussen, Category Manager u odjelu za tekstilne proizvode za dom (Home Textiles) i Lars Høgh Jensen, Packaging Development Specialist (stručnjak za razvoj ambalaže).

Kako ste postupili na temelju rezultata posljednjeg ESS-a iz 2018. godine?

Nakon nekoliko godina u kojima je rezultat odjela za nabavu bio niži od rezultata ostatka sjedišta odlučeno je da se uvede takozvana „Job Satisfaction & Motivation Group” (grupa za zadovoljstvo na poslu i motivaciju) da bi se poboljšalo naše zadovoljstvo na poslu. Sastavni dio našeg poslovnog plana iz 2018. godine također je bilo poboljšanje našeg radnog okruženja. Želimo se pobrinuti i o malim i o velikim slučajevima iz svog svakodnevnog posla i pronaći načine da poboljšamo svoje radno okruženje.

Koja konkretna poboljšanja ste uveli u svom odjelu?

Usredotočili smo se na poboljšanje nekih od „mekih” faktora na koje možemo uticati. To uključuje optimizirani plan uvođenja u posao za naše nove kolege. Vodič za kvartalne sastanke jedan-na-jedan između zaposlenika i njihovog direktnog nadređenog. I ankete o društvenim aktivnostima odjela i povratne informacije za našu grupu.

Na svojim mjesečnim sastancima odjela također angažiramo eksterne govornike iz drugih odjela ili kompanija da bi nas inspirirali i slavimo velike uspjehe kvartala i godine.

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office