Skip to main content

Šta znači pridev „skandinavski“?

Датум: 15/06/2022

Author: Anders Græsbøll Buch, Communications Consultant, JYSK

Категорија: Product Assortment

Prevod: www.languagewire.com

UGILT
Naša lounge garnitura UGILT je sjajan primer skandinavskog dizajna. Osnova je sive boje, dok su ukrasni jastuci i lounge garnitura minimalističkog dizajna i jednostavni, bez ikakvih dugmadi ili drugih ukrasa. Samim tim možete da dodajete boje uz lounge garnituru pomoću drugih ukrasnih jastuka, tepiha i raznobojnih vaza.

Skandinavski način spavanja i života je u DNK kompanije JYSK. Međutim, šta je to tačno skandinavski dizajn? GOJYSK.com je pitao Rikke Blæsild, koja je na poziciji Range & Design Manager.

Rikke Blæsild
Rikke Blæsild, Range & Design Manager.

Kada se Danci presele u novu kuću ili stan, oni obično počinju tako da što okreče sve zidove i plafon belom bojom. Tek onda dodaju kauče, krevete, stolove i sl. nameštaj sive ili bele boje, ili ako su baš avanturistički raspoloženi, sivo-plave ili sivo-zelene boje. Onda unose raznovrsne boje u dekoracijama poput predmeta za kuću, tekstila ili lampi.

To je poprilično precizan prikaz skandinavskog stila. Osnova je bela, siva, plava i tek su manji predmeti drugih boja. Dakle, minimalistički, jednostavno i inspirisano prirodom, kaže nam Rikke Blæsild, Range & Design Manager.

„Neki bi rekli da je skandinavski stil možda i previše jednostavan, ali ja ipak mislim da je on klasičan i da je lako raditi u tom duhu. Naše osnovne boje će biti funkcionalne i popularne zauvek, a vi možete lako da ih upotpunite bojama različitih ukrasa i da se prosto malo poigrate. Možete jednostavno da promenite celokupan izgled dnevne sobe za malu sumu novca, a potrebno je samo da promenite dekoracije, a ne i čitav nameštaj“, kaže Rikke.

LOOK IN
Zidni ormarić LOOK IN je raznobojan i veoma upadljiv i može potpuno promeniti izgled dnevne sobe za male pare.

Rad sa trendovima

Rikke svakog dana prati trendove na evropskom tržištu i radi zajedno sa odeljenjem Purchasing kako bi prilagodili trendove skandinavskom stilu i JYSKu. Neki trendovi su malo barokniji sa upadljivim kontrastnim bojama i ukrasima.

„Primetili smo da ima dosta tamnocrvene i tamnonarandžaste boje, što se nama ne uklapa u asortiman, ali ako malo prilagodimo ove boje, moći ćemo da pružimo skandinavsku interpretaciju evropskih trendova“, rekla je Rikke.

Na osnovu evropskih trendova, Rikke i njene kolege prave takozvane izveštaje o trendu koje kupci mogu da iskoriste kada kupuju nove proizvode iz asortimana.

SkandinavskiPoreklo iz 1950-ih godina

Originalni skandinavski dizajn potiče iz 1950-ih kada je više poznatih danskih stolara proizvelo puno jednostavnog i klasičnog drvenog nameštaja.

Preostala je osnova sive, bele i peščane boje, ali je stil naravno evoluirao tokom proteklih 70 godina. Naročito je reč „hygge“ našla put do skandinavske tradicije, što je često vidljivo u izboru tekstila, ukrasnih jastuka, tepiha i rasvete.

„Mi se oslanjamo na prirodu kako bismo uneli „hygge“ u svoje domove. Na primer, to možemo da ostvarimo dodavanjem drveta u kupatila. Istovremeno koristimo svetlo i lampe kako bismo stvorili utisak hygge u sobama, dok u drugim evropskim trendovima, lampe više predstavljaju dekoraciju“, smatra Rikke.

Skandinavski EGELEV
Komoda EGELEV ilustruje dansku stolarsku tradiciju u vidu jasnog i klasičnog komada drvenog nameštaja.

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ovo je 45. godina JYSKovog poslovanja, a istovremeno i 40. godišnjica JYSKa Nemačka.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office