Skip to main content

Šta znači skandinavski?

Datum: 15/06/2022

Author: Anders Græsbøll Buch, Communications Consultant, JYSK

Kategorija: Product Assortment

Prevod: www.languagewire.com

UGILT
Naša garnitura za sjedenje UGILT je izvrstan primjer skandinavskog dizajna. Osnova je siva, a jastuci garniture za sjedenje su minimalistički i jednostavni bez dugmadi i drugih ukrasa. Tada garnituri za sjedenje možete dodati boje s drugim jastucima, tepihom i jarko obojenim vazama.

Skandinavsko spavanje i življenje je JYSKov DNK. Ali šta je tačno skandinavski dizajn? Portal GOJYSK.com je upitao Rikke Blæsild koja je Range & Design Manager.

Rikke Blæsild
Range & Design Manager, Rikke Blæsild.

Kada se Danci usele u novu kuću ili stan, obično započnu farbanjem svih zidova i plafona bijelom bojom. Zatim dodaju kauče, krevete, stolove itd. u sivoj ili bijeloj boji ili, kad su zaista hrabri, u sivo-plavoj ili sivo-zelenoj. Zatim se boje uvode ukrasima u obliku kućanskog pribora, tkanina i lampi.

Ovo je prilično tačna slika skandinavskog stila. Osnova je bijela, siva i plava, a samo manji predmeti mogu biti intenzivnijih boja. Minimalistički, jednostavan i inspiriran prirodom, kaže Range & Design Manager, Rikke Blæsild.

“Neki bi rekli da je skandinavski stil prejednostavan, ali ja bih radije rekao da je klasičan i jednostavan za raditi s njim. Naše osnovne boje će uvijek funkcionirati i biti u trendu i tada možete jednostavno mijenjati boje dekoracija i igrati se s njima. Jednostavno možete promijeniti cjelokupni dojam dnevnog boravka s manjim novčanim iznosom, kada je potrebno da promijenite samo dekoracije, a ne sav svoj namještaj”, kaže Rikke.

LOOK IN
Zidni ormarić LOOK IN je živopisan izložbeni komad koji u okviru manjeg budžeta može prostoriji dati sasvim drugačiji dojam.

Rad s trendovima

Rikke svakodnevno prati trendove na evropskom tržištu i sarađuje s odjelom za nabavku da bi prilagodila trendove skandinavskom stilu i JYSKu. Neki su trendovi više barokni s jakim kontrastnim bojama i ukrasima.

“Vidimo mnogo intenzivne crvene i narandžaste, što se ne uklapa u naš asortiman, ali ako malo izmijenimo boje, moguće je napraviti našu skandinavsku interpretaciju evropskih trendova”, kaže Rikke.

Na temelju evropskih trendova, Rikke i njeni kolege stvaraju tzv. sažetke trendova kako bi ih kupci koristili kada traže nove proizvode za asortiman.

SkandinavskiPočeci iz 1950-ih

Izvorni skandinavski dizajn potječe iz 1950-ih kada je niz dobro poznatih danskih stolarija proizveo mnogo jednostavnog i klasičnog drvenog namještaja.

Osnova u sivoj, bijeloj i boji pijeska je preostala, ali se stil, naravno, razvijao tokom posljednjih 70 godina. Posebno je riječ “hygge” pronašla svoj put u skandinavskoj tradiciji što je često predstavljeno tkaninama, jastucima, tepisima i svjetiljkama.

“Da bismo “hygge” uveli u svoje domove, služimo se prirodom. To npr. možemo napraviti dodavanjem drveta u naša kupatila. Istovremeno, koristimo svjetlo i lampe da bismo stvorili hygge i prostorije, dok u drugim evropskim trendovima lampe mogu više biti decoracija”, kaže Rikke.

Skandinavski EGELEV
Komoda EGELEV je primjer danske stolarske tradicije u jednostavnom i klasičnom drvenom namještaju.

Latest news

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Italija ulaže u razvoj zaposlenika

19/03/2024 - JYSK Italija je 26. septembra pokrenuo prvi program District Manager Trainee (DMT) u Glavnom uredu u Milanu.

Two sustainability initiatives from JYSK

JYSK štedi na aluminiju i kontejnerskom prostoru

08/03/2024 - Nove inicijative proizvodnje i pakovanja smanjuju upotrebu aluminija i potrebni transportni prostor.

Employees in a store

Zadovoljstvo poslom se povećava za JYSKove zaposlenike

01/03/2024 - Nova anketa s postotkom učešća od 97 posto JYSKovih zaposlenika pokazuje da se zadovoljstvo poslom povećalo s već visokog nivoa 2022.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office