Skip to main content
Alexandru Bratu JYSK Romania Bulgaria

Od Franšize do JYSK Nordic: »Pronašli smo savršenu kombinaciju«

Датум: 01/10/2016

Author: Laura Sulbæk Frederiksen, Communications & Sponsorship Consultant

Категорија: Franchise , Sales Growth

Country Manager za Rumuniju i Bugarsku, Alexandru Bratu, je bez sumnje: JYSK Nordic i dve prethodno franšizne države su savršena kombinacija. Kupci su ludi za JYSKom, otvara se sve više prodavnica i postavljaju se novi rekordi u JYSKu.

JYSK skandinavski koreni pronašli su svoje fanove bez obzira na državne granice. U Rumuniji i Bugarskoj JYSK duh i strategija poslovanja inkorporirani su u organizaciju od samih početaka, kada su u aprilu 2013. godine te dve države pripojene JYSK Nordicu.

To je vidljivo i prema izgledu zgrade sedišta kompanije u Bukureštu: uz rumunske i bugarske, zidovi sedišta takođe nose oznake i danskih gradova.

Uputili smo se u Bukurešt da posetimo Country Managera Alexandrua Bratu i razgovaramo o pripajanju Rumunije i Bugarske JYSK Nordicu kao i usmeravanju na prodaju i ekspanziju u tim zemljama.

“Kada pogledamo unatrag, možemo sa sigurnošću da kažemo da je ovo jedan od najboljih poteza koje je JYSK napravio. Gledajući kako naše kolege iz susednih država posluju, osetili smo da i kod nas postoji veliki potencijal za dalje širenje. Videli smo da se stanje na tržištu za nas kreće u dobrom smeru,” kaže Alexandru, koji je sa nama od 2010. godine.

VEĆI FOKUS NA PLANIRANJE 

Alexandru Bratu JYSK Romania BulgariaJYSK Nordic obezbedio je potrebnu podršku i resurse da se počne širenje u Rumuniji i Bugarskoj, ali prema Country Manageru, napravili su i mnogo više od toga: u paketu je došla i nova skandinavska kultura poslovanja, koja se uvelike razlikuje od tradicionalnog načina poslovanja u jugoistočnom delu Europe.

“Na samom početku nismo zapravo znali šta da očekujemo. Ali ubrzo smo prepoznali pozitivan efekat preklapanja ličnosti mojih kolega i mene i skandinavske kulture. Pronašli smo savršenu kombinaciju,” dodaje Alexandru.

Najviše poštuje JYSK duh otvorenosti i iskrenosti kao i jednostavnu strukturu organizacije. 

Najbolje kod pripadanja skandinavskoj organizaciji, prema Alexu, su zdrav balans između centralizovanih odluka i lokalnih inicijativa koje se primenjuju u različitim državama ko i veliki fokus na samom planiranju.

“Sve je pažljivo i blagovremeno isplanirano. Kada su me prvi puta pozvali na sastanak koji je trebalo da se održi tek za osam meseci, mislio sam da se šale. Ali ubrzo sam video prednosti takvog planiranja i gotovo da sam se osećao neprijatno ako neki sastanak nije bio zakazan mnogo ranije zbog straha da ću da ga propustim,” prepričava Alexandru.
 

NORDIC IZGLED NAM DAJE IDENTITET 

Prema Alexandru, to je glavni razlog uspeha koji Rumunija i Bugarska trenutno doživljavaju u prodaji i ekspanziji. Kada je JYSK preuzeo te dve države, imali smo 14 prodavnica u Rumuniji i 3 u Bugarskoj. Od 1. avgusta 2016. godine cifre nam pričaju sasvim drugačiju priču. U periodu od oko tri godine došli smo do 36 otvorenih prodavnica u Rumuniji kao i 9 u Bugarskoj.

“Postoji mnogo okolnosti i faktora koji su doveli do ovako velikog uspeha i ekspanzije koje trenutno urađaju plodom. Postali smo deo JYSK Nordica upravo u trenutku kada je stanje bilo najbolje - na tržištu generalno i u JYSKu,” objašnjava Alexandru.

Osim pravog trenutka, skandinavski izgled prodavnica koje su Rumunija i Bugarska sprovele takođe je deo razloga. To je prodavnicama dalo jasan identitet i apeliralo na kupce koji se reagovali veoma pozitivno na promenu izgleda prodavnica i ponudu proizvoda. 

Razvan Vergn

Među onima koji su uočili veliku promenu je i Sales Leader Razvan Vergn, koji radi u drugoj JYSK prodavnici u Bukureštu, glavnom gradu Rumunije, otvorenoj u aprilu 2014. godine.

“Naše prodavnice postaju sve popularnije jer kupci postaju sve svesniji odnosa cene i kvaliteta naših proizvoda. Mnogi od njih navraćaju kad im zatreba nešto za kuću. Smatraju da lako mogu da pronađu ono što traže i da imamo veliku ponudu,” kaže Razvan, koji radi u prodavnici od februara.

KORIST OD DUGOGODIŠNJEG ISKUSTVA 

Alexandru i njegove kolege u Rumuniji i Bugarskoj uživaju u koristima koje nosi dugogodišnje iskustvo JYSK Nordica, a koje je imalo veliki uticaj u ekspanziji i prodaji u ove dve istočnoevropske JYSK države.

“Srećni smo što smo i mi nakon 35 godina poslovanja JYSKa postali deo tima i mogli da iskoristimo to kompletno iskustvo sakupljano godinama. Kada razgovaram sa ostalim Country Managerima, imam osećaj da dobijam najbolje savete iz prakse jer su i oni sami prolazili kroz slične situacije koje Rumunija i Bugarska sada prolaze,” kaže Alexandru.

Pored svega toga, pripajanje JYSK Nordicu je otvorilo vrata karijere mnogim kolegama u Rumuniji i Bugarskoj. To je od velikog značaja za organizaciju zemlje koja ima dve države, prema mišljenju Country Managera.

“Kada nas je Nordic preuzeo, stvorilo se mnogo novih mogućnosti za razvoj i rast karijere - odlična prilika za sve naše zaposlene jer i dalje rastemo te imamo dugačak put do postizanja cilja, što se tiče samih zaposlenih, ali i cele orgaizacije,” objašnjava Alexandru.

Gledajući u budućnost, plan je da budemo još ambiciozniji po pitanju ekspanzije u ove dve države. Plan je da se uskoro otvori još 15 trgovina u Rumuniji i 6 u Bugarskoj, dok je dugoročni plan do 2020. godine da imamo 100 prodavnica u Rumuniji i 35 u Bugarskoj.

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK ima 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office