Skip to main content

Interni fokus na odgovornosti je važan

Датум: 13/02/2018

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Категорија: Sustainability

Moramo da negujemo prave principe da bismo poboljšali živote zaposlenih koji izrađuju naše proizvode. Zato je neophodno pridržavanje principa BSCI u radu.

JYSK je od 2006. godine član Inicijative za usklađenost preduzeća sa društveno odgovornim poslovanjem (BSCI). BSCI je zapravo sistem kojim se osigurava odgovornost u lancu nabavke. Zasniva se na 11 principa, među koje spadaju zabrana dečijeg rada, prinudnog rada i korupcije, a ujedno obuhvata i zahteve za bezbedno i primereno radno vreme. Često se vrše inspekcije fabrika i sprovodi se procena njihove usklađenosti sa 11 principa. Inspekcijska poseta i procena predstavljaju korake u okviru BSCI revizije. 

Šta je to BSCI?

  • Svi članovi inicijative BSCI se pridržavaju zajedničkog kodeksa ponašanja koji se sastoji od 11 principa za odgovorno upravljanje lancem nabavke.
  • Treće strane, odnosno, nepristrasne kompanije, vrše procenu dobavljača članova ove inicijative.
  • Ako se fabrika ne pridržava kodeksa ponašanja, BSCI i kompanije članice koje kupuju proizvode od te fabrike biće obavešteni kako bi zajednički mogli da pronađu rešenje.
  • Ako je načinjen ozbiljan prekršaj, potrebno je da se smesta osmisli rešenje, što je u skladu sa principom nulte tolerancije.

Neophodan fokus

Tokom proteklih godina, odeljenje za nabavku u kompaniji JYSK se znatno više usredsredilo na implementaciju principa BSCI unutar organizacije.

„Izuzetno je važna svest o principima BSCI i njihovo usvajanje“, tvrdi Peter Andsager, Executive Vice President Purchasing (izvršni potpredsednik za prodaju). On objašnjava:

„Sistem BSCI podrazumeva sprovođenje postupaka određenim redosledom, a oni moraju da započnu kod nas. Moramo da negujemo prave principe da bismo imali pozitivan uticaj na lanac nabavke. Dakle, BSCI predstavlja važan element lanca nabavke i svi moramo da budemo toga svesni.“

Kathrine
Kathrine je zadovoljna time što se unutar organizacije neguje fokus na BSCI, jer on pomaže pri poboljšanju rezultata dobavljača.

Predstavljanje rezultata

Dva puta godišnje se održava veliki sastanak koji je posvećen implementaciji principa BSCI. Učesnici sastanka su svi koji su na određeni način povezani sa JYSKovim dobavljačima. Na sastanku se predstavljaju rezultati svih kupaca. Na taj način možemo da steknemo jasan uvid u učinak dobavljača za kategoriju proizvoda svih kupaca prema 11 principa BSCI.

„ Interni fokus je važan, a činjenica da se rezultati predstavljaju tokom sastanka ima veliki značaj. Tako se razvija kompetitivni duh koji je prisutan kod većine kupaca“, kaže nam Kathrine Møller Nielsen, koja vršu funkciju Category Manager, Bed linen, Sheets & Bathroom (menadžer kategorije za posteljinu, čaršave i kupatilo).  

Pozitivan uticaj

Nakon sastanka, Kathrine i ostali kupci stiču uvida u to koji dobavljači imaju određene poteškoće u radu.

„Stupam u kontakt sa dobavljačima kod kojih postoji prostor za poboljšanja i tražim im da osmisle plan akcije. Nije dovoljno ostvariti dobar rezultat na BSCI reviziji. Dobavljači takođe moraju da nadograde učinak na osnovu tog rezultata, tako da moramo da vidimo poboljšanja nakon svake revizije“, tvrdi Kathrine.

Kako je fokus na implementaciji principa BSCI sve veći, tako je došlo i do brojnih pozitivnih razvoja kod JYSKovih dobavljača. Dobavljači danas ostvaruju bolje rezultate prilikom BSCI revizije nego ranije.
 

Actona
Svi JYSKovi dobavljači potpisuju kodeks ponašanja i samim tim se obavezuju na poštovanje principa koji su definisani u tom dokumentu.

 

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK ima 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office