Skip to main content

Interni fokus na odgovornost je važan

Datum: 13/02/2018

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Kategorija: Sustainability

Kako bi se napravila razlika za ljude koji rade naše proizvode, trebamo imati odgovarajući način razmišljanja. Stoga, rad sa BSCI-om bi trebao biti vidljiv.

Od 2006. godine, JYSK je dio Inicijative za poslovnu usklađenost poduzeća (BSCI), što je je sistem za osiguranje odgovornosti u lancu nabave. BSCI se zasniva na 11 načela, koji između ostalog zabranjuju dječji rad, prisilni rad i korupciju, i postavlja zahtjeve za sigurnost i pristojno radno vrijeme. Svaka tvornica se redovno pregledava i procjenjuje se koliko tvornica poštuje 11 načela. Inspekcijska posjeta i procjena se odnose na BSCI reviziju. 

Šta je BSCI?

  • Svi članovi BSCI-a pridružuju se zajedničkom kodeksu ponašanja, koji se sastoji od 11 načela za odgovorno upravljanje lancem nabave.
  • Dobavljače procjenjuje treća strana, što znači nepristrana kompanija.
  • Ako tvornica nije u skladu sa kodeksom ponašanja, BSCI i kompanije članice koje kupuju robu od tvornice će biti obavještene kako bi mogli zajedno kroz saradnju pronaći rješenje.
  • Ako postoji ozbiljan prekršaj - pod nazivom nula tolerancije - rješenje se mora odmah pronaći.

Potrebni fokus

Tokom proteklih godina, povećan fokus na interno sidrenje BSCI-a je bila na dnevnom redu u JYSK-ovom odjelu za nabavu.

"Vidljivost BSCI-a i kako s njim radimo je najbitnije," kaže Executive Vice President Purchasing (Izvršni podpredsjednik za nabavu), Peter Andsager i objašnjava:

"Postoji protok kroz cijeli BSCI sistem, i mora početi sa nama. Kako bi imali pozitivan utjecaj u lancu nabave moramo imati pravi način razmišljanja. Stoga, BSCI je važan dio procesa nabave, i svi moramo biti toga svjesni."

Kathrine
Kathrine je sretna zbog internog fokusa na BSCI jer to pomaže u poboljšanju rezultata nabavljača. 

Rezultati su prezentirani

Dva puta godišnje, svačija pažnja je privučena sa BSCI na velikom status sastanku, gdje učestvuju svi koji imaju vezu sa JYSK-ovim dobavljačima. Na sastanku su prezentirani rezultati svakog kupca. Na taj način postaje jasno kako dobavljači za svaku specifičnu kategoriju proizovoda od kupca rade u skladu sa 11 BSCI načela.

"Interni fokus je važan, a činjenica da se rezultati prezentiraju ima utjecaj - privlačno je u kompetativnom smislu što ima većina dobavljača," kaže Kathrine Møller Nielsen, koja je Category Manager, Bed linen, Sheets & Bathroom (menadžer kategorije, posteljina, plahte i kupatilo).  

Pozitivan učinak

Nakon sastanka, Kathrine i ostali primaju pregled koji prikazuje koji dobavljači se suočavaju sa izazovima.

""Ja posežem za onim dobavljačima gdje ima prostora za poboljšanjima i tražim akcijski plan. Validna BSCI revizija nije dovoljna. Dobavljači takođe moraju raditi sa rezultatom i moramo vidjeti poboljšanje od revizije do revizije," kaže Kathrine.

Od povećanja fokusa u internom sidrenju BSCI-a, bilo je mnogo pozitivnom razvoja među JYSK-ovim dobavljačima. Danas, dobavljači općenito dobivaju veću ocjenu u BSCI revizijama nego ranije.
 

Actona
Svi JYSK-ovi dobavljači potpišu kodeks ponašanja i stoga se obvežu da poštuju principe koji su opisani u dokumentu?

 

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office