Skip to main content

Novosti od našeg direktora: Završila je još jedna uzbudljiva godina

Datum: 21/11/2019

Author: ,

Kategorija: Expansion , People , Strategy

Gledajući finansijsku godinu 2018/19, smatram da je sigurno reći da je bila jedna od najuzbudljivijih godina u JYSKovoj historiji.

Godišnji izvještaj
Kliknite ovdje da proči rtate godišnji izvještaj JYSKa i pregledate važne prekretnice, kao i neke od velikih aktivnosti i događaja koji su se dogodili u svijetu JYSK-a tokom finansijske 2018/19.

Bila je to godina prepuna zadovoljstva jer smo proslavili 40. godišnjicu JYSKa u aprilu 2019., kad je osnivač Lars Larsen presjekao plavu traku u našoj prvoj prodavnici u Irskoj. Tako je kompletirana JYSKova prisutnost u cijeloj Evropi. Ali, bila je to i godina velike tuge i emocija jer je Lars Larsen izgubio bitku s rakom i preminuo u augustu. Bio je to veliki gubitak i izuzetno tužan dan za sve nas, a posebno za njegove najbliže i moje misli su s njegovom porodicom.

Međutim, smrt Larsa Larsena i velika medijska pažnja i izvještavanje o njegovom životu i JYSKu pokazali su koliko je zapravo velik dojam ostavio Lars Larsen. U 40 godina od otvaranja JYSKa, Lars Larsen napravio je nešto jedinstveno i svi koji su radili za JYSK tokom tih godina trebaju biti ponosni na svoj doprinos.

I nismo gotovi s doprinosom. Lars Larsen od početka je stavio do znanja da JYSK treba imati svoje prodavnice širom svijeta i postati najrašireniji i najprofitabilniji lanac prodavnica na svijetu.

To još nije slučaj pa imamo puno posla pred nama, jer JYSKov cilj ostaje isti.

Jedan JYSK

Važan korak u pravom smjeru bila je odluka o ujedinjenju dviju poslovnih jedinica, JYSK Nordic i DÄNISCHES BETTENLAGER u jedan JYSK. Ta je odluka bila objavljena 28. marta 2019.

"Lars Larsen napravio je nešto jedinstveno i svi koji su radili za JYSK tokom tih 40 godina trebaju biti ponosni na svoj doprinos".
- Jan Bøgh | CEO & President (izvršni direktor i predsjednik) JYSKa.

Otada su svi odjeli radili na realizaciji vizije o jednom JYSKu i prešli smo dalek put. Čeka nas još puno posla prije nego što možemo reći da radimo na potpuno isti način u svim državama, ali za mene je bilo sjajno iskusiti pozitivnu energiju koja se osjeti u bliskoj saradnji. Nimalo ne sumnjam da će ta odluka ojačati JYSK i povećati uspjeh naših prodavnica bez obzira na to da li se zovu JYSK ili DÄNISCHES BETTENLAGER.

Povećan promet

Međutim, to nije jedina promjena koja se odvija. Svijet se vrlo brzo mijenja i svjesni smo da moramo postupati puno drugačije u sljedećih 40 godina da bismo nastavili svoj uspjeh.

Jan Bøgh
Jan Bøgh, CEO & President JYSKa.

Jedan je primjer povećanje prodaje putem interneta, kako u JYSKu, tako i generalno na tržištu. To znači da smo uložili puno novca tokom finansijske godine. Ta ulaganja uključuju IT i E-Business, kao i distributivne centre, što je sve ključno za pružanje najbolje usluge za buduće klijente.

I nismo završili s ulaganjima. Tokom narednih godina nastavit ćemo povećavati svoja ulaganja, čak i ako se to bude kratkoročno negativno odrazilo na EBIT.

To je bio slučaj u protekloj finansijskoj godini. Iako smo imali priznat rast u prometu od 6,30 posto, pad EBIT-a je iznosio 7,73 posto. To nas nije iznenadilo jer, iako uvijek nastojimo povećati prihode, očekivali smo ovogodišnji pad EBIT-a s obzirom na velika ulaganja. Odluka o velikim ulaganjima, unatoč kratkoročnom negativnom učinku, također naglašava prednost porodične kompanije.

Prije nego što je Lars Larsen preminuo, njegov sin, Jacob Brunsborg, preuzeo je funkciju predsjedavajućeg grupacije Lars Larsen Group i stavio na znanje u ime cijele porodice da će JYSK nastaviti s radom kao angažirana i porodična kompanija.

Stoga sam i ja vrlo optimističan u pogledu budućnosti JYSKa nakon ove uzbudljive godine.

Latest news

ESS 2020

ESS 2020: Pogledajte kako su vaše kolege poboljšale svoje radno mjesto

23/01/2020 - Od zadnjeg ESS-a (anketa o zadovoljstvu zaposlenika, engl. Employee Satisfaction Survey) u 2018. godini kolege iz JYSKa su naporno radile na poboljšavanju svog radnog mjesta, radilo se o velikim ili malim promjenama.

Global Goals preview photo

Globalni ciljevi održivog razvoja kao novi okvir za JYSKov održivi rad

20/01/2020 - JYSK je odlučio uvesti UN-ove Globalne ciljeve održivog razvoja kao opće smjernice za održivi rad.

ESS 2020

ESS 2020: Koristite svoj glas za poboljšanje radnog mjesta

13/01/2020 - Od 13.-29. januara, svi zaposlenici se potiču na učestvovanje u ESS anketi (Employee Satisfaction Survey) da bi učinili JYSK još boljim mjestom za rad.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office