Skip to main content

"Naši proizvodi moraju biti odgovorno proizvedeni."

Datum: 18/01/2018

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Kategorija: Sustainability

JYSK je član BSCI-a, međunarodnog sistema kontrole i edukacije. Kroz BSCI, JYSK preuzima odgovornost za uslove pod kojima se proizvode naši proizvodi. 

Kao velika međunarodna kompanija koja je u kontaktu sa hiljadama kupaca, dobavljača i drugih partnera svaki dan, JYSK ima odgovornost da osigura da se stvari radne na ispravan način. Ova vrsta odgovornosti se često odnosi na korporativnu društvenu odgovornost (KDO).

ScanCom
ScanCom proizvodi baštenski namještaj za JYSK u tvornici ocjenjenoj od strane BSCI-a.

JYSK-ovi proizvodi se proizvode na mnogo različitih mjesta u svijetu - također u takozvanim rizičnim zemljama. Ovo se odnosi na zemlje gdje je utvrđeno da postoji veliki rizik od izazova u vezi na primjer radnih uslova. To je stoga jedno od područja u kojima je JYSK fokusiran na KDO.

"Želimo da uslovi u lancu nabave budu pod kontrolom i zbog toga smo se pridružili Inicijativa za poslovnu usklađenost poduzeća (BSCI) još 2006. godine, kao jedna od prvih danskih kompanija," kaže Executive Vice President Purchasing (Izvršni podpredsjednik za nabavu), Peter Andsager.

Odgovornost u lancu nabave
BSCI je međunarodni sistem upravljanja lancem nabave koji osigurava odgovornostno poslovanje u rizičnim državama.

Kao član IPUP-a, JYSK se pridružio zajedničkom kodeksu ponašanja - što predstavlja zajednički set pravila sa popisom specifičnih zahtjeva za dobavljače. Kodeks ponašanja se sastoji od 11 principa za etički i društveno odgovoran način poslovanja. Između ostalog, dječji rad, prinudni rad i korupcija su zabranjeni i također su postavljeni zahtjevi koji se odnose na sigurnost, pristojno radno vrijeme i da radnici u tvornicama imaju pravo da budu članovi. 

Da li ste znali...

  • Da svi JYSK-ovi dobavljači potpišu kodeks ponašanja i stoga se obavežu da poštuju principe koji su opisani u dokumentu?
  • Da JYSK zahtjeva da je provedena BSCI procjena u tvornici prije nego se dozvoli da se pošalje prvi proizvod u JYSK?

Na globalnom nivou, BSCI ima više od 2000 članova koji svi podržavaju isti kodeks ponašanja i time svi imaju iste zahtjeve za uslove u tvornicima gdje se proizvode proizvodi.

Kontrola i edukacija
Dobavljače ocjenjuje treća strana - što znači nepristrana kompanija koja je odobrena od strane BSCI-a da kontrolira tvornice. Tokom inspekcijskih posjeta, procjenjuje se koliko tvornica dobro poštuje kodeks ponašanja. Ako postoje bilo kakvi problemi, BSCI i kompanije koje kupuju robu od tvornice će biti informirani tako da u saradnji mogu pronaći rješenje.

Peter Andsager
Executive Vice President Purchasing, Peter Andsager: 'Kroz IPUP možemo dobavljače učiniti čak boljim i osigurati da ispunjavaju postavljene zahtjeve.'

"Shvaćamo to vrlo ozbiljno ako postoji situacija gdje tvornica ne poštuje kodeks ponašanja. Kroz BSCI, uključujemo se u dijalog sa tvornicom da bi im pomogli da se vrate na pravi put. Ako to nije moguće, naši putevi se moraju razići," objašnjava Peter Andsager i dodaje:

"JYSK je odgovorna kompanija i to također znači da naši proizvodi moraju biti odgovorno proizvedeni."

Jedna od osnovnih ideja iza BSCI-a je da JYSK i ostali članovi bi trebali učestvovati u pomaganju tvornicama da poboljšaju uslove. Stoga, dobavljači takođe imaju priliku da budu educirani kako da poštuju kodeks ponašanja kroz BSCI.

Možete pročitati više o BSCI-u i kodeksu ponašanja na njihovoj web stranici. 

BSCI kodeks ponašanja
U januaru 2018. godine IPUP je promijenio svoje ime u amfori IPUP.

 

Latest news

Aleš Kisý

Moja šesta paraolimpijada

27/03/2024 - Preostalo je 5 mjeseci do početka Paraolimpijskih igara u Parizu i Aleš Kisý, češki paraolimpijski nosilac medalje, se priprema za svoju šestu paraolimpijadu.

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Italija ulaže u razvoj zaposlenika

19/03/2024 - JYSK Italija je 26. septembra pokrenuo prvi program District Manager Trainee (DMT) u Glavnom uredu u Milanu.

Two sustainability initiatives from JYSK

JYSK štedi na aluminiju i kontejnerskom prostoru

08/03/2024 - Nove inicijative proizvodnje i pakovanja smanjuju upotrebu aluminija i potrebni transportni prostor.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office