Skip to main content

«Varene våre skal være produsert på en ansvarlig måte»

Dato: 18/01/2018

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Kategori: Sustainability

JYSK er medlem av BSCI, et internasjonalt kontroll- og utdanningssystem. Via BSCI tar JYSK ansvar for hvilke forhold varene våre blir produsert under.

Som en stor internasjonal virksomhet som daglig er i kontakt med tusenvis av kunder, leverandører og andre samarbeidspartnere har JYSK et ansvar for at ting blir gjort på en skikkelig måte. Dette ansvaret kalles ofte samfunnsansvar eller Corporate Social Responsibility (CSR).

ScanCom
ScanCom produserer hagemøbler for JYSK på en BSCI-vurdert fabrikk.

JYSKs varer blir produsert mange forskjellige steder i verden – også i såkalte risikoland. Det vil si land der det vurderes at det er større risiko for at det kan være utfordringer med for eksempel arbeidsforholdene. Derfor er det ett av områdene der JYSK har fokus på CSR.

«Vi ønsker at det skal være orden på forholdene i leverandørkjeden, og derfor meldte vi oss inn i Business Social Compliance Initiative (BSCI) allerede i 2006, som en av de første danske virksomhetene», sier Executive Vice President Purchasing, Peter Andsager.

Ansvar i leverandørkjeden
BSCI er et internasjonalt supply chain management-system, som skal sikre ansvarlighet i leverandørkjeden i risikoland.  

Som medlem av BSCI har JYSK sluttet seg til en felles Code of Conduct – det vil si et felles regelsett med en rekke krav til leverandørene. Code of Conduct består av 11 prinsipper for etisk og sosialt ansvarlig forretningsdrift. Blant annet er barnearbeid, tvangsarbeid og korrupsjon forbudt, og det stilles samtidig krav til sikkerhet, rimelig arbeidstid og at medarbeiderne ved fabrikkene har rett til å være medlem av en fagforening.

På verdensplan har BSCI over 2000 medlemmer, som alle støtter opp om den samme Code of Conduct, og som dermed alle stiller de samme grunnleggende kravene til forholdene på fabrikkene der varene produseres.   

Visste du ...

  • At alle JYSKs leverandører signerer Code of Conduct, og dermed forplikter seg til å etterleve prinsippene som er beskrevet der?
  • At JYSK stiller som krav at det skal være utført en BSCI-vurdering på fabrikken før de første varene kan sendes til JYSK?

Kontroll og opplæring
Leverandørene blir vurdert av en tredjepart – det vil si en uavhengig virksomhet som er godkjent av BSCI for kontroll av fabrikkene. Ved kontrollbesøk blir det vurdert hvor godt fabrikken etterlever Code of Conduct. Hvis det er problemer, får BSCI og virksomhetene som kjøper varer fra fabrikken beskjed om det, slik at man kan finne en løsning i fellesskap.

Peter Andsager
Executive Vice President Purchasing, Peter Andsager: «Via BSCI kan vi gjøre leverandørene enda bedre og sikre at de følger kravene som stilles til dem.»

«Vi tar det svært alvorlig hvis det oppstår en situasjon der Code of Conduct ikke etterleves. Via BSCI går vi i dialog med fabrikken for å hjelpe dem tilbake på sporet. Hvis det ikke er mulig, må våre veier skilles», forteller Peter Andsager, og tilføyer:

«JYSK er en ansvarlig virksomhet, og det betyr også at varene våre skal være produsert på en ansvarlig måte.» 

En av de grunnleggende tankene bak BSCI er at JYSK og andre medlemsvirksomheter skal være med på å hjelpe fabrikkene å forbedre forholdene. Derfor har leverandørene også mulighet til blant annet å få opplæring via BSCI i hvordan de kan leve opp til Code of Conduct.

Du kan lese mer om BSCI og Code of Conduct på BSCIs nettsider.

 

BSCI Code of Conduct
I januar 2018 skiftet BSCI navn til amfori BSCI.

 

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Verden rundt: JYSK velger FSC, hagearrangement i Spania og ny frukthage i Kroatia

19/04/2024 - Av og til oppsummerer vi de siste hendelsene og aktivitetene fra noen av landene der JYSK driver virksomhet. Se siste nytt her.

Germany

JYSK feirer to bursdager på ett år

02/04/2024 - I år har JYSK vært i virksomhet i 45 år, samtidig feirer JYSK Tyskland sitt 40-årsjubileum.

Aleš Kisý

Mitt sjette Paralympics

27/03/2024 - Med 5 måneder igjen til starten av de paralympiske leker i Paris, forbereder Aleš Kisý, en tsjekkisk paralympisk medaljevinner, seg til sin sjette paralympisk lek.

Legg til kommentar

Husk å holde en god tone:)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office