Skip to main content
JYSK store front

JYSK ponovo ostvaruje rekordan promet uprkos problemima zbog korona virusa

Datum: 14/09/2021

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Kategorija: Sales Growth , Strategy

Prometom od 32,6 milijarde DKK JYSK je još jednom postavio novi rekord u finansijskoj godini 2020/21 unatoč zatvaranju prodavnica i restrikcijama.

Činjenice

  • Promet u 2020./2021.: 32,6 milijarde DKK
  • Povećanje prometa: 7 posto
  • 230.000 dodatnih kupaca
  • 136 novih prodavnica – ukupno 3085 prodavnica

Tokom JYSKove finansijske godine od 1. septembra 2020. do 31. avgusta 2021. kompanija i drugi maloprodajnici izvan prehrambene industrije suočeni su s puno problema.

Ipak, JYSK još jedanput ima priliku objaviti svoj najveći promet svih vremena, ovaj put od 32,6 milijardi DKK, iako kompanija ima probleme – posebno u Njemačkoj, na najvećem JYSKovom tržištu, a na kojem su prodavnice bile zatvorene duže od četiri mjeseca.

„Vrlo sam zadovoljan što smo uspjeli povećati promet za 7 posto iako su naše prodavnice privremeno zatvarane na skoro svim tržištima. Smatram da su uzroci toga to što kupci u Evropi općenito troše više na uređivanje domova i što se moje kolegice i kolege u svim državama brzo prilagođavaju novoj situaciji i više se fokusiraju na online prodaju i Click & Collect”, kaže Jan Bøgh, President & CEO (predsjednik i glavni izvršni direktor) JYSKa.

Znatno povećana online prodaja

To pokazuje činjenjica da se tokom finansijske godine online prodaja povećala za 43 posto. Dodatan je faktor JYSKovo rješenje Click & Collect, kod kojeg kupci naručuju od kuće i plaćaju u prodavnici prilikom preuzimanja proizvoda.

„Budući da kupci plaćaju u prodavnici, to se u JYSKu računovodstveno ne računa kao online prodaja, ali je za nas to međudjelovanje naših web prodavnica i fizičkih prodavnica očito definitivno ključan faktor koji je omogućio da u prošloj finansijskoj godini povećamo promet”, rekao je Jan Bøgh.

Jan Bøgh
Jan Bøgh, President & CEO, JYSK.

Dodatni kupci

Također mu je drago da je JYSK ima priliku pozdraviti 230.000 dodatnih kupaca u poređenju s prethodnom finansijskom godinom.

„To nas čini vrlo sretnima jer je postignuto unatoč restrikcijama i zatvaranju prodavnica u mnogim državama. Zbog tog se zatvaranja u nekim državama smanjio broj kupaca i posebno sam ponosan što smo uspjeli kompenzirati i tako znatno povećati broj kupaca u drugim državama. Sada će problem biti zadržati te nove kupce uz istovremeni povratak na prethodni nivo poslovanja u državama u kojima su zatvaranja prodavnica dovela do gubitka kupaca”, kaže Jan Bøgh.

Također mu je drago da je JYSK uspio znatno povećati i broj kupaca i prodaju u nekima od država u kojima je kompanija tek u zadnjim godinama počela otvarati prodavnice.

To se, između ostalog, odnosi na Irsku i Belgiju, u kojima je zabilježen vrlo velik rast iako JYSK zbog restrikcija nije mogao otvoriti toliko prodavnica koliko je planirano.

Tako je JYSK na kraju finansijske godine imao 3085 prodavnica, što je za 136 više nego u prethodnoj godini.

Veliki planovi

Taj broj moramo povećati narednih godina, u kojima će JYSK, pored toga što će otvoriti nove prodavnice, preurediti velik broj prodavnica u skladu s najnovijim konceptom. Plan je da se sve prodavnice prebace na novi koncept do kraja avgusta 2024.

Istovremeno se posebno fokusiramo na Njemačku, gdje će se 27. septembra ove godine već skoro 1000 prodavnica preimenovati iz DÄNISCHES BETTENLAGER u JYSK.

„Radi se o ogromnoj investiciji. I fizički u pogledu rekonstrukcije i dovođenja prodavnica na novo stanje i planiranih promjena za Njemačku te što se tiče cijelog zadatka komunikacije i marketinga s ciljem privikavanja naših njemačkih kupaca na novi naziv. To je sve dodatan zadatak u godini u kojoj nam se u Njemačkoj smanjio promet zbog dugog prekida rada, pa nas čeka velik posao”, rekao je Jan Bøgh.

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office