Skip to main content

Dvije godine kao predsjednik: Jacob Brunsborg polučuje uspjeh uz veliku odgovornost

Datum: 07/09/2021

Author: Anders Græsbøll Buch, Communications Consultant, JYSK

Kategorija:

Jacob Brunsborg

Kad je osnivač JYSKa, Lars Larsen, preminuo 2019., njegov sin, Jacob Brunsborg, preuzeo je mjesto Chairman of the Board (predsjednik odbora) grupacije Lars Larsen Group. Od tada je nastavak vođenja porodičnog preduzeća postalo njegova obaveza.

GOJYSK.com se susreće s Jacobom Brunsborgom u njegovoj kancelariji u Head Officeu (glavno središte) u Brabrandu. Njegova kancelarija se nalazi jedan sprat iznad recepcije, a CEO & President (izvršni direktor i predsjednik) JYSK-a, Jan Bøgh, ima kancelariju odmah pokraj njegove.

U svom prvom periodu rada kao Chairman of the Board, Jacob nije znao koliko vremena će provoditi u Head Officeu u Brabrandu. Hoće li ga doživjeti kao značajan dio tima? Međutim, uskoro je osjetio da je njegovo prisutstvo i učestvovanje bilo iznimno cijenjeno.

"Uživam biti ovdje puno više nego što sam mislio. Da ovdje samo sjedim sedam sati dnevno i odgovaram na e-mailove, to bih mogao raditi i negdje drugdje. Ali smatram važnim da budem prisutan i da učestvujem u različitim sastancima", kaže Jacob.

Jacob Brunsborg

  • Rođen je 26. maja 1972. u Silkeborgu.
  • Studirao je na Silkeborg Business School i bio vojnik u Queen's Life Regiment (kraljevska životna straža).
  • Akademski naziv ekonomista.
  • Živi u Sejs-Svejbæku u blzini Silkeborga sa suprugom Helle i njihovo dvoje djece.

Karijera u JYSKu:

  • 1999-2006: Purchasing Director (direktor nabave) u JYSKu.
  • 2006-19: Odgovoran za poslovni razvoj u JYSK Holdingu, te radi kao preduzetnik i stručni član odbora.
  • 2019-: Chairman of the Board u JYSKu i grupaciji Lars Larsen Group.

Vrijeme leti

Posljednje dvije godine za Jacoba su proletjele.

Uz tugovanje zbog očeve smrti u augustu 2019., preuzimanje položaja Chairman of the Board u JYSK Holdingu (sad grupacija Lars Larsen Group) odvijalo se uz brojne turbulencije. A zatim je situacija s koronavirusom donijela mnoge izazove u posljednjih godinu i po dana.

Jacob se, međutim, osjećao dobro pripremljenim. Kako zahvaljujući svom ocu, tako i zahvaljujući svom iskustvu u JYSKu. Od 1995. godine je radio s CEO & President Janom Bøghom, a Jacob je preuzeo mjesto Purchasing Directora 1999., kad je Jan Bøgh postao CEO. Od 2006., većinu svoje energije je ulagao u izvršavanje obaveza kao član odbora u kompanijama grupacije Lars Larsen Group.

"Ne smatram da je bilo teško, ali je svakako bilo zahtjevno. Bio sam ovdje cijelo vrijeme, ali prije nisam bio uočljiv. Poznajem kompaniju 40 godina i mnogo godina sam sarađivao s upravom", kaže Jacob.

Sljedeća generacija mora biti spremna

Kao Chairman of the Board, Jacob je odgovoran za pripremu strategije za JYSK i druge kompanije u grupaciji Lars Larsen Group. Osim toga, Jacobu je veoma važno da pripremi sljedeću generaciju porodice, Jacobovih dvoje djece i dvoje djece njegove sestre, da postanu dobri vlasnici.

Razvijen je plan kojim bi im se pružila najbolja moguća priprema. To uključuje edukaciju, kurseve za rad u odboru, ali i stjecanje općeg razumijevanja odgovornosti koje ih čekaju.

"Istovremeno je uzbudljivo i zabavno jer se svijet u kojem živimo toliko mijenja. Mnoge kompanije su preuzete od strane privatnih kapitalnih fondova i mnogo toga je postalo bezlično. Smatram da, ako postupaš ispravno i uz svijest o ljudskim vrijednostima, moguće je osjetiti razliku između porodičnog preduzeća i privatnog kapitala", kaže Jacob.

Jacob BrunsborgŽeli biti interno vidljiv

Zbog toga je Jacobu također važno da bude veoma prisutan u kancelariji u Brabrandu. Usto, također nastoji održati kratki govor na International Introductions Day (međunarodni dan predstavljanja), na sastancima Country Managera ili godišnjoj JYSKovoj zabavi, tako da zaposlenici mogu vidjeti i osjetiti stvarnu osobu iza funkcije.

Međutim, nikad neće biti toliko vidljiv kao što je bio njegov otac. Barem ne izvana, jer je Lars Larsen u Danskoj bio dobro poznato javno lice zahvaljujući svojim pojavljivanjima u TV reklamama, zbog čega je bio i osoba s kojom su mediji željeli razgovarati. Tu ulogu Jacob nema namjeru niti želi preuzeti, jer to ne bi imalo smisla, budući da je kompaniju osnovao njegov otac, a ne Jacob.

"Moj otac je bio slika JYSKa i mogao je staviti zamjenicu "ja" ispred svega što se imalo dogoditi u JYSKu. Ja više preferiram "mi". Ja više uviđam da sve stvaramo timskim radom. Ipak, s vremena na vrijeme upravo ja moram donijeti neke odluke", kaže Jacob.

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office