Skip to main content

Povratne informacije klijenata su neopisivo vrijedne

Datum: 10/02/2020

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Kategorija: Customer Service , People

JYSK u sve prodavnice uvodi Anketu o zadovoljstvu klijenata radi boljeg razumijevanja šta klijenti želje i da bi im se pružila najbolja moguća usluga.

Store Manager (voditelj prodavnice) Steffan Bjørkman iz grada Herning u Danskoj
Store Manager (voditelj prodavnice) Steffan Bjørkman iz grada Herning u Danskoj

Šta muškarci žele i šta žene žele predstavlja čestu temu u popularnim filmovima.

Ali znati šta drugi žele je više od zabavne ideje za film. To znati može biti vrlo korisno u maloprodaji i cilj uvođenja Ankete o zadovoljstvu klijenata u sve JYSKove prodavnice jest bolje razumijevanje šta JYSKovi klijenti žele.

„Mislim da je to vrlo dobar alat. Kao vođa, mogu ga iskoristiti za motiviranje svog tima. Imamo policu na kojoj se nalaze slike triju zaposlenika s najboljom dnevnom ocjenom i primjećujem da ih to motivira. Taj alat koristimo i za stvaranje popularnosti na našoj internoj Facebook stranici”, kaže Store Manager Steffan Bjørkman iz JYSKa u Herningu u Danskoj; on već više od tri mjeseca radi s anketom o zadovoljstvu klijenata.

Polica
Poznata polica sa slikama triju najboljih

Customer First

Taj sistem primjenjuje se u Češkoj Republici, Slovačkoj i Danskoj od oktobra 2019., a niz drugih zemalja počeo ga je koristiti 2020. godine. 

To znači da je JYSK primio hiljade recenzija klijenata, koje su se već pokazale korisnima.

„Mi u JYSKu volimo reći da su klijenti najvažniji. Ali da bismo klijente postavili na prvo mjesto, moramo tačno znati šta oni žele. Zato u sve JYSKove prodavnice uvodimo Anketu o zadovoljstvu klijentu”, objašnjava Jens Nordby, Retail Process Coordinator (koordinator procesa maloprodaje) u JYSKu, i kaže u nastavku:

„Kada klijenti daju JYSKovoj prodavnici 4 ili 5 zvjezdica, znamo da je nivo usluge koju osoblje pruža najvažniji faktor. Međutim, to također važi kada nam klijenti daju 1 ili 2 zvjezdice i jasno vidimo da su nivo usluge i vrijeme čekanja dva najvažnija faktora za omogućavanje izvrsnog zadovoljstva klijenata”, kaže Jens Nordby.

Motiviranje

U Herningu Store Manager Steffan Bjørkman također koristi taj sistem kao izvor informacija za planiranje ljudskih resursa.

„Primijetio sam da je zadovoljstvo klijenata niže petkom popodne jer su naši klijenti morali duže čekati na blagajni. Zato sam promijenio raspored, pa više zaposlenika petkom počinje kasnije s radom, ali oni zato ostaju duže na poslu”, kaže Steffan.

Barbora Macekova
Store Manager Barbora Macekova iz Rače u Bratislavi u Slovačkoj

Barbora Macekova, Store Manager u Rači u Bratislavi, također vidi stvari u pozitivnom svjetlu unatoč nekim početnim problemima.

„Sistem u početku nije pravilno funkcionirao i trebalo nam je malo vremena da ga počnemo koristiti. Ali kompanija je vrlo brzo riješila problem”, kaže Barbora.

Kao i njene kolege na funkciji Store Manager, ona dijeli pozitivne komentare sa svojim timom da bi ga ohrabrila i motivirala, a prepoznaje i druge prednosti Ankete o zadovoljstvu klijenata u odnosu na tajnu kupovinu.

„Anketa o zadovoljstvu klijenata je definitivno bolja jer svaki dan možemo dobiti povratne informacije. Tajna kupovina izvodi se samo jedan dan, a to može biti i loš dan u odnosu na normalne dane”, kaže Barbora.

 


Obavezno upitajte klijente

To mišljenje dijeli njen kolega Store Manager iz JYSKa Liberec-Rochlice u Češkoj Republici, Martin Vodička.

Martin Vodička
Store Manager Martin Vodička iz četvrti Rochlice u gradu Liberec u Češkoj Republici

„Tajna kupovina bila je nepouzdana. Format tajne kupovine bio je težak za klijente, a neki od njih nisu razumjeli pitanja. Zato sam očekivao bolje povratne informacije, a njih smo i dobili”, kaže Martin.

Kao i njegove kolege, on pregledava rezultate sa svojim timom da bi utvrdio šta se može poboljšati i da bi motivirao zaposlenike dijeljenjem pozitivnih recenzija klijenata.

Još jedna stvar, o kojoj se sva tri Store Managera slažu, jest da je klijente potrebno upitati da bi se dobile povratne informacije.

„Sve svoje klijente zamolimo da nam daju povratne informacije radi poboljšanja naših usluga. Brinemo se o tome da svi dobiju priliku za to i pomažemo starijim osobama da bi i oni doprinijeli našem poboljšanju”, kaže Barbora iz Slovačke.

Steffan iz Danske se slaže.

„Najveći je problem postići da svih zaposlenici zamole klijente za povratne informacije. To nekad može biti teško, ali ima vrlo puno drugih pitanja koja moramo postaviti klijentima. Smatram da klijente barem trebamo upitati ako smo odvojili vrijeme da bismo im dali savjet jer je zaista važno da dobijemo povratne informacije o toj vrsti usluga”, kaže Steffan.

Anketa o zadovoljstvu klijenata trenutno se uvodi u sve JYSKove prodavnice. Očekujemo da će se taj proces dovršiti u 10. sedmici.
 

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office