Skip to main content
Line Mortensen_hero

Line gradi prodavnice širom svijeta

Datum: 21/06/2019

Author: Laura Sulbæk Frederiksen, Communications & Sponsorship Consultant

Kategorija: Careers & HR , Franchise , People

Sa 15 godina iskustva u JYSKu, Line Mortensen sada putuje širom svijeta kao mentorica za zemlje franšize i pomaže u izgradnji prodavnica na svojoj novoj poziciji Franchise Field Manager (terenski menadžer za franšize).

Dana 1. jula, Line Mortensen će proslaviti 15. godišnjicu u JYSKu, sa samo 33 godine starosti. Malo jednostavne matematike zatim pokazuje da je Line u osnovi bila “rođena i odgajana” u JYSKu, gdje je svoju karijeru započela 2004. godine. Od tada se popela uz ljestve karijere i radila je kao Store Manager (voditeljica prodavnice) u Odenseu i Haderslevu u Danskoj. 

Line Mortensen

Sada je zamijenila fiksne granice u prodavnici sa 180 dana putovanja godišnje i mnogo različitih prodavnica širom svijeta kao svoje radno mjesto, jer pomaže franšiznim prodavnicama da postanu kao JYSK što je više moguće. 

„Svrha mog posla je, između ostalog, da pomognem franšiznim prodavnicama da se približe JYSK konceptu, a to je novi način za vođenje franšize u JYSKu“, kaže Line Mortensen i nastavlja:

“Iz svog iskustva, poznajem koncept kao svoj džep, tako da znam kako bi trebalo prodavnice dizajnirati i kako one trebaju izgledati. Ne izgledaju sve franšizne prodavnice 100% kao JYSK koncept, jer nemaju sve iste alate koje koristimo u JYSKu, ali rade najbolje što mogu. Moj posao je da im pomognem na najbolji mogući način kada ih posjetim, tako da sam ja svestrani mentor JYSKa.”

Prenošenje radnih alata

Line koristi svo svoje iskustvo kao Store Manager u svom novom poslu u franšizi. Kao Store Manager u različitim prodavnicama JYSKa u Danskoj, suočila se sa različitim izazovima od prodavnice do prodavnice. 

O JYSK franšizama

  • JYSK prodavnicama pod franšiznim konceptom upravljaju lokalni franšizeri.
  • JYSK Franchise otvorio je prvu prodavnicu na Grenlandu u glavnom gradu Nuuk 1984. godine.
  • Od 1. juna 2019. godine bilo je ukupno 189 franšiznih prodavnica u 25 zemalja širom svijeta.

“Mnogo koristim svoje liderske vještine kada posječujem razne zemlje. Postavljam mnogo pitanja osoblju kako bi ih natjerala da sami riješe zadatke. Ne forsiram ništa, ali pokušavam da smislim sugestije, koje mogu da im pomognu i prenesu neke od alata koje koristimo u JYSKu, ”kaže Line, koja je počela na svojoj novoj poziciji u martu 2019. godine.

“Ona je fantastičan kapacitet, koji je sada u mogućnosti da radi u franšiznim prodavnicama duže vrijeme. Ona može da prenese iskustva koja smo stekli u JYSKu kroz 40 godina rada(...)"
- Frederik Kroun | Franchise Director (direktor franšize), JYSK.

Franchise Director u JYSKu, Frederik Kroun, je srećan što je Line u njegovom timu. Prema Frederiku, to olakšava prilagođavanje JYSK vrijednosti različitim kulturama i stvaranje boljeg razumijevanja koncepta u franšizi. Na kraju, to će dati franšizama bolju osnovu za širenje u zemljama. 

“Ona je fantastičan kapacitet, koji je sada u mogućnosti da radi u franšiznim prodavnicama duže vrijeme. Ona može da prenese iskustva koja smo stekli u JYSKu kroz 40 godina rada. Znamo da koncept funkcioniše, i zato smatramo da to pomaže franšizama da bolje razumiju tržište i privuku kupce“, kaže Frederik.    

Ljubav prema franšizi

Za Line, njen novi posao je svojevrsno ostvarenja sna, jer je uvijek imala pristrasnost prema franšizi u JYSKu, koji pored Franchise Directora Frederika Krouna se sastoji od Franchise Coordinatora (koordinatora franšize) Magnusa Thorna Andersena. 

Frederik og Magnus
Franchise Coordinator, Magnus Thorn Andersen (L), i Franchise Director, Frederik Kroun (D).

“Željela sam da radim u franšizi već dugi niz godina. Prvu prijavu sam poslala Frederiku prije 13 godina, kada sam završila svoj rad kao pripravnica. Oduvijek sam željela da putujem, iskusim stvari i učim, tako da ovo nije samo slučajna ideja sa moje strane”, kaže Line.

Line je takođe imala uvid u posao kao Field Manager, jer je pomogla u otvaranju prvih prodavnica u Gruziji, Moldaviji i Tajlandu, dok je ona još uvijek bila Store Manager u Danskoj. Stoga je već iskusila neke jezičke i kulturne razlike od zemlje do zemlje. 

“U nekim zemljama ne govore dobro engleski, ali je Tajland zapravo jedna od lakših zemalja, jer imaju mnogo turista, tako da dobro razumiju engleski. U Moldaviji je bilo teže prenijeti poruku, ali prelazite dugačak put sa govorom tijela i fotografijama, a ja stalno pokušavam, dok ne dobijem osjećaj da oni razumiju zadatak“, kaže Line, koja takođe pomaže u prilagođavanju asortimana proizvoda od zemlje do zemlje.

Potrebna je energija za putovanje

Iako je novi Field Manager pronašao svoju nišu u franšizi, takođe je puno napornog rada sa mnogim danima putovanja u zemlje i kulture, što je na mnogo načina daleko od onoga što ona poznaje u Danskoj.

“Težak je posao kada sam u posjeti zemljama i često radim vrlo kasno. Ali, u isto vrijeme, to mi takođe daje priliku da ispitam sopstveni rad, jer putujem sama i jedina radim svoj posao, i to mi se sviđa. Iako su Frederik i Magnus, naravno, uvijek spremni da mi pomognu,” kaže Line, koja preferira živjeti u blizini prodavnica kada putuje. 

Kada se vrati kući u Dansku, ona provodi vrijeme na punjenju baterija, tako da bude spremna da ponovo poleti.

„Kada sam kod kuće, fokusiram se na odmor i vođenje psa u mnoge duge šetnje, jer često postoji i velika vremenska razlika između zemalja u koje putujem. U Azerbejdžanu sam pokušala da pratim svoje uobičajene rutine, iako računaju vrijeme dva sata unaprijed. Inače bi mi bilo teško da toliko putujem i upropastim svoj cirkadijalni ritam sve vrijeme”, kaže Line, koja još živi u svom rodnom gradu, Haderslev, u Danskoj. 

Sljedeća stanica u Linenom kalendaru putovanja je prodavnica na Kipru gdje će ona pomoći u obuci osoblja.
 

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK sa 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office