Skip to main content

Video intervju: novi korak u pronalaženju odgovarajućih kolega

Datum: 10/07/2020

Author: Raluca Dascălu, Communications and PR Manager

Kategorija: Careers & HR , Technology

Prošle godine, kada su sastanci preko platformi Skype ili Zoom bili stvar izbora, a ne nešto neizbežno, JYSK je uveo novi korak u procesu zapošljavanja: video intervju. GOJYSK.com je pitao kolege iz Rumunije i Poljske zašto je on bitan i kako nam pomaže da pronađemo odgovarajuće kandidate.

Šta kandidati misle?

Ciprian Ciufudean, Deputy Store Manager (zamenik menadžera prodavnice) u Sebešu u Rumuniji, počeo je da radi u JYSKu u martu, nakon što se preselio u novi grad. On misli da video intervju predstavlja zanimljiv način za upoznavanje kandidata.

Elda Fernandez, Ciprian
Elda Fernandez, Sales Assistant (pomoćnik u prodaji) u JYSKu u Temišvaru, Buziašuluj, i Ciprian Ciufudean, Deputy Store Manager u JYSKu u Sebešu naše su nove kolege.

„Čuo sam za video intervjue samo za ljude koji žele da budu novinari, voditelji ili glumci. Ne plašim se da pričam, ni javno ni za snimanje, ali kada sam morao da se snimim, shvatio sam da je teško. Morao sam deset puta da ponovim snimanje dok nisam dobio ono što sam želeo. Telefon je padao ili bi neka buka pokvarila snimak. Na kraju sam uspeo“, kaže Ciprian Ciufudean.    

Elda Fernandez se početkom godine prijavila za posao Sales Assistant u Temišvaru. To je bio njen prvi video intervju, dobro se snašla, pa je sada naša koleginica.

„Očekivala sam da će biti duži, da će biti mnogo pitanja jedno za drugim na istom video snimku. Ali nije bilo toliko mnogo pitanja i bilo je dobro organizovano. Pre nego što sam snimila video, doterala sam se, otišla u svoju sobu, uverila se da je sve tiho, pročitala sam pitanja i smislila odgovore, pa sam počela da snimam“, priseća se Elda Fernandez.

Video intervju
Marta Nieradka, HR Business Partner (poslovni partneri za ljudske resurse) u JYSKu u Poljskoj, tokom video intervjua Piotra Tomsia.

I za Piotra Tomsia, koji je na poziciji Deputy Store Manager u JYSKu u Brzegu u Poljskoj, ovo je takođe bilo novo iskustvo.

„Prvo sam se pitao u čemu je poenta snimanja video razgovora umesto tradicionalnih sastanaka, ali pomislio sam: COVID-19, možda zato? Sa druge strane, pomislio sam da kompanija možda želi da proveri kandidate i da samo one izabrane pozove na sastanak...  Mislim da je ovo sjajna stvar za kompaniju koja zapošljava jer može da obavi preliminarnu selekciju kandidata umesto da organizuje mnogo sastanaka koji oduzimaju vreme“, kaže Piotr Tomsia.

ŠTA KAŽU ONI KOJI REGRUTUJU

Marta Nieradka, HR Business Partner u JYSKu u Poljskoj, koja je vodila intervju sa Piotrom, potvrđuje da ova nova alatka ubrzava zapošljavanje.

„Svakako od naših kandidata zahteva dozu hrabrosti i moderan pristup. Ali mi to i tražimo – hrabre i veoma komunikativne pojedince koji se fokusiraju na ciljeve. Uvek se radujem snimcima i na osnovu njih pravim dodatna pitanja koja ću postaviti tokom intervjua“, kaže Marta Nieradka.

Video intervju
Silvia Sfetcu-Negoiță, Recruiter (regruter) u JYSKu u Rumuniji (levo) i Salomea Szydełko, Store Manager (menadžer prodavnice) u JYSKu u Bitomu u Poljskoj (desno).

Salomea Szydełko, Store Manager u JYSKu u Bitomu u Poljskoj, provodila je mnoge sate u pregledanju radnih biografija, biranju kandidata i vođenju intervjua licem u lice. Mnogi od njih nisu bili pogodni, a neki nisu ni došli do intervjua. Ona sada uspeva da izabere samo one koji zaista žele da rade u JYSKu.  

„To nam omogućava da proverimo koliko kandidata je zaista ozbiljno u vezi sa radom u JYSKu. Ako neko ne mari mnogo za posao, neće snimiti poruke. Snimanje razgovora može da bude stresno i, mada vam aplikacija pruža mogućnost da snimite više puta, na snimku se vidi da li osoba govori slobodno ili se uznemiri. Mnogi odgovore samo na jedno pitanje, a da ni ne koriste kameru, ili postave mikrofon predaleko i jednostavno se ne čuju. To je sjajna alatka i pomogla mi je“, kaže Salomea Szydełko.

„Na video intervjuu primećujemo i sposobnosti koje nikada ne mogu da se vide u radnoj biografiji“, kaže Silvia Sfetcu-Negoiță, Recruiter u JYSKu u Rumuniji.

„Čak i kandidat koji nema nikakvog iskustva ima šansu da ga pozovemo na intervju licem u lice kada se prijavi za posao u JYSKu. To se dešava zahvaljujući video intervjuu. Nedostatak iskustva više nije prepreka u radnoj biografiji. Mnogi poslodavci žele iskusne kandidate, čak i za početničke poslove, ali mi tražimo ljude sa pozitivnim stavom“, objašnjava ona.

SAVET ZA KANDIDATE

  • „Nemojte da se plašite ovog rešenja i nemojte da preskačete pitanja. Sada radite na prvom utisku. Rad u JYSKu se prvenstveno zasniva na kontaktu sa kupcima i na otvorenosti za nova rešenja, pa vas pozivamo da nam se pridružite.“ (Marta Nieradka, HR Business Partner u JYSKu u Poljskoj)
     
  • „Poštujte ista pravila koja se odnose i na intervju uživo. Budite pozitivni, pošaljite jasnu poruku, snimite se u prikladnom okruženju i pričajte o osobinama koje ne mogu da se prikažu u radnoj biografiji.“ (Silvia Sfetcu-Negoiță, Recruiter)

 

Latest news

Åge Nielsen

Verni vodeći saradnik Larsa Larsena slavi 40. godišnjicu

14/08/2020 - Purchasing Advisor (savetnik za nabavku) Åge Nielsen 14. avgusta 2020. slavi 40. godišnjicu u JYSKu.

Henrik Laursen Møller

Nova smernica za dobavljače podiže standarde

10/08/2020 - Svi dobavljači za JYSK i Dänisches Bettenlager su se 20. juna 2020. upoznali sa novom zajedničkom smernicom za dobavljače.

JYSK Netherlands celebrated 100 stores with a silent opening

JYSK Holandija proslavio je tiho otvaranje 100. prodavnice

03/08/2020 - JYSK Holandija ostvario je neverovatno postignuće u petak, 10. aprila 2020. Međutim, zbog pandemije korona virusa, otvaranje 100. JYSKove prodavnice u Den Burgu na ostrvu Teksel proslavljeno je tiho.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office