Skip to main content

Video intervju novi korak u pronalaženju pravih kolega

Datum: 10/07/2020

Author: Raluca Dascălu, Communications and PR Manager

Kategorija: Careers & HR , Technology

Prošle godine kada su sastanci na platformama Skype i Zoom bili izbor, a ne potreba, kompanija JYSK je uvela novi korak u procesu pronalaženja osoblja: video intervju. GOJYSK.com je kolegama iz Rumunije i Poljske postavio pitanje zašto je to važno i kako nam pomaže u pronalaženju pravih kandidata.

Šta misle kandidati

Ciprian Ciufudean, Deputy Store Manager (Zamjenik voditelja podružnice) u Sebešu u Rumuniji, počeo je raditi u kompaniji JYSK u martu kada se preselio u drugi grad. On misli da je video intervju interesantna metoda za upoznavanje kandidata.

Elda Fernandez, Ciprian
Elda Fernandez, Sales Assistant (Prodavačica) u Temišvaru Buziasului i Ciprian Ciufudean, JYSK Deputy Store Manager u Sebešu su naše nove kolege.

"Čuo sam da video intervjue imaju samo novirnari, televizijski voditelji ili glumci koji apliciraju za radno mjesto. Nemam strah kada trebam govoriti u javnosti ili na traci, ali kada sam trebao snimiti samog sebe shvatio sam da je teško. Morao sam pokušati deset puta dok nisam dobio snimak kakav sam želio. Ili moj telefon nije radio ispravno ili je buka ometala snimanje. Na kraju sam uspio." rekao je Ciprian Ciufudean.    

Elda Fernandez prijavila se na radno mjesto Sales Assistant u Temišvaru početkom godine. To je bio njen prvi video intervju, dobro je obavila taj zadatak i sada je naša nova kolegica.

"Očekivala sam da će intervju biti duži, da će biti puno pitanja jedno za drugim u istom videu. Ali nije bilo puno pitanja i bila su dobro organizirana. Prije snimanja videa organizirala sam se, otišla u svoju sobu i pobrinula se da nema buke, pročitala sam pitanja, razmislila o odgovorima i onda počela snimati" prisjeća se Elda Fernandez.

Video intervju
Marta Nieradka, HR Business Partner (Poslovni partner za ljudske resurse) za JYSK u Poljskoj, tokom Piotr Tomsiovog video intervjua.

Za Piotra Tomsia, Deputy Store Manager (Zamjenik voditelja podružnice) JYSK u Brzegu u Poljskoj, ovo je također bilo novo iskustvo.

"U početku sam se pitao koja je svrha snimanja video poziva umjesto uobičajenih sastanaka, ali sam pomislio da je možda razlog COVID-19. S druge strane, pomislio sam da kompanija želi provjeriti kanditate i pozvati na sastanak samo odabrane...  Mislim da je ovo super za komaniju koja zapošljava jer tako mogu napraviti preliminarni odabir kandidata umjesto da organiziraju puno sastanaka koji oduzimaju jednako vremena" kaže Piotr Tomsia.

ŠTA KAŽU REGRUTERI

Marta Nieradka, HR Business Partner kompanije JYSK u Poljskoj, koja je provodila intervju s Piotrom, potvrdila je da novi alat ubrzava proces zapošljavanja.

"Ovo svakako od naših kanditata zahtijeva malo hrabrosti i moderan pristup. Ali mi i tražimo takve hrabre, ciljno orijentirane i veoma komounikativne osobe. Uvijek se radujem snimcima i na osnovu njih pravim nova pitanja koja postavljam tokom intervjua" kaže Marta Nieradka.

Video intervju
Silvia Sfetcu-Negoiță, Recruiter (Regruter) JYSK Rumunija (lijevo) i Salomea Szydełko, Store Manager (Voditelj podružnice) JYSK Bytom, Poljska (desno)

Salomea Szydełko, Store Manager JYSK Bytom, Poljska nekad je provodila sate pregledajući životopise, birajući kanditate i provodeći intervjue uživo. Mnogi od njih nisu bili podobni, a neki nisu ni došli do intervjua. Ona sada uspijeva odabrati samo one koji zaista žele raditi u kompaniji JYSK.  

"Ovo nam omogućava da provjerimo kandidate koji su zaista ozbiljni u vezi rada u kompaniji JYSK. Ako neko ne brine o zaposlenju, sigurno neće snimiti video poruke. Snimanje razgovora može biti stresno, te iako aplikacija nudi mogućnost neograničenog broja snimanja, ovaj video pokazuje da li osoba govori slobodno ili se uznemirava. Mnogi odgovore na samo jedno pitanje bez korištenja kamere ili postave mikrofon predaleko pa ih ne možemo čuti. Ovo je dobar alat i meni je pomogao" kaže Salomea Szydełko.

U video intervjuu primjetimo sposobnosti koje nikad ne možemo u životopisu, kaže Silvia Sfetcu-Negoiță, Recruiter JYSK Rumunija.

"Čak i ako kandidat nema nikakvog radnog iskustva, on ili ona imaju šansu biti pozvani na intervju lice u lice kada apliciraju u kompaniji JYSK. Ovo je moguće zahvaljujući video intervjuu. Nedostatak iskustva više nije prepreka u životopisu. Mnogi poslodavci žele iskusne kandidate, čak i na početničkim radnim mjestima, ali mi tražimo osobe s pozitivnim stavom", objašnjava Silvia.

SAVJET ZA KANDIDATE

  • "Ne bojte se ovo novog načina i odgovoritie na sva pitanja. Trenutno radite na ostavljanju prvog utiska. Rad u kompaniji JYSK primarno obuhvata kontaktiranje s klijentima i otvorenost ka novim rješenjima, stoga vas pozivam da nam se pridružite." (Marta Nieradka, HR Business Partner JYSK Poljska)
     
  • "Poštujte sva pravila koja važe i za intervju lice u lice. Budite pozitivni, pošaljite jasnu poruku, snimite se u odgovarajućem okruženju i govorite o kvalitetama koje se ne mogu pokazati u životopisu."(Silvia Sfetcu-Negoiță, Recruiter)

 

Latest news

Åge Nielsen

Lars Larsenov pouzdanik slavi 40. godišnjicu

14/08/2020 - 14. augusta 2020. Purchasing Advisor (savjetnik za nabavu) Åge Nielsen slavi 40. godišnjicu u JYSKu.

Henrik Laursen Møller

Nove smjernice za dobavljače postavljaju više kriterije

10/08/2020 - 20. juna 2020. svim dobavljačima za JYSK i Dänisches Bettenlager predstavljene su nove smjernice za dobavljače.

JYSK Netherlands celebrated 100 stores with a silent opening

JYSK Nizozemska tihim je otvorenjem proslavio otvaranje 100. prodavnice

03/08/2020 - U petak 10. aprila 2020., JYSK Nizozemska je postigao impresivan uspjeh. Ali proslava otvaranja 100. JYSKove prodavnice u Den Burgu na ostrvu Texel morala je proteći tiho zbog korona virusa.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office