Skip to main content
Textile

JYSK se posvećuje smanjenju ekološkog otiska tekstilne industrije

Датум: 29/11/2022

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Категорија: Product Quality & Safety , Sustainability , Strategy

Prevod: www.languagewire.com

Kompanija JYSK se pridružila dobrovoljnoj sektorskoj saradnji u Danskoj koja ima za cilj da smanji ekološki i klimatski otisak tekstilne industrije.

Brojni JYSKovi proizvodi su proizvedeni od tekstila, tako da je ovo područje strateškog fokusa u našoj potrazi za održivijim neobrađenim materijalima.

Ulazak u saradnju je prosto prirodan rezultat napora koje i inače primenjujemo u JYSKu. 

Lars Ringtved
„Smanjenje ekološkog otiska tekstila je preveliki izazov sa kojim jedna kompanija ne može da se suoči sama“, rekao nam je Lars Ringtved Nielsen, Compliance & Quality Director (direktor za usklađenost poslovanja i kvalitet).

„Već duže vreme radimo na tome da povećamo upotrebu recikliranih materijala u našim proizvodima. Tekstili su bitno područje jer predstavljaju ne samo veliku kategoriju proizvoda u JYSKu, već i sama tekstilna industrija ima ogroman uticaj na životnu sredinu i klimu. Mislimo da je sektorska saradnja ambiciozna i da je u skladu sa našom strategijom i predstojećim zakonima“, kaže Lars Ringtved Nielsen, Compliance & Quality Director.

On smatra da je jedna od najvećih snaga ove saradnje to što su u nju uključeni zaposleni iz različitih kompanija koji poseduju stručno znanje o tekstilima, a koji se sada svi udružuju kako bi doprineli zajedničkom cilju.

Sve više zemalja će se pridružiti

Ova saradnja, začeta u Danskoj, rezultat je saradnje danskog Ministarstva za zaštitu životne sredine, trgovačkih udruženja i različitih danskih kompanija.

Počev od 2023. godine, u ovu saradnju će se uključiti kompanije iz Norveške, Švedske i Finske.

Kompanija JYSK je izabrana za člana upravnog odbora u danskoj sektorskoj saradnji. Upravni odbor odobrava akcioni plan i sporedne ciljeve, pokreće nove inicijative i neprekidno procenjuje da li se može podići nivo ambicija.

Podrška za viziju EU

Danska sektorska saradnja ima za cilj da podrži strategiju o tekstilu Evropske komisije i njenu viziju koja podrazumeva da će svi tekstilni proizvodi plasirani na tržište EU do 2030. godine biti dugovečni, da će moći da se poprave i recikliraju, da će u velikoj meri biti proizvedeni od recikliranih vlakana, da neće sadržati opasne supstance i da će biti proizvedeni poštujući ljudska prava i životnu sredinu.

Cilj danske sektorske saradnje podrazumeva da će se do 2030. godine sva odeća i tekstili danskih kompanija sastojati od najmanje 40% recikliranih materijala, od kojih je najmanje 10% reciklirano direktno iz tekstilnih vlakana. Kompanija JYSK se pridružila ovom zajedničkom cilju.

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ovo je 45. godina JYSKovog poslovanja, a istovremeno i 40. godišnjica JYSKa Nemačka.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office