Skip to main content
Textile

JYSK se obavezuje na smanjenje otiska tekstilne industrije

Datum: 29/11/2022

Autor: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Kategorija: Product Quality & Safety , CSR , Strategy

Prevod: www.languagewire.com

JYSK se pridružio danskoj dobrovoljnoj sektorskoj saradnji, koja za cilj ima smanjenje ekološkog i klimatskog otiska tekstilne industrije.

Brojni JYSKovi proizvodi su napravljeni od tekstila i zbog toga je ovo područje strateškog fokusa u našoj potrazi za održivijim sirovinama.

Pridruživanje saradnji je prirodni nastavak rada koji je već u toku u JYSKu. 

Lars Ringtved
"Smanjenje otiska tekstila je previše značajan izazov da bi ga jedna kompanija mogla sama riješiti" kaže Lars Ringtved Nielsen, Compliance & Quality Director (direktor usklađenosti i kvalitete).

"Već duže vrijeme radimo na povećanju upotrebe recikliranih materijala u našim proizvodima. Tekstil je važno područje jer je ovo i velika kategorija proizvoda u JYSKu i područje sa velikim uticajem na životnu sredinu i klimu. Sektorsku saradnju vidimo kao ambicioznu i usklađenu kako sa našom strategijom tako i nadolazećim zakonodavstvom," kaže Lars Ringtved Nielsen, Compliance & Quality Director (direktor usklađenosti i kvalitete).

On ističe da je jedna od prednosti saradnje to što je čine zaposleni sa specijalističkim znanjem o tekstilu, iz različitih kompanija, koji udružuju snage kako bi doprinijeli zajedničkom cilju.

Više zemalja će se pridružiti

Danska saradnja je rezultat saradnje između danskog Ministarstva za životnu sredinu, trgovačkih udruženja i danskih kompanija.

Od 2023. godine saradnja će se proširiti i na kompanije iz Norveške, Švedske i Finske.

JYSK je izabran da bude dio upravljačke grupe danske sektorske saradnje. Upravljačka grupa odobrava akcioni plan i podciljeve, pokreće nove inicijative i konstantno procjenjuje da li se nivo ambicija može povećati.

Podrška viziji EU

Danska sektorska saradnja želi da podrži i doprinese tekstilnoj strategiji EU Komisije i viziji da do 2030. godine svi tekstilni proizvodi koji se plasiraju na tržište EU budu izdržljivi, popravljivi i da se mogu reciklirati, da budu u velikoj mjeri napravljeni od recikliranih vlakana, bez opasnih materija i proizvedeni u skladu sa socijalnim pravima i životnom sredinom.

Cilj danske sektorske saradnje je da se do 2030. godine sva odjeća i tekstil iz danskih kompanija sastoje od najmanje 40 posto recikliranih materijala, uključujući najmanje 10 posto recikliranih materijala dobivenih direktno od tekstilnih vlakana. JYSK se pridružio ovom zajedničkom cilju.

Latest news

New PoS

Uvođenje jedinstvenog trgovanja (Unified Commerce) se ubrzava

31/05/2023 - Novo prodajno mjesto dolazi s mnogo novih osobina. A sada se ubrzava uvođenje.

Garden

JYSK želi da svi uživaju u ljetu

25/05/2023 - JYSK je više nego spreman da pomogne kupcima da uživaju u ljetu s odličnim ponudama vrtnog namještaja.

Sara

JYSK je sada certificiran u području recikliranja

24/05/2023 - Godinama je JYSK prodavao proizvode certificirane prema globalnom standardu za reciklažu Global Recycled Standard (GRS), a sada je JYSK postao certificiran kao kompanija.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office