Skip to main content

Pazite da ne propustite B2B prilike

Datum: 18/06/2020

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Kategorija: Sales Growth

Dobar B2B klijent može vrijediti hiljade redovnih klijenata. Zbog toga se isplati pratiti sve prilike.

Lokalno prisutstvo je jedna od JYSKovih snaga, a uz skoro 3 000 prodavnica, prisutni smo u mnogim malim zajednicama.

To se može pretvoriti i u čak veću prodaju i bonuse za zaposlenike prodavnica. Tako barem tvrdi B2B Manager (B2B menadžer) JYSKa u Švedskoj, Lars Svantesson, koji je proveo posljednjih devet mjeseci povećavajući B2B prodaju u Švedskoj.

"Važno je shvatiti da imamo iste ciljeve u B2B-u i u prodavnicama. Napraviti ponudu koja naše klijente čini sretnima i omogućiti prodaju i bonuse za prodavnice", objašnjava Lars.

Lokalne ideje

Lars Svantesson
B2B Manager JYSKa u Švedskoj, Lars Svantesson

On svoju ulogu doživljava kao podržavanje lokalnih prodavnica u poboljšanju prodaje, ali ideje obično dolaze od zaposlenika prodavnice.

"Kad živite u lokalnoj zajednici, vidite što se dešava. Ako kolega iz prodavnice primijeti otvaranje novog hotela ili restorana, može kontaktirati B2B, nakon čega ćemo mi napraviti ponudu. Ne možemo biti prisutni u 150 različitih mjesta u Švedskoj, ali možemo pomoći tako što ćemo B2B klijentima pružiti odličnu ponudu u 150 mjesta, pod uvjetom da smo svjesni prilika", kaže Lars.

Veoma je otvoren u vezi s činjenicom da nisu svi zaposlenici u prodavnicama u Švedskoj svjesni prilika koje B2B pruža.

"Nastojimo to istaknuti tako što objavljujemo 3 najbolje B2B narudžbe u internoj Facebook grupi, a također smo napravili klub 1 miliona za prodavnice koje su postigle B2B prodaju veću od 1 milion SEK. Ali smatram da i dalje postoje mnoge prodavnice koje nisu svjesne šta možemo ponuditi", kaže Lars.

Sjajno partnerstvo

Ali District Manager (regionalna menadžerica), Teres Kenttä, svjesna je toga i fokusira se na to da prodavnice u svojoj regiji postanu članice kluba 1 miliona.

Teres Kenttä
District Manager Teres Kenttä

"Na svakom sastanku Store Managera (voditelj prodavnice) provedemo 30-45 minuta razgovarajući o B2B-u i pregledavamo rezultate prodavnica s najboljim i najlošijim rezultatima. Veoma je važno da svi zaposlenici budu upućeni i da se usude reći svojim klijentima o 8-postotnom B2B popustu", kaže Teres, koja također potiče kolege da objavljuju na internim društvenim mrežnim kanalima ili MYJYSKu te da podijele sjajne priče o B2B-u.

I to djeluje.

"Upravo sam dobila poruku od jednog Store Managera koji je upravo prodao namještaj hotelu. Susreo se s menadžmentom hotela u prodavnici prije otvaranja i pokazao im naš asortiman, a to znači račun od više od 50 000 SEK", nastavlja Teres.

 

Komunikacija je najvažnija

B2B u Poljskoj
Slijeva: Patrycja Strzelecka (B2B), Żaneta Rozenberg (Store Manager), Lucjan Sowa (B2B).

Za Teres je ključno uspostaviti dobru komunikaciju između zaposlenika prodavnice i B2B-a, a to je također naglasio i B2B Manager u JYSKu u Poljskoj, Lucjan Sowa.

"Dobra komunikacija s prodavnicama je najvažnija za uspjeh B2B-a. Često moram u više navrata posjetiti klijente i ključno je da uvijek mogu nazvati prodavnicu i posavjetovati se o ponudi proizvoda", objašnjava Lucjan.

On je svoje putovanje počeo u JYSKu u prodavnici u Pruszcz Gdansku kako bi se upoznao s načinom rada u JYSKu te kako bi bio siguran da će odjel B2B u Poljskoj biti uspješan.

"Cilj odjela B2B je povećati prodaju u prodavnicama, online i direktno u odjelu. To želimo postići većom prisutnošću u prodavnicama, aktivnostima na mreži i izvan mreže te saradnjom sa strateškim partnerima", kaže Lucjan, koji se raduje dočeku još jednog kolege u B2B odjelu u Poljskoj, koji će se time povećati na tri zaposlenika.
 

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office