Skip to main content

Frederik proslavlja 25 godina u JYSKovoj franšizi

Datum: 01/07/2022

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Kategorija: Careers & HR , Franchise , People

Prevod: www.languagewire.com

U petak 1. jula će biti tačno 25 godina kako je Franchise Director (direktor franšize) Frederik Kåre Kroun počeo raditi u JYSKu.

Frederik Kroun
Franchise Director Frederik Kåre Kroun u JYSKu je već 25 godina.

„Kad su proletjele?”

To je odgovor – ili čak pitanje – kada upitate 51-godišnjeg Frederika Kårea Krouna šta misli o činjenici da će proslaviti svoju 25. godišnjicu rada u JYSKu.

„Vrijeme leti kad se zabavljate”, dodaje.

Zašto ste ostali tako dugo?

"Zbog toga što je JYSK fenomenalna kompanija koja se temelji na dobrim vrijednostima, kao što su ispravno postupanje i preuzimanje odgovornosti. JYSK ima mnogo toga da ponudi u pogledu ličnog razvoja i novih izazova", kaže Frederik i dodaje: "Jednostavno volim JYSK."

"Kreni, Frederik"

Frederik još uvijek pamti prvi dan na poslu, 1. juli 1997. godine. Prvi sastanak tog dana je bio s Janom Bøghom, trenutnim President & CEO (predsjednik i glavni izvršni direktor) JYSKa, a zatim se Frederik uputio u Vejle da posjeti JYSKovo skladište, nakon čega je posjetio odjel za finansije u Aarhusu. Frederik je trebao raditi u uredu u Odenseu.

Ipak, svoj najveći trag u JYSKu Frederik nije ostavio ni na Funenu ni u Danskoj. Kada je 1997. godine počeo raditi, franšize su postojale u pet zemalja. Danas ih ima 22, franšize su rasprostranjene širom svijeta – od prve prodavnice na Grenlandu do najnovije u Azerbejdžanu.

"Prije nego što franšize dobiju našu tržišnu marku – ili naše „dijete” – u svoje ruke, moramo biti sigurni da dijele JYSKove vrijednosti."
- Frederik Kåre Kroun, Franchise Director

"Prodavač, kako zovemo Larsa Larsena, jednom mi je rekao: „Kreni, Frederik” – i ja sam krenuo. Kad bi pronašli potencijalnu franšizu koja ima prave vrijednosti i dovoljno novca u banci, izgradili bi nekoliko prodavnica. U to vrijeme smo prodavnice crtali olovkom na komadu papira, a franšiza je imala puno više slobode u pogledu asortimana", kaže Frederik.

Danas, prema Frederiku, zemlje s franšizama su „veće od JYSKovog koncepta”.

Razumijevanje kulturoloških razlika

Prva prodavnica koju je Frederik pomogao izgraditi bila je ujedno i prva JYSKova prodavnica u Ukrajini.

"U JYSKu sam radio tri sedmice, a zatim sam morao otići u Ukrajinu i graditi prodavnicu. Nisam znao ništa o gradnji JYSKove prodavnice, ali samo naučio puno iz tog iskustva, pogotovo o razlikama u kulturama", kaže Frederik.

Razumijevanje drugih kultura bilo je ključno za Frederikov rad s franšizom.

"Prije nego što franšize dobiju našu tržišnu marku – ili naše „dijete” – u svoje ruke, moramo biti sigurni da dijele JYSKove vrijednosti." Zahtijeva obostrano razumijevanje, a u tom procesu sam uvijek bio vrlo otvoren i iskren, a to, naravno, očekujem i od naših franšiza", objašnjava Frederik.

Frederik Kroun
U 2016. Frederik Kåre Kroun je imao prijateljsku borbu jastucima s kolegicom s Islanda.

Dodatna snaga za franšize

Većim dijelom tokom proteklih 25 godina Frederik je bio sam u odjelu za franšize u JYSKu – uz uspješnu saradnju s drugim odjelima. Ali, u 2017. i 2019. godini odjel je proširen s dva nova zaposlenika.

Prvo se pridružio Magnus Thorn Andersen 2017. kao Franchise Coordinator (koordinator za franšize), koji je danas Franchise Manager (voditelj franšize). Prije toga je radio kao Sales Coordinator (koordinator prodaje) za JYSK Švedska. Line Mortensen se pridružila 2019. godine kao Franchise Field Manager (terenski menadžer za franšize). Line je napredovala od pripravnika do Store Managera (voditelj prodavnice) u JYSKovoj prodavnici i danas ima međunarodnu ulogu u franšizi.

"Dan ima samo 24 sata, ali sam to vrijeme iskoristio veoma dobro. No morao sam priznati da nam treba dodatna snaga za našu ambicioznu strategiju rasta franšize. Line i Magnus su se pokazali kao veoma vješti – i to zaista vješti", kaže Frederik i dodaje:

„Također ih treba pohvaliti što su imali strpljenja sa mnom, jer je potrebno neko vrijeme da se čovjek navikne na dvoje novih kolega u uredu u kojem je 20 godina radio više-manje sam.”

Frederik Kåre Kroun

  • Rođen 1971.
  • Odrastao na seoskom imanju u Skivholmeu kod Aarhusa, Danska
  • Danas živi u Hasleu, Aarhus
  • Oženjen s Rikkeom i ima troje djece u dobi od 19, 20 i 23 godine
  • Zaposlen u JYSKu od 1. jula 1997.

Avantura s franšizama se nastavlja

S više od 200 prodavnica u 22 zemlje, Frederikova avantura s franšizama nije ni blizu kraja. „Morat će me iznijeti odavde”, kako on to kaže. „Postoji puno zemalja koje još nemaju JYSK”, dodaje.

Nakon što je skoro pola svog života proveo u JYSKu, Frederik se može osvrnuti na zahtjevan i koristan posao, koji, prema vlastitim riječima, još uvijek strastveno obavlja. U privatnom životu može se radovati još jednoj godišnjici jer za dvije godine slavi 25. godina braka sa svojom suprugom Rikke.

"Veoma sam sretan što sam imao slobodu koja mi je bila potrebna da uskladim poslovni i privatni život. Mogu vam se samo zahvaliti za to, i za naše troje djece", kaže Frederik.

"Zamislite kakav je osjećaj biti dio svega ovoga. To je zaista privilegija.”

 

Latest news

Aleš Kisý

Moja šesta paraolimpijada

27/03/2024 - Preostalo je 5 mjeseci do početka Paraolimpijskih igara u Parizu i Aleš Kisý, češki paraolimpijski nosilac medalje, se priprema za svoju šestu paraolimpijadu.

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Italija ulaže u razvoj zaposlenika

19/03/2024 - JYSK Italija je 26. septembra pokrenuo prvi program District Manager Trainee (DMT) u Glavnom uredu u Milanu.

Two sustainability initiatives from JYSK

JYSK štedi na aluminiju i kontejnerskom prostoru

08/03/2024 - Nove inicijative proizvodnje i pakovanja smanjuju upotrebu aluminija i potrebni transportni prostor.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office