Skip to main content

„Sustainability Sam“ je rešen da pokrene promene u životnoj sredini

Datum: 08/06/2020

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Kategorija: CSR

Našoj kompaniji je veoma važno da JYSK bude održiviji. Zbog toga je JYSK zaposlio osobu na poziciji Sustainability Manager (menadžer održivosti) da nam pomogne na tom putu.

Našoj kompaniji je veoma važno da JYSK bude održiviji. Zbog toga je JYSK zaposlio osobu na poziciji Sustainability Manager (menadžer održivosti) da nam pomogne na tom putu. Kupcima je stalo do toga kako se kompanije ponašaju i zbog toga je mnogo kompanija postavilo ambiciozne ciljeve za zaštitu životne sredine radi većeg fokusiranja na uticaj koji imaju na životnu sredinu. To se odnosi i na JYSK, koji je rešen da se usmeri u pravcu veće održivosti u svim sferama našeg poslovanja. Mi u JYSKu smo već smanjili potrošnju energije po prodavnici korišćenjem LED svetala i savremenih energetski efikasnih distributivnih centara. Smanjili smo rasipanje, počeli da nabavljamo sirovine iz održivijih izvora i još mnogo toga. Međutim, JYSK treba da preduzme dodatne i veće korake kako bi postao ekološki odgovorniji, a održivi rad na svim nivoima je deo aktuelnog procesa poslovnog plana, koji će dovesti do promena usled kojih će postati održiviji u narednim godinama. JYSK je takođe osmislio novo radno mesto i zaposlio osobu na poziciji Sustainability Manager koja će biti pokretač promena. On se zove Sam Harrington i spreman je da se suoči sa izazovom. „Dok društvo radi na ukidanju fosilnih goriva i štetnih hemikalija, mi nikada nećemo ukinuti povoljne jorgane, dušeke, pokućstvo i ostale skandinavske proizvode neprolazne vrednosti koje JYSK prodaje. Ipak, imamo izvanrednu priliku da poboljšamo proizvode koje prodajemo, prodavnice u kojima ih prodajemo i da JYSK u svakom domenu postupa na ekološki odgovorniji način“, kaže Sam, koji se JYSKu pridružio 29. aprila 2020. Sjajne ekološke ideje Tokom svog prvog meseca na poslu, Samu je već predstavljeno mnogo sjajnih ideja kako da JYSK učini održivijim. „Početak u JYSKu je bio sjajan. Oduševilo me je to što sam dobio stotine pametnih ideja o održivosti od strastvenih kolega u okviru branše za nadogradnju već dobro obavljenog posla“, kaže Sam i nadovezuje se: „Potrebno je da brže napredujemo, a moja je odgovornost da to obezbedim. Ipak, održivost svakako nije posao za samo jednu osobu. Svi u JYSKu mogu da naprave veliku razliku
Sam Harrington radi kao Sustainability Manager u JYSKu.

Kupcima je stalo do toga kako se kompanije ponašaju i zbog toga je mnogo kompanija postavilo ambiciozne ciljeve za zaštitu životne sredine radi većeg fokusiranja na uticaj koji imaju na životnu sredinu.

To se odnosi i na JYSK, koji je rešen da se usmeri u pravcu veće održivosti u svim sferama našeg poslovanja.

Mi u JYSKu smo već smanjili potrošnju energije po prodavnici korišćenjem LED svetala i savremenih energetski efikasnih distributivnih centara. Smanjili smo rasipanje, počeli da nabavljamo sirovine iz održivijih izvora i još mnogo toga.

Međutim, JYSK treba da preduzme dodatne i veće korake kako bi postao ekološki odgovorniji, a održivi rad na svim nivoima je deo aktuelnog procesa poslovnog plana, koji će dovesti do promena usled kojih će postati održiviji u narednim godinama.

JYSK je takođe osmislio novo radno mesto i zaposlio osobu na poziciji Sustainability Manager koja će biti pokretač promena. On se zove Sam Harrington i spreman je da se suoči sa izazovom.

„Dok društvo radi na ukidanju fosilnih goriva i štetnih hemikalija, mi nikada nećemo ukinuti povoljne jorgane, dušeke, pokućstvo i ostale skandinavske proizvode neprolazne vrednosti koje JYSK prodaje. Ipak, imamo izvanrednu priliku da poboljšamo proizvode koje prodajemo, prodavnice u kojima ih prodajemo i da JYSK u svakom domenu postupa na ekološki odgovorniji način“, kaže Sam, koji se JYSKu pridružio 29. aprila 2020.

Sjajne ekološke ideje

Tokom svog prvog meseca na poslu, Samu je već predstavljeno mnogo sjajnih ideja kako da JYSK učini održivijim.

„Početak u JYSKu je bio sjajan. Oduševilo me je to što sam dobio stotine pametnih ideja o održivosti od strastvenih kolega u okviru branše za nadogradnju već dobro obavljenog posla“, kaže Sam i nadovezuje se:

„Potrebno je da brže napredujemo, a moja je odgovornost da to obezbedim. Ipak, održivost svakako nije posao za samo jednu osobu. Svi u JYSKu mogu da naprave veliku razliku.“

Samovo radno iskustvo

Pre nego što se pridružio JYSKu u aprilu 2020. godine, Sam Harrington se bavio održivošću radeći u kompanijama LEGO i Ecovative.

  • 2018–2020: Senior Concept Development Manager (viši menadžer za razvoj koncepta), LEGO Education
  • 2016–2018: Senior Manager, Sustainable Packing (viši menadžer, održivo pakovanje) – Ekološka odgovornost, LEGO
  • 2008–2015: Ecovative (kompanija koja proizvodi ekološki odgovorne biomaterijale)

Sam je poreklom iz SAD i pošto je proveo 10 godina kao suvlasnik start-up kompanije koja je proizvodila biomaterijale, 2016. se preselio u Dansku kako bi radio kao Senior Manager of Sustainable Packaging za LEGO u Bilundu, pre prelaska u JYSK u aprilu 2020.

„Ono što rad za veliku međunarodnu kompaniju kao što je JYSK čini tako uzbudljivim je to što možemo da dođemo da radimo i napravimo malo poboljšanje, a to će se zatim umnožiti na hiljade prodavnica i milione proizvoda. Tako da mala promena koja smanji neko rasipanje ili malo uštedi energije može doprineti uštedi za životnu sredinu koju pojedinac može da ostvari kroz nekoliko radnih vekova“, objašnjava Sam.

Imajući tehničko iskustvo, Sam koristi pristup zasnovan na podacima kako bi procenio gde JYSK treba da izvrši najveće promene.

„Iako smo odlični u proceni finansijskih aspekata našeg poslovanja, nikada nije izmeren uticaj JYSKa na životnu sredinu. Stoga se isprva fokusiram na sprovođenje revizije o gasovima sa efektom staklene bašte, što će nam omogućiti da isplaniramo strategiju i znamo gde bi trebalo da usmerimo napore u borbi protiv klimatskih promena“, kaže Sam.

Latest news

Welcome to JYSK

Dobro došli u JYSK – upoznajte troje novih kolega (avgust 2021)

29/07/2021 - Troje novih kolega nam pričaju kakvi su bili njihovi prvi dani i nedelje rada u JYSKu. Dobro došli u tim, Linn iz Švedske, Ricardo iz Nemačke i Hanne iz Danske!

Ireland status

Od 10 do 20 prodavnica: JYSK Irska se priprema za sledeći korak

21/07/2021 - Uprkos pandemiji, kompanija JYSK Irska je uspela da privuče veliki broj kupaca, tako da je samim tim ostvarila odličnu prodaju na mreži i u prodavnicama. Kompanija JYSK želi da u finansijskoj godini 2021–2022. udvostruči broj prodavnica – od 10 do 20.

Liverpool

Pobednički pristup prodaji blista u prodavnicama

15/07/2021 - Prvi mesec takmičenja u pobedničkom pristupu prodaji je završen a drugi krug je trenutno u toku. U Ujedinjenom Kraljevstvu pobednik 1. kruga želi još više.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office