Skip to main content

"Održivi Sam" je postavljen da pokreće ekološke promjene

Datum: 08/06/2020

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Kategorija: CSR

Sve veća održivost JYSK-a je od izuzetne važnosti za našu kompaniju. Stoga je kompanija JYSK zaposlila Sustainability Managera (Menadžer za održivost) koji nam može pomoći na tom putu.

Sve veća održivost JYSK-a je od izuzetne važnosti za našu kompaniju. Stoga je kompanija JYSK zaposlila Sustainability Manager (Menadžer za održivost) koji nam može pomoći na tom putu. Kupcima je važno kako se kompanije ponašaju i stoga je puno kompanija postavilo ambiciozne ekološke ciljeve kako bi povećale fokus na svoj ekološki učinak. Isto je učinila i kompanija JYSK koja je sebi za cilj postavila održivost u svim sferama poslovanja. U kompaniji JYSK već smo smanjili potrošnju energije u svakoj prodavnici korištenjem LED rasvjete i modernih, energetski učinkovitih distributivnih centara. Smanjili smo proizvodnju otpada, dobavljamo sirove materijale iz održivijih izvora i još monogo toga. Međutim, neophodno je da kompanija JYSK poduzme više i usmjeri veće korake ka ekološkoj odogovornosti, a rad na održivosti na svim nivoima dio je trenutnog poslovnog plana koji će doprinijeti da promjena postane održivija u narednim godinama. Kompanija JYSK je otvorila novo radno mjesto i zaposlila Sustainability Managera koji će biti pokretač te promjene. On se zove Sam Harrington i raduje se budućem izazovu. „Iako društvo radi na tome da zamijeni fosilna goriva i štetne hemikalije, mi nikad nećemo zamijeniti pristupačne jorgane, madrace, kućne potrepštine ili druge bezvremene skandinavske proizvode iz prodajne ponude JYSK. No, javlja se sjajna prilika da poboljšamo proizvode i prodavnice u kojima ih prodajemo, te da se u svakom dijelu kompanije JYSK ponašamo na ekološki odgovorniji način”, rekao je Sam koji se pridružio JYSK-u 29. aprila 2020. Pametne zelene ideje U prvom mjesecu svog zaposlenja Samu je prezentirano puno odličnih ideja kako da JYSK učini održivijim. „Bilo je odlično početi raditi u JYSK-u. Bio sam uzbuđen kada sam od posvećenih kolega iz svih poslovnih dijelova kompanije dobio stotine pametnih ideja za održivost koje se nadograđuju na odličan posao koji je već urađen”, rekao je Sam te dodao: „Moramo biti brži i moja je odgovornost da se to i desi. Međutim, održivost definitivno nije posao samo jednog čovjeka. Svako u JYSK-u može doprinijeti velikim promjenama.
Sam Harrington je Sustainability Manager u kompaniji JYSK.

Kupcima je važno kako se kompanije ponašaju i stoga je puno kompanija postavilo ambiciozne ekološke ciljeve kako bi povećale fokus na svoj ekološki učinak.

Isto je učinila i kompanija JYSK koja je sebi za cilj postavila održivost u svim sferama poslovanja.

U kompaniji JYSK već smo smanjili potrošnju energije u svakoj prodavnici korištenjem LED rasvjete i modernih, energetski učinkovitih distributivnih centara. Smanjili smo proizvodnju otpada, dobavljamo sirove materijale iz održivijih izvora i još monogo toga.

Međutim, neophodno je da kompanija JYSK poduzme više i usmjeri veće korake ka ekološkoj odogovornosti, a rad na održivosti na svim nivoima dio je trenutnog poslovnog plana koji će doprinijeti da promjena postane održivija u narednim godinama.

Kompanija JYSK je kreirala novo radno mjesto i zaposlila Sustainability Managera koji će biti pokretač te promjene. On se zove Sam Harrington i raduje se budućem izazovu.

„Iako društvo radi na tome da zamijeni fosilna goriva i štetne hemikalije, mi nikad nećemo zamijeniti pristupačne jorgane, madrace, kućne potrepštine ili druge bezvremene skandinavske proizvode iz prodajne ponude JYSK. No, javlja se sjajna prilika da poboljšamo proizvode i prodavnice u kojima ih prodajemo, te da se u svakom dijelu kompanije JYSK ponašamo na ekološki odgovorniji način”, rekao je Sam koji se pridružio JYSK-u 29. aprila 2020.

Pametne zelene ideje

U prvom mjesecu svog zaposlenja, Samu je prezentirano puno odličnih ideja kako da JYSK učini održivijim.

„Bilo je odlično početi raditi u JYSK-u. Bio sam uzbuđen kada sam od posvećenih kolega iz svih poslovnih dijelova kompanije dobio stotine pametnih ideja za održivost koje se nadograđuju na odličan posao koji je već urađen”, rekao je Sam te dodao:

„Moramo biti brži i moja je odgovornost da se to i desi. Međutim, održivost definitivno nije posao samo jednog čovjeka. Svako u JYSK-u može doprinijeti velikim promjenama."

Samovo radno iskustvo

Prije nego što se pridružio kompaniji JYSK u aprilu 2020, Sam Harrington je radio na održivosti u kompanijama LEGO i Ecovative.

  • 2018 - 2020: Senior Concept Development Manager (Viši menadžer za razvoj koncepta), LEGO Education (LEGO obrazovanje)
  • 2016 - 2018: Senior Manager (Viši menadžer), održivo pakiranje - ekološka odgovornost, LEGO
  • 2008 - 2015: Ecovative (kompanija za ekološki odgovornu proizvodnju biomaterijala)

Sam je porijeklom iz SAD-a i nakon što je10 godina bio suvlasnik novoosnovane kompanije za proizvodnju biomaterijala, 2016. se preselio u Dansku da radi kao Senior Manager za održivo pakiranje u kompaniji LEGO u Billundu prije nego što je prešao u JYSK u aprilu 2020.

"Ono što je uzbudljivo u vezi s radom u velikoj međunarodnoj kompaniji poput JYSK-a, jeste da možemo doći na posao i napraviti malu promjenu koja će se potom umnogostručiti u preko hiljadu prodavnica i na milione proizvoda. Tako da jedna mala promjena koja smanjuje proizvodnju otpada ili potrošnju energije može dovesti do smanjenja ekološkog uticaja pojedinca koji to može napraviti u svojih nekoliko životnih vijekova.

Sam, koji je po struci inžinjer, na osnovu podataka procjenjuje u kom dijelu poslovanja kompanija JYSK mora napraviti najveće promjene.

"Iako smo odlični u mjerenju finansijskog dijela našeg poslovanja, ekološki uticaj kompanije JYSK nikad nije izmjeren. Stoga ću se na početku fokusirati na reviziju stakleničkih gasova na osnovu čega će se razvijati i naša strategija, te će nam to pomoći da odredimo na šta se trebamo fokusirati u borbi protiv klimatskih promjena", kazao je Sam.

Latest news

Ireland status

Od 10 do 20 prodavnica: JYSK Irska je spreman za sljedeći korak

21/07/2021 - Uprkos pandemiji, JYSK Irska je uspio da privuče mnoge kupce i postigne sjajne brojeve u prodaji, podjednako putem interneta i u prodavnicama. U finansijskoj godini 2021./2022. JYSK Irska želi poduplati broj prodavnica s 10 na 20.

Liverpool

Atmosfera uz Sales Attitude je došla do usijanja

15/07/2021 - Završio je prvi mjesec takmičenja Sales Attitude Competition i u toku je druga runda. U Ujedinjenom Kraljevstvu, pobjednik 1. runde željno iščekuje nastavak.

JYSK will cut carbon emissions in half

JYSK će prepoloviti emisije ugljika

13/07/2021 - Održivost je dio JYSKove agende i preduzete su mnoge nove inicijative. Nedavno smo postavili ciljeve za smanjenje naših emisija stakleničkih plinova.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office