Skip to main content
Kristina

Od Brabranda do Kanade sa JYSKom

Датум: 15/10/2020

Author: Anders Græsbøll Buch, Communications Consultant, JYSK

Категорија: Careers & HR , Franchise

Ako želite da steknete međunarodno iskustvo, to nije nemoguće u okviru JYSKove organizacije. Kristina Sørensen prešla je sa pozicije u sedištu firme u Danskoj u sedište u Kanadi. Njen savet je da izrazite svoju želju ako sanjate o međunarodnoj avanturi.

Kada se Kristina Sørensen prvi put odselila od kuće, otišla je oko tri kilometra daleko, ali je ostala u gradu Randers, u kome je odrasla. Njena sledeća selidba? 7483 kilometara daleko, na drugi kraj sveta, u Vankuver u Kanadi. Ova 27-godišnjakinja je bila angažovana na poziciji Buying and Marketing Coordinator (koordinator za kupovinu i marketing) u kancelariji JYSK franšize u Kanadi.

Sve se to dogodilo januara 2020. godine, kada je Kristina, nakon višegodišnjih pokušaja, konačno dobila vizu za rad i boravak u Kanadi, nakon pet godina rada na različitim radnim mestima u sedištu u Brabrandu. Još uvek se seća tog dana.

„Suze mi navru na oči kada razmišljam o tome. Bila je to tako duga i teška borba, pa kad sam se odvezla kući s posla s potpisanim ugovorom i vizom, doživela sam kombinaciju plača i smeha. Odvezala sam se direktno do mame i otvorile smo flašu šampanjca,“ kaže Kristina Sørensen.

Kanada je bila izbor broj jedan

Otkad je Kristina završila srednju Kristinaškolu, sanjala je o životu i radu u inostranstvu. Radeći u JYSKu, konačno je prepoznala šansu da taj san ostvari. Gledajući mapu zemalja u kojima JYSK ima franšize, Kristina je Kanadu izabrala kao glavnu destinaciju.

„Uprkos mojoj želji da putujem, i dalje sam želela komfor da mogu da govorim jezik, a govorim samo engleski i vrlo malo nemačkog. Bilo mi je važno da mogu da se integrišem u lokalnu zajednicu i stvorim svoju mrežu. Naravno, Kanada je i neverovatno lepa i ima da ponudi puno iskustava,“ kaže Kristina.

Međutim, strancima je veoma teško da dobiju vizu u Kanadi. Dve glavne opcije su ili da imate fakultetsku diplomu ili da kanadska firma ne može da nađe Kanađanina sa istim kvalifikacijama.

Kristina nije ispunjavala nijedan od tih kriterijuma, pa joj je ostala samo opcija da se prijavi za vrlo ograničen broj jednogodišnjih dozvola koje često koriste putnici ili ljudi koji rade u skijaškim područjima. Nakon višegodišnjih pokušaja, konačno je to postalo stvarnost 2020. godine.

Pešačenje do planinskih vrhova

Kristina radi u Vankuveru, u sedištu firme u Kanadi, gde pomaže u obezbeđivanju dovoljnih količina robe u prodavnicama. U slobodno vreme i vikendom, ima vremena za putovanja i uživanje u lepotama Kanade.

Dvoje njenih novih lokalnih prijatelja u Vankuveru veoma su zainteresovani za prirodu i pešačenje, pa nije neobično da se u subotu ujutru Kristina nađe na planinskom vrhu na 1200 metara nadmorske visine.

Ona živi svoj san, a čak je i njen deka u 77. godini naučio da koristi Instagram, tako da može da vidi slike koje Kristina objavljuje.

Cela ova avantura ne bi bila moguća da Kristina sama nije obavila puno posla. Njen savet za kolege koji takođe sanjaju o međunarodnoj avanturi jeste da temeljno istraže šta bi im sve bilo potrebno, koliko je teško dobiti radnu dozvolu i kakva je kultura, a zatim da razgovaraju sa svojim menadžerom o tome.

„Ako držite tu ideju u sebi, niko vam ne može pomoći. Ako imate san koji nije moguće ostvariti, bar ćete saznati da nije moguće. Ponekad je to i pitanje pravog trenutka, ali samo zato što se to nikada ranije nije dogodilo, ne mora nužno da znači da je neko rekao ne,“ kaže Kristina.

Kristina
U Kanadi je Kristina takođe radila kao statista za neke fotografije proizvoda.

 

Latest news

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ovo je 45. godina JYSKovog poslovanja, a istovremeno i 40. godišnjica JYSKa Nemačka.

Aleš Kisý

Moja šesta Paraolimpijada

27/03/2024 - Pet meseci pre početka Paraolimpijskih igara u Parizu, Aleš Kisý, češki paraolimpijski osvajač medalja, priprema se za svoju šestu Paraolimpijsku igru.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office