Skip to main content
Kristina

Od Brabranda do Kanade uz JYSK

Datum: 15/10/2020

Author: Anders Græsbøll Buch, Communications Consultant, JYSK

Kategorija: Careers & HR , Franchise

Ako želite doživjeti internacionalno iskustvo, to nije tako nemoguće unutar JYSKove organizacije. Kristina Sørensen se prebacila s položaja u Head Officeu u Danskoj na položaj u Head Officeu u Kanadi. Njen savjet je da svoje želje iskažete naglas ako sanjate o internacionaloj avanturi.

Kad je Kristina Sørensen prvi put otišla od kuće, preselila se tri kilometra dalje, ali je ostala u gradu Randers u kojem je odrasla. Njen sljedeći potez? 7 483 kilometra na drugu stranu globusa, u Vancouver u Kanadi. Ova 27-godišnjakinja je dobila mjesto kao Buying and Marketing Coordinator (koordinator za nabavu i marketing) u JYSKovoj podružnici u Kanadi.

Sve se odigralo u januaru 2020., kad je Kristina nakon nekoliko godina pokušavanja napokon dobila vizu za rad i boravak u Kanadi, nakon pet godina rada na različitim funkcijama u Head Officeu u Brabrandu. Još uvijek pamti taj dan.

"Kad razmišljam o tome, oči mi zasuze. Bila je to duga i teška bitka, tako da, kad sam se vozila s posla kući uz potpisan ugovor i vizu, bila je to mješavina plača i smijeha. Odvezla sam se direktno do mame i otvorile smo flašu šampanjca", kaže Kristina Sørensen.

Kanada je bila izbor broj jedan

Još otkako je Kristina završila srednju Kristinaškolu, sanjala je o životu i radu u inostranstvu. Dok je radila za JYSK, napokon je vidjela svoju šansu za ostvarenje snova. Gledajući u kartu država s JYSKovim podružnicama, Kanada je bila na vrhu spiska željenih destinacija.

"Usprkos mojoj potrebi za putovanjima, ipak sam željela moći govoriti jezik, a ja govorim samo engleski i malo njemački. Bilo mi je važno da se mogu integrirati u lokalnu zajednicu i povezati se. Usto je Kanada nevjerovatno lijepa i pruža mogućnost stjecanja brojnih iskustava, nastavlja Kristina.

Međutim, kad si stranac, teško je dobiti vizu za Kanadu. Dvije glavne opcije su da imate univerzitetsku diplomu ili da neka kanadska firma ne može naći Kanađanina s jednakim kvalifikacijama.

Kristina nije ispunjavala nijedan od tih kriterija pa je jedina preostala opcija bila da se prijavi za veoma ograničen broj jednogodišnjih dozvola koje često koriste putnici ili osobe koje rade u skijaškim područjima. Nakon nekoliko godina pokušavanja, to se napokon obistinilo 2020.

Planinarenje do planinskih vrhova

U Vancouveru, Kristina radi u kanadskom Head Officeu, gdje pomaže osigurati da su prodavnice adekvatno opskrbljene robom. A u slobodno vrijeme i vikendima putuje i upoznaje ljepote Kanade.

Dvoje njenih novih prijatelja u Vancouveru vole prirodu i planinarenje, tako da se subotom ujutro Kristina vrlo često zatekne na vrhu planine, 1200 metara nadmorske visine.

Živi svoj san, a čak je i njen 77-godišnji djed naučio kako da koristi Instagram, tako da može vidjeti slike koje Kristina objavljuje.

Cijela ta avantura ne bi bila moguća da Kristina nije sama puno uložila. Njen savjet kolegama koji također sanjaju o internacionalnoj avanturi je da temeljito istraže šta je potrebno, koliko je teško dobiti radnu dozvolu, kakva je kultura, a zatim da o tome popričaju sa svojim nadležnim.

"Ako to zadržite za sebe, niko vam ne može pomoći. Ako imate san koji nije moguć, barem ćete znati da ga nije moguće ispuniti. Ponekad je stvar u odabiru pravog vremena, ali to što se nešto nije prije dogodilo, ne znači nužno da je neko rekao ne", objašnjava Kristina.

Kristina
U Kanadi je Kristina također bila statist za neke fotografije proizvoda.

 

Latest news

Bring Dedication campaign results

“Bring Dedication” (Donesite posvećenost) je dospjela do više od 53 miliona ljudi

29/09/2022 - Kampanja Bring Dedication (Donesite posvećenost) je dospjela do više od 53 miliona ljudi i dobila preko 25.000 registracija na stranici kampanje.

Development tim - Danijela i Sanja

ŽENSKE SNAGE U SVIJETU GRAĐEVINE

28/09/2022 - Kako izgleda rad u Development odjeljenju punom izazova i dinamike?

Three German colleagues

JYSK Njemačka: 1 godina nakon rebrendiranja

27/09/2022 - Prije godinu dana je DÄNISCHES BETTENLAGER rebrendiran kao JYSK u Njemačkoj. Portal GOJYSK.com se susreo s troje njemačkih kolega da bi čuo kako su oni doživjeli promjenu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office